Ucraïna ha desistit de reconquistar terreny i es prepara per a la nova fase en què Rússia prengui la iniciativa (Reuters/Thomas Peter)

Mines, trinxeres i filats: Ucraïna canvia d'estratègia i s'aferra a salvar el front de guerra

La nova estratègia emula la que Rússia va fer servir ara fa un any, i que va aconseguir fer estavellar l'ofensiva ucraïnesa

Ucraïna ha fortificat les línies de front amb mines, trinxeres i filats i es prepara per defensar, en lloc d'atacar. Una estratègia hivernal que emula la de Rússia, i evidencia que la guerra està estancada, quan falta un mes perquè se'n compleixin dos anys.

L'exèrcit de Zelenski busca, així, reforçar les posicions que tenen i posar obstacles a una eventual avançada russa; una estratègia que demostraria que, almenys mentre duri l'hivern, no plantejarà noves ofensives

Sobre el terreny les imatges són explícites: una llarga línia d'obstacles antitanc i tanques de filferro s'estén cap a l'horitzó al nord-oest del país, alhora que s'accelera la construcció d'aquest tipus de fortificacions en tots els fronts. 

Ucraïna ha disposat milers de dents de drac per alentir l'eventual avanç de l'exèrcit rus (Reuters/Thomas Peter)
Al front s'hi han obert noves trinxeres (Reuters/Thomas Peter)

És la prova més gràfica que, esgotada, Ucraïna ha desistit de reconquistar terreny i es prepara per a la nova fase, en què Rússia portarà la iniciativa. 

L'enginyer militar Lynx, que és un dels responsables d'aixecar aquesta infraestructura, destaca que el reforç va acompanyat de camps de mines:

"Ara no ens podem plantejar fer servir objectes de defensa concentrats en un sol punt, potents i bonics, com ara els blocs de formigó armat, encara que són molt macos de cara a la galeria."

Per això, explica, han optat per construir trinxeres i fortificacions acompanyades de xarxes de filferro i dents de drac antitanc:

"Aquest desplegament ens garanteix la màxima concentració de defenses cobrint la màxima extensió de terreny possible."

Uns centenars de metres més enrere d'on és ell, es caven les trinxeres i s'asseguren amb taulons de fusta. Ucraïna replica així la tàctica que Rússia va començar fa un any, quan va aixecar multitud de línies defensives contra les quals es va estavellar l'ofensiva ucraïnesa.

La nova estratègia fa preveure que Ucraïna opti per la defensa, més que per l'atac (Reuters/Thomas Peter)
L'exèrcit combina diferents elements defensius per intentar frenar un possible avanç rus (Reuters/Thomas Peter)

I la construcció no només és al front oriental, el més calent, sinó al llarg de tota la frontera amb Rússia i Bielorússia, com si Kíiv temés una nova invasió en qualsevol moment.

Serhí Naiev, el comandant de les forces unificades de l'exèrcit d'Ucraïna, ha justificat l'estratègia amb la idea de fer que Rússia desisteixi dels seus plans:

"Invertim recursos addicionals per construir defenses perquè la Federació Russa es vegi obligada a arxivar els seus plans hostils."

L'objectiu dels ucraïnesos és que aquestes trinxeres alenteixin o dissuadeixin un avanç rus durant l'hivern, tot aprofitant el fred per recuperar forces, armament i, amb sort, capacitat ofensiva.

L'estratègia és la mateixa que va aconseguir frenar l'ofensiva Ucraïnesa d'ara fa un any (Reuters/Thomas Peter)
ARXIVAT A:
UcraïnaRússia
Anar al contingut