En primer pla, la peça de ceràmica maia que Anne Lee va comprar en una botiga de segona mà (Ambaixada de Mèxic)

Mèxic recupera un preuat gerro maia que una nord-americana va comprar per 4 dòlars

El Museu Nacional d'Antropologia i Història de Mèxic custodiarà la gerra mil·lenària que una dona va comprar en una botiga de segona mà en liquidació de Maryland

RedaccióActualitzat

Feia cinc anys que Anne Lee Dozier tenia una curiosa peça de ceràmica pintada exposada al saló de casa al costat d'altres elements decoratius. Aquesta gerra l'havia comprat en una botiga de segona mà en liquidació de Maryland perquè li havia semblat molt curiosa la decoració que tenia. Va trobar molt ajustat el preu, poc més de 4 dòlars, i se la va emportar a casa pensant que es tractava d'un souvenir que algú havia comprat en un viatge a algun país de Centreamèrica. 

Però durant un viatge que va fer al gener a Mèxic, va canviar la percepció que tenia de peça de ceràmica. La gerra de liquidació que tenia al menjador de casa s'assemblava molt a algunes peces d'aixovar maies que va veure exposades al Museu d'Arqueologia de Ciutat de Mèxic. Intrigada, va consultar amb especialistes de la cultura maia. I va saltar la sorpresa: la discreta gerra en liquidació de Maryland era en realitat una peça original de la cultura maia, amb una antiguitat d'entre 1.200 i 1.800 anys

(Ambaixada de Mèxic)

Anne Lee Dozier es va posar en contacte amb l'ambaixada de Mèxic als Estats Units i els va enviar fotografies de la gerra. Experts en ceràmica maia consultats pels diplomàtics en van certificar l'autenticitat

La ciutadana nord-americana es va oferir des d'un primer moment a entregar la gerra maia al govern mexicà perquè pogués tornar a exposar-se i custodiar-se en un gran museu. En cap moment, diu, li va passar pel cap la possibilitat de vendre-la o subhastar-la.

"Una joia històrica es reintegra a la col·lecció del Museu Nacional d'Antropologia i Història de Mèxic per preservar el nostre ric patrimoni cultural", assegura l'ambaixador mexicà a Washington, Esteban Moctezuma.

 

En una entrevista a una cadena nord-americana, l'antiga propietària de la gerra maia explica irònicament que entregar-la a les autoritats mexicanes ha suposat un descans perquè sempre patia que un dels seus tres fills la fes caure a terra i la trenqués per accident.

"Estic encantada d'haver contribuït a la seva repatriació. Tornar-la a Mèxic m'ha fet sentir molt millor que si l'hagués venut per internet a canvi d'un munt de diners", assegura Anne Lee Dozier. "A aquestes peces de gran valor històric i cultural per a tot un poble no se'ls pot posar xifres", afegeix.

L'ambaixador mexicà ha resumit l'agraïment de tot el seu país pel gest de Dozier: "Quan tens arrels fortes, les coneixes i les honores. Ella ha reconegut el valor de tot un país i la seva cultura i, per això, li estem profundament agraïts". 

Anne Lee acompanyada de l'ambaixador mexicà a Washington davant d'algunes antiguitat maies (Ambaixada de Mèxic)

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsArqueologiaMèxic
Anar al contingut