Puigdemont a Perpinyà: "Preparem-nos per guanyar la lluita definitiva"

A l'acte a l'esplanada del Parc de les Exposicions hi han anat 100.000 persones, segons la Gendarmeria; 200.000 persones, segons els organitzadors

RedaccióActualitzat

Acte multitudinari organitzat pel Consell per la República al Parc de les Exposicions de Perpinyà, amb la presència de Carles Puigdemont. A l'acte hi han assistit 100.000 persones, segons la Gendarmeria, i 200.000, segons els organitzadors. L'acte havia de començar a les 12 del migdia, però s'ha endarrerit una hora perquè molta gent ha continuat arribant a la capital del Rosselló.

Carles Puigdemont ha començat la seva intervenció agraint la participació i implicació de tothom, i la seva solidaritat. A les seves paraules inicials, l'expresident de la Generalitat ha volgut donar suport a Julian Assange: "Hi ha una persona que va fer molt per Catalunya i avui mereix que tothom demanem que, si us plau no l'extraditin: Julian Assange."

 

Milers de persones omplen Perpinyà per l'acte del Consell per la República
Carles Puigdemont: "Ja no ens aturaran!" (EFE/Quique garcia)


L'expresident Puigdemont ha dit que, després del referèndum de l'1-O, Catalunya s'ha de "preparar per la lluita definitiva".

"Preparem-nos fort perquè tenim molta feina per endavant. Ens hem de coordinar millor i organitzar-nos arreu del territori. Ens hem de preparar combatent la repressio de l'estat, rebutjant el règim monàrquic hereu del franquisme"

"Hem preparat i hem guanyat un referèndum. Ja en sabem d'això. Vam preparar un referèndum i el vam guanyar. Tenim feina i la volem fer. Ara hem de preparar amb la mateixa fermesa, la lluita definitiva. Fem xarxa. Preparem-nos per plantar cara contra l'abus i la injustícia"

"En la República catalana no sobra absolutament ningú, tots els camins que ens portin a la República, siguin els nostres o els aliens, són camins que ens convenen, i cabem tots, sense excepció"


Puigdemont ha destacat que "hi ha un compromís de lluita insubornable a la defensa d'una forma de vida col·lectiva". I en aquest sentit ha afirmat quin és l'objectiu:

"Avui som aquí dempeus i no agenollats. Ho sabem, i sobretot, ho saben. Ja no ens aturarem. Ja no ens aturarem! I ja no ens aturaran! Per tant no hem d'esperar temps millors. Els temps millors ja els tenim aquí i són entre vosaltres"


Ha dit que l'estat espanyol només escolta i entén la veu d'un poble mobilitzat i per tant, ha afegit: "Hem d'estar en mobilització permanent. La republica l'hem de construir entre tots, i no hi sobra ningú. Tots els camins que ens portin a la República ens convenen."
 

Milers de persones omplen Perpinyà per l'acte del Consell per la República
Desenes de milers de persones s'han desplaçat a Perpinyà (Reuters/Nacho Doce)


Toni Comín: "Caldran més accions, compromisos i sacrificis" 

Durant la seva intervenció, Toni Comín ha dit que estava "molt emocionat". Ha recordat que fa dos anys va enviar tres missatges al govern espanyol:

"Bàsicament li vaig dir franquista per haver aplicat el 155. Anys després que Manuel Fraga hagués defensat l'article 155, el govern espanyol, amb el suport del PSOE, va aplicar aquell article. En 40 anys, l'estat espanyol només ha anat enrere"

"També li vaig dir que li fan por els jutges belgues. No volem saber res d'un Estat que en comptes d'avançar cap a la democràcia  i els valors europeus només ha estat capaç d'anar enrere."

"I el tercer missatge que vaig enviar el desembre del 2017 va ser que si ens aturem, tots aquests sacrificis personals i col·lectius no hauran servit de res. I no us heu aturat i aquesta és la prova. Aquí esteu, aquí estem"

 

Milers de persones omplen Perpinyà per l'acte del Consell per la República
Toni Comín ha intervingut a l'acte, al costat de Carles Puigdemont i Clara Ponsatí

 

Comín ha subratllat que "a Europa estan entenent que el conflicte català no és només un problema de Catalunya o d'Espanya. La UE ho ha reconegut i està actuant". "No heu defallit. Esteu aquí. L'estat espanyol mai ha sentit la nostra veu de tan a prop", ha afirmat.

I ha acabat fent aquesta reflexió:

"Per desgràcia, no guanyarem el nostre dret a les urnes ni sent molts més. Caldran més accions, compromisos i sacrificis. I tot això s'ha de fer bé, ens hem de preparar. Assumim que si de veritat volem ser lliures hem d'assumir el preu de la nostra llibertat"



Clara Ponsatí: "Ser a Catalunya és una victòria contra tota la maquinària de l'Estat" 

Enmig de crits de "Tornarem a fer-ho", Clara Ponsatí ha enviat aquest missatge:

"Fa més de dos anys que va començar el nostre exili, i tornar a ser avui a Catalunya és, senzilament, una victòria, una victòria contra tota la maquinària d'un Estat, contra jutges, fiscals, polítics i mitjans. Han provat d'eliminar-nos de totes les maneres i no se'n surten. I som aquí, a Catalunya. Avui som a Perpinyà i no hem hagut de demanar permís a Espanya per ser-hi"


I ha criticat la taula de negociació amb el govern espanyol...

"No ens faran lliures les renúncies, no ens faran lliures les pors, no ens faran lliurs les promeses buides de diàleg dels mateixos que mai compleixen cap promesa. Recordeu el primer d'octubre, recordeu com ens vam plantar davant les porres. Ho vam fer malgrat tenir en contra tota la força d'un estat malferit (···) No ens deixem entabanar per fotografies de taules i diàlegs d'enganyifa que només busquen fer guanyar temps a Pedro Sánchez"

 

Milers de persones omplen Perpinyà per l'acte del Consell per la República
Clara Ponsatí, aquest migdia, durant l'acte a Perpinyà

 

L'europarlamentària s'ha dirigit als milers d'assistents a l'acte per dir que "la vostra persistència és la clau que obrirà les presons i ens ensenyarà la ruta per tornar de l'exili", i ha remarcat

"La vostra determinació és la que ens guia, ni estratègies partidistes ni personalismes. Heu de manar vosaltres! Només vosaltres! Sense la vostra empenta no haguéssim fet mai el referèndum"

"Si quan tornem a casa, Catalunya encara no és independent, no serem lliures"


A l'acte també s'han projectat vídeos i missatges dels presos independentistes. I hi ha hagut actuacions musicals com les de Roger Mas i Gerard Jacquet.
 

Milers de persones omplen Perpinyà per l'acte del Consell per la República
L'esplanada on s'ha fet l'acte, pràcticament plena (Judith Casaprima)


En un vídeo, el líder d'ERC, Oriol Junqueras, ha subratllat la necessitat que hi hagi unitat independentista:

"Quan som molts, quan actuem coordinats sense retrets ni confondre l'adversari, tenim prou força per obligar l'Estat a fer coses que per si sol mai hauria volgut fer. És així com l'hem fet seure en una taula de negociació"


I en un altre vídeo, la secretària general d'Esquerra, Marta Rovira, ha assegurat que la repressió vol un independentisme "petit" i amb "retrets" entre ells. "Acabem amb els debats interns i posem fi a aquesta repressió, no multipliquem els seus efectes."


Col·lapse a l'autopista 

L'afluència de vehicles i autocars amb les persones que s'han desplaçat aquest matí fins a Perpinyà ha col·lapsat determinats punts de l'AP-7.

A l'hora que estava previst que comencés l'acte principal encara hi havia tres quilòmetres de cua per creuar la frontera:

 

 

Milers de persones omplen Perpinyà per l'acte del Consell per la República
Durant tot el matí han anat arribant els assistents a l'acte (Montse Rovira)

 

El president de la Generalitat, Quim Torra, encapçala la delegació de diputats i senadors de Junts per Catalunya que aquest migdia acompanyen Puigdemont.

L'acte ha tornat a evidenciar la divisió de l'independentisme. La CUP ha anunciat que no hi ha anat perquè ho considera un acte partidista, mentre que Esquerra Republicana li ha donat un perfil baix.


Rebuda de les autoritats de Perpinyà

L'expresident de la Generalitat va arribar aquest divendres al vespre a Perpinyà. Abans de l'acte al Parc de les Exposicions, les autoritats locals han rebut Puigdemont i Torra a l'Ajuntament de la ciutat. Acompanyats de Toni Comín, Clara Ponsatí i altres representants de l'independentisme català, s'han dirigit al Consell del Departament dels Pirineus Orientals.

Des de primera hora del matí, 600 autocars han sortit de diferents punts de Catalunya per dirigir-se a a la capital del Rosselló. Molts dels assistents hi han arribat, també, en vehicle particular o en tren. D'altres ho van fer aquest divendres.

ARXIVAT A:
Procés catalàCarles PuigdemontConsell per la República
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut