Un lladre s'endú garrofes de nit
Un lladre s'endú garrofes de nit

"M'han robat el tractor": els pagesos reclamen contundència contra els robatoris al camp

Una desena de tractors s'han concentrat a Reus per denunciar que hi ha hagut un augment de furts i robatoris, des de collita fins a maquinària i eines per treballar

RedaccióActualitzat

Des de collites --ara, sobretot, ametlles, garrofes o olives-- fins a maquinària, tant peces petites com tractors sencers. Els robatoris i furts al camp han mobilitzat aquest divendres els pagesos del Camp de Tarragona, amb una concentració davant de la comissaria dels Mossos a Reus en què demanen "mesures contundents" per frenar un problema que, si bé no és nou, asseguren que cada cop és pitjor.

"La situació de robatoris és insuportable: cada vegada en tenim més i fins i tot hem tingut agressions", denuncia Ramon Rojo, delegat al Camp de Tarragona de la Revolta Pagesa, la plataforma que ha convocat la protesta. "La gent gran diu que això no ho havia vist mai", afegeix.

Un dels últims casos, el d'un pagès a qui li han robat milers de quilos de garrofes durant la nit al Camp de Tarragona. La càmera de seguretat de la finca va captar el moment del furt i això va permetre alertar els Mossos i evitar un segon robatori l'endemà:

La càmera de seguretat de la finca capta un furt de garrofes

"M'han robat el tractor"

El problema no es concentra als camps tarragonins. A Francesc Torres, pagès de Vilanova de Bellpuig, al Pla d'Urgell, fa tres setmanes que li van robar el tractor de la seva finca, valorat en més de 60.000 euros i que té poca esperança de recuperar.

"Vam parar per dinar, vam ser fora una hora i mitja, i quan vam tornar ja no hi era", lamenta en declaracions a "Els matins" de TV3. "Sort que tenim un tractor vell i hem anat passant, però l'any que ve haurem de veure-ho", explica mentre continua treballant en la collita de poma. 

Una desena de tractors de Revolta Pagesa arribant davant de la comissaria dels Mossos d'Esquadra a Reus, el divendres 27 de setembre del 2024
Una desena de tractors s'han concentrat davant la comissaria dels Mossos a Reus (ACN/Mar Rovira)

Què demanen els pagesos

Entre les solucions "estructurals" que reclamen a les administracions hi ha la necessitat d'endurir penalment aquest delicte. "Cal que robar els surti més car, i a qui compra, també li surti car", reclama Rojo. Creu que "actuen com a bandes" i "cal posar el focus en els que compren els productes robats per vendre'ls".

Una pràctica que, a més, alerta que pot tenir riscos per a la salut. I en posa un exemple: "Tenim un cas d'un pagès a qui li van robar més de mil quilos de préssecs que acabava de sulfatar. Tenen un termini de 14 dies, que els pagesos sempre respectem... I resulta que van introduir un producte al mercat que no complia les garanties sanitàries."

Per tot això, també reclamen més recursos per als Mossos d'Esquadra, perquè es pugui augmentar la vigilància, així com més compensacions per als afectats, perquè el fet que els robin una peça, per exemple, té conseqüències econòmiques més enllà del valor de la peça robada.

 

ARXIVAT A:
Agricultura
Anar al contingut