La majoria de milionaris han aconseguit augmentar la riquesa durant la pandèmia, com recull la carta (Pixabay)

Milionaris demanen pagar més impostos al Fòrum de Davos: "Graveu els rics ara"

El text critica els "viatgers espacials multimilionaris que fan fortuna amb una pandèmia però que gairebé no paguen impostos"

Sílvia MateuActualitzat

"Confiem en els impostos" es titula la carta que un centenar de firmants adrecen als "companys milionaris i bilionaris" que aquest gener participen a l'edició online del Fòrum de Davos, que cada any aplega una elit de dirigents d'empreses i responsables polítics de tot el món.

La idea que es defensa és que "restaurar la confiança requereix gravar els rics" i per això afegeix un "Grava'ns, als rics, i grava'ns ara".

El lema d'aquesta edició del Fòrum de Davos és "Treballar junts per recuperar la confiança", però el problema de fons que apunta el text és que "aquesta injustícia incorporada a la base del sistema fiscal internacional ha creat una colossal manca de confiança entre la gent del món i les elits, que són els artífexs d'aquest sistema".

El problema s'agreuja amb la pandèmia perquè, com admeten en la carta, la majoria de milionaris han aconseguit augmentar la riquesa, enmig del patiment global.

Els signants

Darrere d'aquesta carta, hi ha el magnat nord-americà Morris Pearl, que va ser director gerent del fons d'inversió Blackrock i presideix el grup Patriotic Millionaires, que ja ha reclamat que els rics intervinguin amb impostos en la lluita contra la pandèmia.

Es defineixen com un grup format per persones d'alt poder adquisitiu que volen "promoure solucions de polítiques públiques que fomenten la igualtat política, garanteixen un salari sostenible per als treballadors nord-americans i garanteixen que els milionaris, multimilionaris i les corporacions paguin la seva part justa d'impostos".

Entre els firmants hi ha l'empresari i capitalista de risc Nick Hanauer, que va invertir a Amazon i en dotzenes d'empreses, o l'hereva de Disney, Abigail Disney, que ha dit que "Si Jesucrist anés a Davos estaria disgustat".


Contra la cursa espacial dels rics

Tot i que no se'ls cita amb noms i cognoms, hi ha una crítica clara a la carrera espacial protagonitzada per tres persones amb grans fortunes, com són Elon Musk, fundador de Tesla i de SpaceX, Jeff Bezos, fundador d'Amazon, o Richard Branson, que ha forjat l'imperi Virgin.

El text diu que la confiança en la política i la societat no es construeix amb "viatgers espacials multimilionaris que fan fortuna amb una pandèmia però que gairebé no paguen impostos i proporcionen salaris pobres als seus treballadors".

En un altre punt, afegeix que la divisió que hi ha al món "requerirà més que projectes de vanitat multimilionaris o petits gestos filantròpics".

Davos no és la solució

Tampoc s'estalvien crítiques al Fòrum Econòmic Mundial, la fundació que organitza la reunió anual a la ciutat suïssa de Davos.

"La veritat és que Davos no mereix la confiança del món ara mateix", es llegeix. Consideren que Davos és part del problema i que no es resoldrà fins que els participants reconeguin que la solució és imposar impostos als rics per aconseguir el benestar de tothom.

I adverteix amb contundència sobre el futur que està en joc: "totes les converses privades no canviaran el que vindrà: són impostos o forques. Escoltem la història i triem amb prudència".

Anar al contingut