El buit que "La Gioconda" va deixar al Museu del Louvre quan va ser robada el 1911
El buit que "La Gioconda" va deixar al Museu del Louvre quan va ser robada el 1911
Madrid

Moltes obres d'art no estan assegurades tot i el seu valor a l'alça, segons denuncia Allianz

El preu de les obres és mol elevat, però els propietaris semblen no donar-los la importància que mereixen. Allianz Seguros ha denunciat que moltes no estan assegurades en l'actualitat, tot i que els delictes relacionats amb l'art són la quarta activitat criminal després del blanqueig de diners, el tràfic de drogues i la tracta de persones.

Actualitzat
El cap de les assegurances d'art d'Allianz a Alemanya, Georg Freiherr von Gumppenberg, recorda que els lladres "estan motivats per l'especulació del valor estimat de l'obra d'art, la cobdícia i la ignorància del mercat". A més, afirma que molts col·leccionistes infravaloren el risc d'aquests delictes, cosa que suposa unes pèrdues anuals d'uns 6.000 milions d'euros.

La crisi financera sembla no afectar aquest sector ja que, com explica Von Gumppenberg, "els compradors prefereixen invertir en béns tangibles que en valors, i així s'explica les bones xifres de vendes de les últimes exhibicions i subhastes".

A més del robatori, les obres d'art estan exposades a patir altres perills com la inundació d'una sala d'exhibició, el dany fortuït a un quadre o el deteriorament produït com a conseqüència d'un tornado.

100 anys del robatori de "La Gioconda"

En aquest sentit, el robatori d'una de les obres d'art més importants de la història, "La Gioconda" o "Monna Lisa", celebra aquest diumenge cent anys.

Els fets van ocórrer el 21 d'agost de 1911, quan l'italià Vincenzo Perugia va robar l'enigmàtic quadre, que s'exhibia al Museu del Louvre.

Perugia, exempleat del Louvre, s'hauria amagat a l'interior del museu un diumenge a la nit i al dia següent -dia de tancament- hauria sortit amb el quadre, fet que va causar expectació a tot el món.

Dos anys i 111 dies després, Vincenzo Perugia va ser capturat a Florència quan intentava vendre el quadre a un comerciant de la ciutat. El 1913 l'obra d'art va tornar al Museu del Louvre, on encara es pot visitar.
Anar al contingut