Vigilància més rigorosa a la frontera (Reuters)
Vigilància més rigorosa a la frontera (Reuters)

Mèxic envia 15.000 soldats a la frontera per evitar l'entrada de migrants

Trump amenaçava amb aranzels a Mèxic si no es comprometia a aturar els milers de persones que pretenen arribar als Estats Units

RedaccióActualitzat

Gran desplegament de les autoritats mexicanes a la frontera amb els Estats Units. Un total de 15.000 soldats s'hi han desplaçat per aturar l'entrada de migrants després que Donald Trump amenacés amb aranzels. Els soldats fronterers mexicans han extremat la vigilància i detenen famílies senceres.

En les últimes 48 hores hi ha hagut sis víctimes mortals de dues famílies que intentaven creuar la frontera. Dels sis morts, quatre eren nens o nadons, que han mort ofegats o a causa de les altes temperatures.

L'objectiu dels militars és dissuadir les desenes de milers de persones que fugen d'Hondures, el Salvador, Guatemala o Nicaragua buscant un futur als Estats Units. La frontera amb Guatemala ja està pràcticament tancada des de principis de juny per als que volen accedir a Mèxic.

L'acord del dia 7 entre el president nord-americà, Donald Trump, i el seu homòleg mexicà, López Obrador, perquè Mèxic redueixi la immigració ja ha obtingut resultats. Les amenaces de Trump per imposar devastadors aranzels sobre els productes mexicans han obligat el govern mexicà a actuar amb més contundència que mai contra els que fugen de la misèria.

 

Detenció de migrants que intentaven passar la frontera (Reuters)


López Obrador reconeix "excessos" de les forces mexicanes

Actuacions contundents de les forces militars que, segons el mateix president mexicà, s'han pogut passar de frenada en alguns casos. Ha afirmat que s'investigaran els casos i que, sens dubte, hi ha línies vermelles que no s'han de vulnerar:

"El govern està fent un registre de tots els que ingressen al nostre país. Al mateix temps estem apostant per donar opcions als migrants, en els seus llocs d'origen i a Mèxic, i tenint cura que no es violin els drets humans. Pot ser que hi hagi hagut excessos, però la instrucció és que es respectin els drets humans, i això continuarà d'aquesta manera. En tot cas, aquesta feina correspon als agents de migració, no a l'exèrcit."

 

El president mexicà assegura que hi ha ordres que els militars respectin els drets humans (EFE)


Lópèz Obrador s'ha referit així a les morts recents de migrants centreamericans que travessaven el riu Bravo des de Mèxic als Estats Units, davant de l'ús de la violència per part dels soldats per impedir el pas a aquestes persones.

Des de l'octubre de l'any passat, milers de migrants han creuat Mèxic en caravanes per poder arribar als Estats Units, amb enfrontaments diplomàtics entre les dues nacions.

 

ARXIVAT A:
MigracionsEstats UnitsTrump
Anar al contingut