Una noia fent pràctiques de mecànica
El curs escolar d'FP comença el 12 de setembre (iStock)

Milers d'estudiants d'FP començaran tard el curs: més de 30.000 no tenen plaça ara per ara

Els estudiants sense plaça assignada podran optar a la fase extraordinària de repesca, del 12 al 16 de setembre, per accedir a les més de 10.000 vacants que queden

Un total de 31.404 alumnes que havien fet la preinscripció per estudiar formació professional aquest curs no tenen plaça assignada, quan falten dues setmanes per a l'inici del curs escolar a l'FP. És a dir, un any més, milers d'alumnes el començaran tard.

Pel que fa al grau superior, per al curs 24-25 es van presentar 46.769 sol·licituds i se n'han assignat 31.837. És a dir, hi ha 14.932 estudiants que ara mateix no tenen plaça. En el cas del grau mitjà, de les 53.703 sol·licituds presentades, se n'han assignat 37.231. Així doncs, hi ha 16.472 estudiants encara sense, segons dades facilitades pel departament i que ha avançat El Periódico.

Aquests estudiants sense plaça assignada esperen a la fase extraordinària de repesca, que és entre el 12 i el 16 de setembre, en la qual es repartiran les places que queden. 

En total, ara mateix hi ha 10.384 vacants: 4.838 de grau mitjà i 5.546 de grau superior. Una xifra que podria augmentar després de les segones matriculacions --entre el 2 i el 6 de setembre--, perquè s'hi sumaran les places d'aquelles persones que ara en tenen una d'assignada i que no s'hi acabaran inscrivint. Un fet que sol passar cada any, perquè alguns finalment opten pel batxillerat, la universitat, el mercat laboral o una plaça privada.

La nova consellera d'Educació i Formació Professional, Esther Niubó, ha demanat disculpes a tots els afectats en un missatge a X. Assegura que "és una prioritat del govern reforçar el sistema públic de formació professional" i s'ha compromès a fer "tot el que estigui en les seves mans" perquè el curs vinent no es repeteixi aquesta situació.

Un noi i una noi cuinant
El procés de repesca es farà entre el 12 i el 16 de setembre (iStock)


Nou sistema d'assignació de places

El procés de repesca extraordinari, que estarà obert a tothom --tant a les persones que no han fet la preinscripció com a les que no hagin obtingut cap plaça--, és una de les novetats en el procés d'inscripció a la formació professional aquest curs.

A més, s'han modificat les condicions d'accés als estudis d'FP perquè tinguin les mateixes possibilitats els alumnes que venen de formació professional i els que venen de quart d'ESO i batxillerat, que fins ara tenien un percentatge reservat superior.

La nota també té més pes que fins ara i, per primer cop, les places s'assignen a partir de les qualificacions per afavorir els alumnes amb notes més altes.

I també s'ha estrenat un sistema de dues tandes d'assignacions: en la primera, s'han matriculat els que han obtingut plaça en la primera opció sol·licitada; i en la segona, s'han fet servir les places vacants per millorar l'assignació de la primera tanda.

Amb tot, l'objectiu a llarg termini seria unificar els processos de preinscripció a tots els estudis en un de sol. Això evitaria que cada any milers d'alumnes d'FP comencin el curs tard, pendents que se'ls assigni una plaça definitiva.

 

ARXIVAT A:
Formació Professional Educació
Anar al contingut