Molts ajuntaments del país, pendents dels pactes per saber qui serà el nou alcalde
Josep Fèlix Ballesteros no es veu fora de l'alcaldia de Tarragona

Molts ajuntaments del país, pendents dels pactes per saber qui serà l'alcalde

La llista més votada no té garantida l'alcaldia en ciutats com Tarragona, Girona, Sabadell o Vilanova i la Geltrú, que dependran de les aliances

Actualitzat

El ball dels pactes posteriors a les eleccions municipals ha començat arreu del país. Moltes alcaldies depenen de les aliances que es teixeixin a partir d'ara, i en moltes poblacions la llista més votada no té garantit l'accés a l'alcaldia.
 

A Tarragona, PSC o ERC

El PSC va ser la llista més votada a Tarragona, però els socialistes van empatar a set regidors amb ERC. Josep Fèlix Ballesteros començarà converses formals per continuar sent l'alcalde, però Esquerra Republicana no l'hi posarà fàcil. Ballesteros està disposat a governar en minoria:

 

"Apostem per un govern d'esquerres encapçalat per nosaltres. O si cal en solitari, perquè estic segur que sabrem teixir consensos i grans acords".

 

Però el perill per a Ballesteros seria una aliança entre ERC, Junts per Catalunya, En Comú Podem i la CUP, que donés l'alcaldia al candidat republicà, Pau Ricomà:

 

"Respectem moltíssim el PSC i els seus votants, però nosaltres vam fer una campanya per demanar el canvi. I després d'un empat tècnic seria poc congruent que el primer que féssim fos renunciar al que dèiem a la gent".

 

Pau Ricomà, d''ERC, disposat a lluitar per l'alcaldia de Tarragona

 

A Girona, Madrenas no ha de patir

Junts per Catalunya no ha aconseguit la majoria absoluta a Girona, i per això la seva cap de llista, Marta Madrenas, també ha començat la ronda de contactes i ja ha escoltat les primeres ofertes. El cap de llista d'ERC, Quim Ayats, proposa un govern d'unitat independentista a la ciutat:

 

"El que volem és un govern fort i unitari, un govern independentista que cuidi la ciutadania, i no depenent del 155".

 

Quim Ayats, cap de llista d'ERC a Girona, té molt clar a qui donar suport

 

Des del PSC, la candidata Sílvia Paneque també s'ofereix a Madrenas. La seva proposta va en una línia molt diferent a la d'ERC perquè demana oblidar l'eix nacional en aquestes negociacions.

 

"Hem de fer un pacte de ciutat. Primer Girona i només Girona. La política nacional es debat al Parlament".

 

Sílvia Paneque, del PSC, disposada a entrar al govern de Girona

 

La clau la pot tenir la decisió de Guanyem, la llista impulsada per la CUP i liderada per Lluc Salellas, que amb sis regidors pot decantar la balança.

 

Lleida, fàcil per a Pueyo

No sembla que hagin de sortir entrebancs a Lleida. El republicà Miquel Pueyo, futur alcalde després d'haver estat la llista més votada, està convençut que no els costarà entendre's amb Junts per Catalunya amb qui podrien governar en minoria.

 

"Som conscients que la ciutat ha votat per un canvi, i no hem de tenir problemes per gestionar aquest canvi perquè la ciutat no ens ho perdonaria".

 

Miquel Pueyo, artífex de la victòria d'Esquerra a Lleida

 

La suma dels dos regidors d'El Comú podrien donar al nou govern independentista la majoria. El seu alcaldable, Sergi Talamonte, està disposat a entrar al govern:

 

"Nosaltres no volem cadires perquè sí. Si la millor opció per canviar les polítiques a Lleida és estar al govern, llavors hi serem. Estem preparats i no ens fa por. Dependrà del que se'ns posi damunt la taula".

 

 

Sergi Talamonte, d'El Comú, no descarta entra al govern de Pueyo

 

Sabadell, en mans de Podem

Els socialistes han tornat a ser la llista més votada a Sabadell, amb el 30% dels vots i 10 regidors, però, com va passar al 2015, un pacte a quatre els pot tornar a barrar el pas a l'alcaldia.

Perquè això torni a passa caldria l'aliança d'ERC, La Crida, Junts per Catalunya i Podem, que els donaria la majoria absoluta a la capital del Vallès Occidental. L'única regidora de Podem en té la clau, perquè, si no s'afegeix al pacte i s'absté, donarà l'alcaldia al PSC,

El candidat de La Crida i alcalde en funcions, Maties Serracant, només veu l'opció del pacte que investeixi el cap de llista d'Esquerra Republicana com a alcalde:

 

"El que cal és investir Juli Fernández com alcalde per evitar un govern socialista. Després ja parlarem de la formació del govern, però per nosaltres no és prioritari encara. El que cal és que hi hagi la investidura, que continuem les polítiques de transformació de la ciutat i es barri el pas a la corrupció".

 

Maties Serracant, de La Crida, diu que cal barrar el pas del PSC a Sabadell

 

Terrassa, nou vell alcalde

A la cocapìtal vallesana, Terrassa, les coses semblen més senzilles. La inesperada victòria del candidat de Tot per Terrassa i exalcalde socialista, Jordi Ballart, permetrà descavalcar el PSC de l'Ajuntament egarenc per primera vegada des del 1979.

Els 10 regidors de la llista de Ballart i els 5 d'ERC garantirien al govern la majoria absoluta. El futur alcalde, que va estripar el carnet del PSC pel 155, no creu que hi hagi entrebancs per arribar a un acord:

 

"Crec que ERC serà coherent amb el que ha dit durant la campanya electoral. Tenen unes línies vermelles, i una era no pactar amb els partits del 155".

 

 

Jordi Ballart no tindrà problemes per tornar a l'alcaldia de Terrassa

 

I els republicans semblen tenir-ho igual de clar, com assegura el seu candidat, Isaac Albert:

 

"Dels 27 regidors del proper ple, 20 estan a favor del canvi a la ciutat com a concepte, I aquesta és la realitat a Terrassa. El 26 de maig vam acabar amb 40 anys de govern socialista".

 

Isaac Albert, cap de llista d'ERC a Terrassa, no dubta a donar suport a Ballart

 

El PSC podria no governar Vilanova i la Geltrú

La capital del Garraf ha fet un tomb electoral als comicis del 26 de Maig. El PSC s'ha convertit en la força més votada a Vilanova i la Geltrú, però només amb un 0,2% més de vots que ERC, amb la qual ha empatat a 7 regidors.

Sense el reclam de l'alcaldessa Neus Lloveras al capdamunt de la llista, Junts per Catalunya ha passat de primera a tercera força més votada i ha perdut 3 dels 6 regidors que va aconseguir el 2015.

La candidata d'ERC, Olga Arnau, es veu a l'alcaldia amb un pacte amb Junts per Catalunya, la CUP i Som VNG, que els donaria la majoria absoluta al consistori.

 

"Evidentment no tindrem un projecte comú, perquè tots tenim un projecte i un disseny de ciutat diferent. Però, si som capaços de consensuar i de tirar endavant e dia a dia, hem d'anar cap a aquest objectiu".

 

Olga Arnau, candidata d'ERC a Vilanova i la Geltrú, aspira a ser l'alcaldessa

ARXIVAT A:
Eleccions municipals 26M
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut