Mig milió de famílies catalanes no descarten que algú a casa hagi passat el virus

Així ho recull el baròmetre de TV3 i Catalunya Ràdio, elaborat per GAPS, i que ens farà un seguiment sobre com vivim les mesures que s'han pres per afrontar la pandèmia

RedaccióActualitzat

Gairebé un 19% de les famílies catalanes creuen que algun dels seus membres ha tingut símptomes lleus de coronavirus. En ple debat sobre la falta de testos massius i les dificultats per diagnosticar a tothom la malaltia, més de mig milió de llars no descarten que algú, a casa, hagi passat el virus.

Així ho recull el baròmetre de TV3 i Catalunya Ràdio, elaborat per GAPS, i que, durant les pròximes setmanes, ens farà un seguiment sobre com vivim tots plegats les mesures que s'han pres per afrontar aquesta crisi sanitària.

Són 550.000 les famílies que creuen que algun dels seus membres ha tingut símptomes, com tos o febre, compatible amb el virus. Curiosament són els més joves els qui tenen aquesta percepció. Un 6% dels enquestats explica que ells o algun familiar ha viscut una situació crítica. Ara bé, en general la gent té una bona percepció de l'estat de salut propi i dels seus familiars.

 

 


Els joves, els que ho porten pitjor

Quan ja portem tres setmanes de confinament, la majoria dels catalans creuen que encara és suportable. Només un de cada cinc enquestats admet que viu malament el fet de no poder sortir al carrer. La majoria, però, de moment, s'hi resigna.

Un 43% assegura que s'ha adaptat bé a la nova situació, que s'allargarà, com a mínim, fins al 26 d'abril. Per edats, els que ho viuen més malament són els menors de 30 anys i, en canvi, els més grans de 70 anys asseguren que s'hi han emmotllat bé.

Confinament
Tres nens miren per la finestra en ple confinament (CCMA)


Entre tenir més temps en família i l'impacte emocional

Al plat de la balança de les coses positives, la gent afirma que el millor del confinament és la possibilitat de passar més temps amb la família. Poder descansar i tenir més temps per a un mateix també són factors que la gent valora. A l'altre costat, els catalans lamenten el malestar emocional que suposa no poder sortir i, a més distància, la manca de relacions socials. Hi ha un 10% que no troba res positiu a la nova situació.

 

 


Sortim per comprar i treure les escombraries

De mitjana, els catalans surten entre dues i tres vegades a la setmana de casa, tot i que un de cada quatre enquestats ens diuen que no han sortit de casa durant l'última setmana. 

 

 

 

Una amplíssima majoria, el 82%, ho fa per comprar i, en segon lloc, un 48% per treure les escombraries. Només un 11% surt per anar a treballar, una dada comprensible en el moment en què estem, amb un confinament reforçat on només es permet treballar als anomenats serveis essencials.

Gent fent cua per poder entrar a comprar en un supermercat del centre de Barcelona (Reuters/Nacho Doce)


Ús de pantalles

Finalment, hi ha una dada significativa sobre el temps lliure i a què el dediquem. Passem unes 9 hores de mitjana al dia davant d'una pantalla.

 

Hem augmentat el temps que mirem la televisió. Ara hi destinem entre 4 i 5 hores diàries, i en passem 5 més a internet, una part per connectar-nos amb amics i familiars i l'altra dedicada a informar-nos o entretenir-nos. 

ARXIVAT A:
Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut