Maragall i Trias podrien compartir govern a l'Ajuntament de Barcelona (David Zorrakino/Europa Press)

Trias i Maragall avancen cap a un acord de govern a l'Ajuntament de Barcelona

La votació serà dissabte i, si no hi ha cap pacte o coalició que el desbanqui, Xavier Trias serà el nou alcalde de la ciutat
Gemma Aragall i Trepat/Irene Vaqué Reig/Ferran Vila Cabanas Actualitzat
TEMA:
Eleccions municipals 2023

Trias per Barcelona i ERC negocien i avancen cap a un acord de govern que faria alcalde Xavier Trias a l'Ajuntament de Barcelona, segons fonts de tots dos partits a TV3. Les negociacions es podrien allargar durant tot aquest divendres i, fins i tot, fins dissabte al matí, hores abans que comenci el ple d'investidura de Barcelona.

De fet, ERC ha convocat per a aquest dissabte al matí un congrés del partit per ratificar el possible acord al qual s'hagi arribat.

D'aquesta manera, Trias seria investit amb els vots de la seva formació i els dels republicans, que entrarien al govern municipal. El ple de constitució de l'Ajuntament està convocat per a aquest dissabte a les cinc de la tarda.

Trias per Barcelona va guanyar les eleccions amb 11 regidors, mentre que ERC va quedar quarta, amb 5. Sumen, doncs, 16 regidors, que encara els deixen lluny dels 21 que marquen la majoria absoluta.

Tot i això, el fet que ERC optés per aquest acord faria molt més difícil que Jaume Collboni pugui aconseguir els 21 regidors que necessitaria per ser alcalde. Només ho podria fer ajuntant en un mateix acord els Comuns i el PP, una via que els d'Ada Colau han descartat aquest dijous a la tarda.

A hores d'ara ERC diu que no tanca cap porta i remarca que, per ara, Collboni no els ha citat en cap moment. Sobre Esquerra pesa l'acord entre els socialistes i els comuns amb els vots de Manuel Valls que el 2019 li va prendre l'alcaldia a Maragall.


El PP insisteix a vetar tant Trias com Colau

I mentre continuen les negociacions entre Trias i Maragall, el PP insisteix a no deixar que el guanyador de les eleccions sigui alcalde. Daniel Sirera ha insistit aquest divendres que donaria els seus vots a Collboni sense que el PP entri al govern si el líder socialista convenç els Comuns de fer el mateix. Considera que "l'única obsessió tant de Trias com de Collboni" és "ser alcalde de Barcelona sense dir ni amb qui ni per a què", però tot i així ofereix el seu suport al candidat socialista:

"Li diré al senyor Collboni que sigui capaç d'arribar a un acord amb els Comuns, amb Podem, perquè li donin suport i es quedin fora del govern municipal. Jo estic disposat a fer el mateix, a donar-li suport i quedar fora del govern municipal, per tal que Barcelona no estigui en mans de ni de Carles Puigdemont ni de la gent de Colau i Podem."

Sembla, però, una proposta inviable, ja que els Comuns han dit per activa i per passiva que només votaran el candidat socialista si hi ha un pacte d'Esquerres. 

L'última crida de Collboni

48 hores abans dels plens de constitució dels ajuntaments, Jaume Collboni ha fet oficial que presentarà candidatura per ser el pròxim alcalde de Barcelona. Ho ha fet en un acte amb la seva llista i membres de la federació del PSC de Barcelona a la seu del partit, en el qual ha posat pressió als Comuns perquè "estiguin a l'alçada" i el votin a ell per poder formar un "govern progressista": 

"Demano explícitament a Barcelona en Comú responsabilitat i que estiguin a l'alçada, fent possible la meva investidura com a alcalde.

Seré molt clar. Si soc escollit alcalde, formaré un govern amb els Comuns. En la millor tradició dels alcaldes socialistes, des de Pasqual Maragall, de formar governs d'esquerres plurals. Els Comuns han d'actuar amb consciència, com nosaltres hi vam estar el 2015 i el 2019."

"O Xavier Trias o Jaume Collboni" és la fórmula amb la qual el candidat socialista ha resumit la disjuntiva de cara al ple de dissabte. 

Tot i que amb els vots del PSC i de la formació que lidera Ada Colau no n'hi ha prou per assolir la majoria, Collboni ha assegurat que l'executiu que sortiria d'aquesta aliança permetria tenir un govern factible. "Només hi ha dues opcions, un alcalde de Junts en minoria, o un alcalde del PSC amb capacitat per articular majories que facin governable la ciutat", ha afegit, sense fer cap referència al PP.

La fórmula per ser escollit alcalde requereix, com a mínim, el suport d'una altra formació. Socialistes i Comuns sumen 19 regidors, dos per sota de la majoria absoluta. 

 

El dirigent socialista ha remarcat que del pacte amb els Comuns no només en sortiria un govern progressista, sinó que s'aturaria l'independentisme

"Ara toca als comuns. Si voten la meva candidatura, aquest dissabte hi haurà un alcalde d'esquerres a Barcelona i impedirem un govern de front independentista." 

Collboni ha destacat que "toca aplicar el mandat dels electors" que, segons ha dit, van votar "canvi, progrés i no independentisme". 

 

La resposta dels Comuns: "Amb el PP, ni a la cantonada"

Davant la demanda del PSC, Barcelona en Comú ha reiterat que no participarà en cap pacte que impliqui d'alguna manera el suport del PP.  "Amb el PP, ni a la cantonada," ha manifestat el número 2 de la candidatura, Jordi Martí, que ha remarcat que els pactes dels populars amb l'extrema dreta de Vox els refermen encara més en la decisió: 

"No farem cap tipus d'acord que impliqui el PP. I cada dia que passa, cada dia que el PP fa un acord amb Vox, que sabem que tindran governs en comú, ens dona més raons per estar convençuts que en cap cas el que passi dissabte tindrà res a veure amb la participació del PP." 

Jordi Martí, número 2 dels Comuns, ha retret a Collboni que no hagi negociat amb ells i ERC

Martí ha retret a Collboni que es presenti per liderar una alternativa d'esquerres quan, ha dit, no s'ha volgut asseure personalment a negociar amb ells i amb ERC. 

"Ens ha sorprès que tornés a insistir avui, perquè potser ja fa 10 dies que el senyor Collboni s'ha negat a fer una reunió amb el senyor Maragall i la senyora Colau. No ha volgut seure en aquesta taula. Per tant, sorprèn que algú que no ha fet ni l'intent d'avançar en aquest govern d'esquerres i no ha fet res per fer un acord, avui exigeixi als Comuns que regalem els vots." 

Segons els Comuns, ERC va posar com a condició de les negociacions que la primera trobada fos entre els caps de llista, però els socialistes s'hi han negat. 

A més, ha argumentat que no farien un govern per "desmuntar" tot el que s'ha fet les dues últimes legislatures, tal com ha exigit el PP per avalar l'alcaldia de Collboni. "Si, com ha dit, vol un govern d'esquerres, que s'assegui amb els seus socis naturals", ha afegit, amb els quals s'han pactat les principals accions de govern dels últims anys. "Amb qui pactarem els pressupostos, si no són aquests 24 regidors?", s'ha preguntat. 

"Un alcalde progressista que t'obliga a desmuntar el llegat dels Comuns, no és un alcalde progressista. Pot ser del PSC, però no progressista", ha etzibat. 

Martí ja va afirmar dimecres que, si no hi havia un pacte entre PSC, ERC i Comuns, dissabte ells votaran la seva candidata. Martí també va negar cap pas al costat de Colau

Colau marxa de la sala, després de l'últim ple de legislatura (EFE / Andreu Dalmau)

Al vespre, en la línia del que ha expressat Collboni aquest dijous, la número 3 dels socialistes, Laia Bonet, llançava un tuit per incrementar la pressió als Comuns.

Bonet reclamava "generositat" per investir Collboni recordant que el 2015 i el 2019 els regidors socialistes van donar els seus vots per fer Ada Colau alcaldessa, sense haver pactat el govern.


El PP veta Trias, però també "Colau i els seus"

Des del PP, el president de la formació a Catalunya, Alejandro Fernández, ha dit aquest dijous que Daniel Sirera i Jaume Collboni continuen negociant per tancar un acord que impedeixi a Xavier Trias ser alcalde. "Per evitar que Waterloo governi a Barcelona", en paraules de Fernández.

Si, fa uns dies, Daniel Sirera exigia que en un futur govern no hi hagi ni Colau ni els Comuns, avui Fernández ha dit que caldrà fer concessions per totes bandes, després dels resultats a les eleccions municipals del 28M.

Poca estona després el cap de llista del PP per Barcelona al Congrés, Nacho Martín Blanco, als Matins de TV3, ha manifestat que si el PSC acorda amb Comuns que no hi hagi Colau al govern, tindrien el suport del PP.

També ho va anunciar el líder estatal del PP, Alberto Núñez Feijóo. Segons Feijóo, Colau "no pot ser número dos" de Collboni.

Tot semblava indicar que l'exigència del PP passava només pel "pas al costat d'Ada Colau". Però Daniel Sirera, al programa Tot es Mou de TV3, ha sortit a refermar la seva condició per votar Collboni: ni Colau ni els Comuns han de ser al govern de Barcelona.

I si no és així, responsabilitzarà Comuns i PSC d'haver propiciat l'alcaldia de Trias.

Xavier Trias és qui té més possibilitats de ser alcalde si ningú arriba a cap pacte de coalició que el desbanqui (ACN/Blanca Blay)

 

 

ARXIVAT A:
Ajuntament de Barcelona Eleccions municipals 2023
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut