Netanyahu ha reclamat més ajuda per combatre Hamas (Reuters/Craig Hudson)

Netanyahu intervé al Capitoli amb absències destacades a l'interior i aldarulls a l'exterior

Congressistes demòcrates han decidit esquivar la cita per visibilitzar el seu rebuig al nombre de víctimes en la guerra de Gaza

RedaccióActualitzat

Milers de manifestants s'han aplegat aquest dimecres als voltants del Capitoli nord-americà a la mateixa hora que a l'interior hi pronunciava un discurs el primer ministre israelià.

Ja des del faristol, i després que l'hagin rebut a l'hemicicle amb una ovació, Benjamin Netanyahu ha reivindicat en un al·legat de 45 minuts que els EUA i Israel "han d'estar units", i ha acusat els manifestants de ser uns "idiotes inútils" de l'Iran:

"Tinc un missatge per a aquests manifestants: quan els tirans de Teheran, que pengen homosexuals de grues i assassinen dones per no cobrir-se els cabells, us elogien, promouen i financen, us convertiu oficialment en els idiotes útils de l'Iran."

En un missatge encara més passat de voltes, el mandatari ha insultat així els congregats a l'exterior de l'edifici:

"Alguns d'aquests manifestants porten pancartes que proclamen 'gais per Gaza'. Podrien també portar cartells dient 'pollastres per KFC'."

Durant el discurs, i davant de nombroses butaques buides de representants demòcrates, Netanyahu ha demanat als Estats Units més armes per lluitar contra Hamas i ha assegurat que no pretenen ocupar Gaza amb assentaments. "La nostra victòria serà la vostra", ha reivindicat.

Així mateix, ha agraït el suport rebut de part del president del país, Joe Biden, a qui ha qualificat de "sionista irlandeso-nord-americà", en referència al suport del mandatari cap a Israel i les seves arrels irlandeses.

"Ell va venir a Israel per estar amb nosaltres en el nostre pitjor moment", ha dit en referència al viatge de Biden després de l'atac de Hamas contra Israel del 7 d'octubre, en què van morir unes 1.200 persones i 200 més van ser segrestades.

El primer ministre israelià no ha estalviat crítiques als manifestants que hi havia a l'exterior de l'edifici (Reuters/Craig Hudson)

Tot i ser el principal aliat i subministrador d'armes d'Israel, el govern dels Estats Units ha estat crític amb els bombardejos israelians sobre zones densament poblades, els atacs a hospitals i les restriccions a l'entrada d'ajuda humanitària a l'enclavament palestí.

La relació de Biden amb Netanyahu s'ha tensat els últims mesos, especialment després de la mort de cooperants de World Central Kitchen en un atac israelià i l'ofensiva a l'enclavament de Rafah.

Tot i això, Netanyahu ha pogut viatjar als Estats Units amb la tranquil·litat de saber que no seria detingut malgrat que té una ordre de detenció del Tribunal Penal Internacional per crims de guerra i crims contra la humanitat.

Sobre aquesta qüestió, el primer ministre israelià ha dit que la justícia internacional "està intentant emmanillar les mans d'Israel" i "la capacitat de totes les democràcies de lluitar contra el terrorisme estarà en perill", però ha estat clar:

"Les mans de l'estat jueu mai estaran emmanillades; Israel sempre es defensarà. No només ens protegim a nosaltres, us estem protegint a vosaltres."

Elon Musk ha assistit al discurs al Capitoli (Reuters/Craig Hudson)

Aldarulls a l'exterior

L'edifici del Capitoli ha quedat envoltat per una tanca alta i s'hi ha desplegat una forta presència policial per frenar els manifestants que intentaven boicotejar l'acte i reclamaven un "arrest civil" del mandatari pel que qualifiquen de crims de guerra a Gaza.

La policia ha utilitzat gasos lacrimògens per intentar dispersar la gentada que s'ha aplegat al carrer. "La multitud no ha obeït la nostra ordre de marxar de la nostra línia policial. Estem fent servir esprai de pebre cap a qualsevol que intenti infringir la llei i travessar la línia", ha detallat la policia en un comunicat.

Aquest dimarts, en el marc de les mateixes mobilitzacions, van acabar detingudes unes 200 persones.

Al crit de "sou una vergonya", els congregats en les protestes han brandat banderes palestines i han apuntat contra els congressistes que han assistit al discurs del primer ministre israelià, que és als Estats Units convidat pel senador demòcrata Chuck Schumer i el republicà Mike Johnson, líder de la Cambra de Representants.

Durant les protestes hi ha hagut aldarulls i enfrontaments dels manifestants amb la policia (Reuters/Umit Bektas)

Absències demòcrates, inclosa Harris

Les últimes hores, desenes de legisladors demòcrates han justificat que no assistirien al discurs per expressar el seu rebuig pels milers de morts de civils i la crisi humanitària desembocada per la guerra a Gaza.

Kamala Harris, que normalment presidiria el discurs com a vicepresidenta, no hi ha assistit. Tampoc ho ha fet el senador republicà JD Vance, el company de candidatura a la vicepresidència de Trump.

Aquest dijous, això sí, Netanyahu es reunirà tant amb Biden com amb Harris, una vicepresidenta que en més d'una ocasió s'ha avançat al seu cap a l'hora de criticar Israel pel gran nombre de morts de civils palestines a Gaza.

El líder israelià també té previst reunir-se amb Donald Trump, amb qui va establir una bona relació quan presidia els Estats Units. 

Els manifestants demanen que s'arresti Netanyahu per genocidi (Reuters/Seth Herald)

Aquest és el quart discurs que el líder israelià pronuncia en una reunió conjunta del Senat i la Cambra de Representants dels EUA, de manera que ha superat els tres discursos d'aquest tipus que hi va pronunciar el líder britànic en temps de guerra Winston Churchill.

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsIsraelGuerra a Gaza
Anar al contingut