La vicepresidenta primera del govern espanyol, María Jesús Montero, aquest dijous a Madrid (EFE)

Montero al PP sobre el finançament català: "El seu lema és 'Contra Catalunya vivíem millor'"

El debat al Congrés sobre el pacte PSC-ERC de finançament singular, demanat pels populars, no aporta cap concreció i es converteix en un nou enfrontament PP-PSOE

RedaccióActualitzat

La vicepresidenta primera del govern espanyol, María Jesús Montero, ha acusat aquest dijous el PP d'haver-se centrat en el lema "Contra Catalunya vivíem millor" per interessos electorals.

Ho ha dit en el debat al Congrés dels Diputats demanat per aquest partit sobre l'acord entre el PSC i ERC sobre el "finançament singular" de Catalunya, i ha afegit que el PP "no ha entès res".

En aquest sentit, els ha acusat d'haver-se quedat "atrapats en un bucle d'abans del 2017" i que "no poden suportar que la política de retrobament amb Catalunya estigui donant resultats":

"Deixin de fer política a Espanya contra Catalunya, perquè amb la seva actitud només posen en evidència que el PP s'ha quedat sense alternativa i sense projecte per a aquest país."


Montero no concreta res de nou

Montero ha defensat l'acord del PSC amb ERC, afirmant que inclou el que el PP reclama: el tractament igual de tots els espanyols i també la solidaritat interterritorial, que ha de ser explícita i transparent.

De tota manera, Montero no ha concretat cap aspecte nou sobre el finançament de Catalunya, i s'ha limitat a exposar les línies generals del que tant ella com el president del govern, Pedro Sánchez, han dit des que es va signar l'acord.

De fet, durant la seva exposició, que ha durat uns 35 minuts, Montero s'ha dedicat primordialment a criticar la política autonòmica del PP, al qual ha acusat de tenir l'"anticatalanisme" com a únic programa polític.


PP: a Montero li fa "vergonya" el pacte amb ERC

Pel PP li ha respost Juan Bravo Baena, que li ha retret precisament això, que s'hagi dedicat a criticar-los, i ha dit que és perquè li feia vergonya parlar del finançament pactat amb ERC.

Aquest diputat ha dit que només el defensa ara perquè "l'hi exigeixen els seus socis independentistes" que han fet "de la ruptura amb Espanya la seva raó de ser", i que això és "una traïció als principis de convivència".

El diputat del PP Juan Bravo Baena, aquest dijous al Congrés dels Diputats, a Madrid (EFE)

Bravo Baena li ha recordat que el 2018, quan era a l'oposició a Andalusia, defensava el contrari del que defensa ara, li ha preguntat si ha canviat d'opinió, i ha acabat reclamant eleccions anticipades.

És el mateix que ha reclamat Pablo Sáez, de Vox, que ha dit que l'acord PSC-ERC evidencia "el menyspreu a la nació espanyola".


Sumar: el PP té "l'anticatalanisme per bandera"

Per Sumar ha intervingut Aina Vidal, que també ha acusat el PP de no tenir projecte, afirmant que "el seu projecte és res, és el fang", i de fer servir "l'anticatalanisme com a bandera".

Vidal, que ha parlat en català i en castellà, els ha dit que si volguessin "un debat constructiu" com diuen que volen, reconeixerien que el sistema és massa complex i que cal simplificar-lo amb la transparència com a principi.

Rufián acusa Junts de no voler un millor finançament

Gabriel Rufián, per ERC, ha dit al PP que el que diu l'acord de finançament amb el PSC és el mateix que proposava el PP fa 10 anys per a Catalunya, i que no té cap sentit que ara no ho defensin.

En la mateixa línia que Montero, el portaveu d'ERC ha acusat els governs autonòmics del PP d'estar dient que les desigualtats que tenen són culpa de Catalunya mentre eliminen impostos als rics.

A Junts, que ha votat a favor perquè se celebri aquest debat, Rufián els ha acusat d'oposar-se a l'acord PSC-ERC només perquè l'ha pactat el seu partit, i que si els interessa millorar el finançament, hi haurien d'haver donat suport.

S'ha queixat que Junts els acusa sempre de cedir a canvi de res, i ha afirmat que al Congrés aquest partit ha votat a favor del 86% de les propostes del govern espanyol, moltes sense haver-les negociat.

Ha afegit que ERC només n'ha votat un 3% més, el 89%, i que ho ha fet sempre després d'haver-les negociat, i s'ha preguntat retòricament qui vota a favor del PSOE a canvi de res.

El diputat de Junts Josep Maria Cruset, aquest dijous al Congrés dels Diputats (EFE)

Junts no creu que l'acord es compleixi

Per Junts ha intervingut el diputat Josep Maria Cruset, que ha dit que "tots ens hem llegit l'acord", que diu que Catalunya recaptarà tots els impostos, els gestionarà i transferirà a l'Estat la quota de solidaritat i de serveis estatals.

Però tot seguit ha dit que els dirigents del PSOE, principalment el president Pedro Sánchez i la mateixa Montero, han dit que no serà un concert econòmic, com ha afirmat ERC.

Ha referit diverses declaracions de tots dos els últims mesos, que han afirmat que el finançament autonòmic s'ha de pactar amb totes les autonomies, i que altres també poden tenir finançaments singulars.

Abans Cruset ha fet referència a altres problemàtiques en les quals considera que el PSOE ha fet grans promeses que han acabat en res, com ara la taula de diàleg i el traspàs de Rodalies, i s'ha preguntat per què ara ha de ser diferent.

Ha acabat adreçant-se a Montero fent-li tres preguntes: És un concert econòmic, sí o no? Serà el final del dèficit fiscal de Catalunya, sí o no? I és de debò singular per a Catalunya, sí o no?


Montero: és "una cosa nova" sense "etiqueta"

En la rèplica Montero ha respost a Cruset dient-li que l'acord crea "una cosa nova" que encara no té "etiqueta" i que suposa "una nova mirada" que té elements dels concerts econòmics existents:

"Alguns el poden anomenar concert econòmic solidari, perquè hi ha alguns elements que tenen a veure amb els clàssics convenis basc i navarrès, o vostès el poden anomenar reforma del model de finançament."

La vicepresidenta i ministra d'Economia, que ha afirmat que l'acord amb ERC es complirà "de manera íntegra", ha acusat Junts d'oposar-se a l'acord només perquè l'ha pactat ERC, i els ha convidat a afegir-s'hi:

"No puc deixar de pensar, i n'estic convençuda, que si aquest acord l'haguessin signat vostès, l'estarien defensant per tots els racons de Catalunya, ho crec fermament."

Montero ha aprofitat per preguntar a Cruset i a Junts si ara el PP i Vox són els seus "socis estratègics", perquè han coincidit en algunes votacions que han tombat iniciatives del seu govern.


Montero al PP: "No pot donar una alternativa als ciutadans"

Però, com en la intervenció inicial, la vicepresidenta ha dedicat el gruix de la rèplica a respondre al PP, afirmant que, tret de Vox i UPN, tots els portaveus els han reclamat sentit d'estat en aquest assumpte.

Montero ha aprofitat per dir-li a Juan Bravo que esperava d'ell una intervenció més seriosa, i ha acusat el PP de no tenir cap projecte polític i de centrar-se a intentar fer caure el govern de Pedro Sánchez:

"El PP està radicalment sol i quan algú no té capacitat d'entendre's amb altres partits, no pot governar, no pot donar una alternativa als ciutadans."

El debat ha començat a les 9 del matí i s'ha acabat a dos quarts de dues, quatre hores i mitja d'intervencions, rèpliques i contrarèpliques que han tornat a evidenciar l'ús que està fent el PP de l'acord entre el PSC i ERC sobre el "finançament singular" per intentar erosionar el govern de Pedro Sánchez.

 

ARXIVAT A:
PPFinançament autonòmicGovern espanyolCongrés dels Diputats
Anar al contingut