Ndéye Fatima Dione MIss Senegal 2020 ha denunciat que va ser violada per un membre del comitè (@missworldLtd)

Miss Senegal revela que la van violar i la presidenta del concurs respon: "T'ho has buscat"

La polèmica resposta provoca centenars de denúncies contra Amina Badiane, per apologia de la violació i proxenetisme, i demanen que li retirin la llicència del concurs
Actualitzat
TEMA:
Violència masclista

Centenars de denúncies contra la presidenta del comitè de Miss Senegal per apologia de la violació. Després que la jove Ndèye Fatima Dione, miss Senegal 2020, denunciés fa unes setmanes que, poc després de ser escollida, va ser violada per un membre del comitè del concurs, la presidenta de l'organisme, Amina Badiane, va respondre:

"Una violació implica dues persones. Si et violen és perquè t'ho has buscat. Ets major d'edat."

Badiane, també exmodel, ho va dir en un programa de la televisió senegalesa DakarBuzz, i va aixecar la indignació de col·lectius feministes del país, que, juntament amb altres dones a títol individual, van acusar Badiane d'apologia de la violació i fins tot de proxenetisme.  

Fatima Dione, de 20 anys, ha revelat que va ser drogada i violada durant un viatge, en una festa del comitè, i que uns mesos després es va adonar que estava embarassada. Ara, ha explicat, té un nadó de 5 mesos fruit d'aquella violació, i no ha explicat qui n'és el pare. 

Malgrat que Badiane va demanar disculpes pocs dies després, ja s'havien presentat més de 300 denúncies contra ella als jutjats. Des del col·lectiu contra les violències Dafadoy ("ja n'hi ha prou!", en llengua wolof), es feien crides a la denúncia.

Com la que va fer a l'emprenedora online i activista Mamico Coco, que va organitzar un directe en el qual diverses miss van declarar haver viscut situacions similars, fet que li ha valgut una querella per difamació de la mateixa Badiane, segons la premsa local.

A les xarxes socials, les mostres de suport a Miss Senegal i contràries a la presidenta del concurs creixien sota les etiquetes #JusticepourFatima, #StopApologieViol, #MeToo o #BalanceTonPorc. Fins i tot, Fatima Dione ha rebut el suport d'Adji Raby Sarr, una massatgista també de 20 anys que ha hagut de marxar del país després d'acusar de violació el cap de l'oposició del Senegal, Ousmane Sonko.

La periodista Hourèye Thiam Preira, del Col·lectiu de Dones, organitzava a través de les xarxes socials una denúncia col·lectiva omplint un formulari. També la plataforma Ladies Club llançava una petició a Change.org perquè retitrin la llicència d'explotació del concurs Miss Senegal a Amina Badiane, que ha recollit més de 60.000 firmes

A més, l'empresa de distribució d'automòbils CFAO ha retirat el patrocini del certamen.

El Senegal, on existeix la poligàmia, aquest mateix any ha introduït la violació com a delicte en les seves lleis, arran de les protestes per la mort de diverses dones en ser violades.

En aquest país el moviment en defensa dels drets de les dones és important. Lluita contra la cultura de la violació i l'agressió sexual i física contra les dones, fortament arrelada, ja que malgrat l'avenç de les lleis, encara es considera una pràctica lícita i acceptada per la societat. 

ARXIVAT A:
Violència masclista Agressió sexual Àfrica
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut