El model original, a l'esquerra, i la còpia, a la dreta (Yucachulas/Shein)

Mèxic acusa Shein d'apropiació cultural per copiar una brusa tradicional mexicana

El govern mexicà va fa temps que treballa per garantir una col·laboració justa entre artesans i grans firmes internacionals

Núria Balaguer IbeasActualitzat

Al món de la moda està gairebé tot inventant. És habitual que marques i creadors busquin idees en l'art o la cultura popular, però ¿on acaba la inspiració i comença el plagi?

El govern mexicà no ha tingut cap dubte a veure'n un cas clar en una brusa que la multinacional xinesa Shein va posar a la venda fa poc, i que és gairebé igual que una altra de tradicional creada per la marca mexicana Yucachulas.

La Secretaria de Cultura de Mèxic ha demanat explicacions a la marca i ha denunciat la privatització que ha fet l'empresa xinesa d'uns dissenys que, diuen, són "producte d'una creativitat col·lectiva que correspon al poble maia".


La marca Yucachuclas, creadora de la brusa original (un disseny del 2017), també ha criticat durament la còpia del seu treball, i han volgut posar en valor la tasca artesana que caracteritza els seus dissenys.

Una artesania que, evidentment, no es pot esperar veure en la rèplica de Shein, on han mantingut el disseny, però han canvia el brodat per un estampat, molt més barat de produir. I és que la brusa en qüestió es venia al web del gegant xinès per uns set euros.

La companyia ha explicat que ja han retirat el producte de la seva web, i han dit que "no tenien intenció d'infringir la propietat intel·lectual de ningú".

Defensa de la cultura mexicana

No és el primer cop que Mèxic denuncia l'apropiació cultural per part de marques internacionals. El 2019 ja va acusar Carolina Herrera de fer servir elements de disseny de la cultura de Tenango de Doria, una localitat del centre de Mèxic, i l'any passat va passar el mateix amb un disseny d'un vestit de Zara, a qui van acusar de fer servir el patró d'un vestit distintiu d'una comunitat indígena mixteca de San Juan Colorado.

Conscients que la cultura indígena mexicana pot ser motiu d'inspiració per a molts creadors, el govern mexicà ha posat en marxa la iniciativa Original, un espai per reunir artesans i dissenyadors mexicans amb empreses nacionals i internacionals.

L'elaboració d'una peça artesana pot durar setmanes
L'elaboració d'una peça artesana pot durar setmanes (Jesús Cornejo/Secretaria de Cultura de Mèxic)

Cada any se celebra un esdeveniment de quatre dies de durada amb fòrums, passarel·les i demostracions de tècniques artesanes, amb l'objectiu que "les marques comercials treballin de manera justa i ètica amb les comunitats indígenes".

 

ARXIVAT A:
Moda
Anar al contingut