
Mig centenar de països volen negociar els aranzels amb els Estats Units, segons la Casa Blanca
Enmig dels missatges de calma de Washington, algunes marques replantegen les exportacions als Estats Units
Més de 50 països afectats per la política aranzelària del president nord-americà, Donald Trump, han parlat amb ell amb l'objectiu de negociar aquest impost. És el que ha dit, sense concretar de quins països es tracta, un assessor de la Casa Blanca, Kevin Hassett, director del Consell Econòmic Nacional.
En una entrevista a la cadena ABC, Hasset ha intentat rebatre la idea que la mesura sortirà cara als consumidors nord-americans.
Segons aquest assessor de Trump, "els països estan enfadats" pels aranzels però es van asseient a la taula, i s'ha referit a un informe del representant de Comerç dels Estats Units sobre aquests més de 50 països que voldrien començar una negociació.
Ho ha presentat com una mostra del que significa per a ells, mentre ha negat que la mesura tingui un gran efecte als Estats Units.
En la mateixa línia s'ha expressat el secretari del Tresor dels Estats Units, Scott Bessent, en una altra entrevista a l'NBC, on ha descartat la possibilitat que el país es vegi abocat a una recessió.
També ha negat que els ciutadans que s'hagin de jubilar estiguin amoïnats pel dia a dia de la borsa, que s'ha desplomat des del "dia de l'alliberament", quan va anunciar aranzels del 10% a 184 països i territoris, a més de la Unió Europea, i que en alguns casos poden arribar fins al 34%.
A més, el president de la Reserva Federal, Jerome Powell, va afirmar divendres que els aranzels es traduiran en més inflació i menys creixement econòmic.
Musk confia arribar a l'aranzel zero
Enmig de l'enrenou provocat pels aranzels implementats per la Casa Blanca, el multimilionari Elon Musk diu que confia que, al final, "s'acordi que tant Europa com els Estats Units" passin, idealment des del seu punt de vista, "a una situació d'aranzel zero, per crear efectivament una zona de comerç lliure entre Europa i Amèrica del Nord".
Musk ho ha dit durant una intervenció telemàtica en una conferència del partit dretà italià de la Lliga a Florència.

Per a l'assessor presidencial, la situació actual no suposa una ruptura definitiva en les relacions comercials entre els Estats Units i Europa. De fet, ha defensat, podria ser la base per "acordar una associació encara més estreta que abans" entre les dues parts.
Jaguar frena les exportacions
De moment, el fabricant britànic d'automòbils de luxe Jaguar Land Rover ha anunciat que suspèn provisionalment els enviaments als Estats Units de l'abril, mentre repensa l'estratègia comercial de la marca.
Ja ha entrat en vigor un aranzel del 25% sobre tots els automòbils estrangers importats als Estats Units, a més d'un aranzel més general del 10% sobre els béns importats de tot el món.
En un comunicat emès dissabte, Jaguar Land Rover diu que "els Estats Units són un mercat important per a les marques de luxe de Jaguar Land Rover" i que, mentre treballen "per abordar les noves condicions comercials" amb els seus socis comercials, estan "prenent algunes mesures a curt termini, inclosa una suspensió dels enviaments a l'abril", mentre desenvolupen els seus "plans a mitjà i llarg termini".
Hores després, el primer ministre britànic, Keir Starmer, s'ha compromès a fer "el que calgui" en defensa de l'interès nacional i per "protegir" les empreses britàniques dels efectes dels aranzels, en un article d'opinió publicat al Sunday Telegraph titulada "El món que coneixíem ha canviat. Ningú surt guanyant d'una guerra comercial".
Es podrien afegir 313 euros al preu d'un iPhone
La indústria tecnològica també ha quedat directament atrapada per aquesta guerra comercial oberta per Donald Trump. Portar la producció a l'Àsia per beneficiar-se dels costos laborals més baixos és un model que ara s'encareix amb aranzels. Que ara puguin tornar cap als Estats Units és un objectiu que, ara per ara, només seria teoria.
El llançament del model més barat de l'iPhone 16 està marcat amb un preu de 799 dòlars (729 euros), però els aranzels podrien apujar el preu fins als 1.142 dòlars (1.042 euros), segons les projeccions de Rosenblatt Securities recollides per Reuters, que parlen d'un augment del cost del 43%.
En qualsevol cas, falta saber fins on Apple traslladarà la pujada al consumidor i no se sap tampoc com quedaran els preus a Espanya.
En el cas de Nintendo, que farà el llançament de la nova consola Nintento Switch 2, s'havia anunciat que les reserves als Estats Units començaven el 9 d'abril, però ha quedat ajornat, sense nova data.
- ARXIVAT A:
- Estats UnitsDonald Trump ComerçAranzels