Nova York

#MeToo: Harvey Weinstein, culpable de violació i agressió sexual

El jurat declara culpable el productor de cinema de dos dels cinc delictes de què se l'acusava, però l'absol dels que podien comportar-li una condemna de cadena perpètua

Actualitzat

El jurat ha declarat el productor de cinema Harvey Weinstein culpable de dos dels cinc delictes de què se l'acusava: violació en tercer grau i agressió sexual.

En canvi, l'ha absolt dels altres tres càrrecs: violació en primer grau i dos delictes de comportament sexual depredador, els delictes que obrien la porta a una condemna a cadena perpètua.

El cas de Harvey Weinstein va marcar l'inici del moviment #MeToo.

 

Dibuix del tribunal que mostra Harvey Weinstein prenent notes durant el judici
Dibuix del tribunal que mostra Harvey Weinstein prenent notes durant el judici (Reuters / Jane Rosenberg)

 

El jurat ha declarat Weinstein culpable d'un acte sexual criminal en primer grau contra l'assistent de producció Mimi Haley l'any 2006 i de violació en tercer grau contra l'aspirant a actriu Jessica Mann el 2013.

Però ha descartat el delicte de violació en primer grau contra Mann i els dos càrrecs d'agressió sexual depredadora inclosos en les presumptes violacions a l'actriu Annabella Sciorra fa prop de 30 anys.

 

 

El #MeToo celebra la condemna

El moviment #MeToo ha celebrat el veredicte en un comunicat en què asseguren que "avui, un jurat ha confirmat allò que tots sabíem: Harvey Weinstein va cometre agressió sexual":

"Això no hauria estat possible sense les veus de les que han trencat el silenci, dins i fora del tribunal, les supervivents que van testificar amb coratge i els membres del jurat que, malgrat una estratègia de defensa poc ètica i implacable, han votat culpable un Harvey Weinstein que no s'ha penedit"

 

Weinstein anuncia que apel·larà

Per la seva banda, la defensa del productor cinematogràfic ha assegurat que apel·laran moltes qüestions del judici, "des de la selecció del jurat fins al veredicte", segons ha dit l'advocada Donna Rotunno:

"Anirem al jutjat d'apel·lacions aquesta setmana. Demanarem una fiança mentre espera apel·lació i espero que tinguem èxit. De tota manera, apel·larem. És a dir, tindrà els millors i més brillants advocats dels Estats Units treballant en la seva apel·lació"

 

 

Pendents que el jutge decideixi la condemna

Ara, el jutge James Burke haurà de fixar una data per a la sentència. Weinstein pot rebre una condemna de fins a 25 anys pel delicte d'agressió sexual criminal i quatre anys pel de violació en tercer grau.

Després de sis setmanes i una trentena de testimonis, en un judici que va començar el 6 de gener, dimarts de la setmana passada el jurat es va retirar a deliberar si havien quedat "provats més enllà de qualsevol dubte raonable" els dos càrrecs d'agressió sexual depredadora, el d'acte sexual delictiu en primer grau, el de violació en primer grau i el de violació en tercer grau de què s'acusa el productor de cinema.

 

Weinstein, amb la seva advocada, Donna Rotunno
Weinstein, amb la seva advocada, Donna Rotunno (Reuters / Carlo Allegri)

 

Article de l'advocada de Weinstein dirigit al jurat

El final del judici va estar marcat per un polèmic article de l'advocada de Weinstein, Donna Rotunno, a la revista Newsweek. L'advocada es dirigia directament als membres del jurat (que durant el judici i les deliberacions tenen prohibit llegir sobre el cas als mitjans o a la xarxa) i els demanava que fessin "el correcte", és a dir absoldre el seu client.

 

 

La fiscal Joan Illuzzi-Orbon va denunciar que la publicació de l'article violava les normes del tribunal i va acusar Rotunno de "manipular el jurat", però el jutge es va limitar a ordenar a l'advocada que s'abstingués de parlar en públic sobre el cas. Davant les acusacions de la fiscal, l'advocada de Weinstein va defensar el seu dret a escriure l'article:

"Al meu client se li ha dit depredador i violador a la sala, però les proves no mostren això. Escriure una columna sobre l'estat del sistema de justícia criminal i del jurat no viola les normes".

En l'última sessió, la defensa de Weinstein va fer un últim intent d'apartar una membre del jurat, després d'haver descobert que estava llegint un llibre sobre abusos contra infants. Després d'interrogar-la, però, el jutge va denegar la moció.

 

 

La fiscal descriu Weinstein com un "violador abusador"

En el seu al·legat final, la fiscal Illuzzi-Orbon va descriure el productor de cinema com un depredador sexual addicte al sexe, molt poderós, influent, "sense empatia humana" i "extremadament agressiu":

"Era el rei del seu univers i les testimonis eren només formigues que ell podia trepitjar sense conseqüències".

Illuzzi-Orbon va qualificar l'acusat de "violador i abusador" que "humiliava" i "empetitia" les seves víctimes. En la seva exposició dels fets, va recordar que un testimoni de la defensa, l'amic de Weinstein Paul Feldsher, va decriure'l com un addicte al sexe.

 

Dibuix del judici que mostra l'al·legat final de la fiscal, Joan Illuzzi-Orbon
Dibuix del judici que mostra l'al·legat final de la fiscal, Joan Illuzzi-Orbon (Reuters / Jane Rosenberg)

 

Després de les conclusions de la fiscalia, l'advocada de Weinstein va mostrar-se optimista i va subratllar que el cas "hauria de ser sobre evidències i no sobre emocions ni sentiments, ni tampoc un concurs de popularitat":

"En aquest cas, totes les evidències estan al costat nostre. Poden veure que l'al·legat final de la fiscalia no s'ha enfocat en cap dels assumptes que hi havia".

 

 

Les sis dones que acusen Weinstein

Entre les dones que van denunciar el productor de cinema hi ha Annabella Sciorra, actriu de "Los Soprano", que va explicar la seva presumpta violació a mans de l'acusat. També l'ajudant de producció Miriam Haley i l'actriu Jessica Mann, els dos testimonis sobre els quals es basen les acusacions de la fiscalia. 

Les declaracions de Dawn Dunning, Tarale Wulff i Lauren Young van intentar reforçar la idea que Weinstein tenia un comportament de depredador sexual.

 

L'advocada Gloria Allred, representant de tres de les sis dones que acusen Weinstein, va demanar al jurat que no es deixés portar pel que va qualificar de "mites de la violació" que creu que va esgrimir la defensa, com ara les "comunicacions continuades" entre les presumptes víctimes i Weinstein:

"Quan vaig ser en el judici contra Bill Cosby, la defensa va suggerir que unes comunicacions continuades significaven que la víctima havia consentit les relacions. El jurat no va comprar l'argument i espero que aquest jurat també ho entengui".

 

 

El cas que va desencadenar el #MeToo

Durant molts anys, el productor de Hollywood Harvey Weinstein va ser una de les persones més influents de la indústria del cinema. El 2017, a partir d'una informació de The New York Times, van començar a aparèixer denúncies de dones que l'acusaven de delictes sexuals.

El cas va ser l'espurna que va crear el moviment #MeToo, al qual van sumar les seves veus diverses estrelles de Hollywood. Algunes d'elles, com Angelina Jolie, Gwyneth Paltrow o Ashley Judd, van explicar que s'havien sentit violentades en trobades amb el productor. Des de l'any 2017, més de 80 dones han acusat Weinstein d'assetjament sexual i diversos abusos.

 

 

A partir d'aquestes informacions, van ser moltes les actrius que van fer públiques les agressions o casos d'assetjament que havien viscut al llarg de la seva carrera.

Paral·lelament a aquest judici a Nova York, Weinstein afronta una investigació per delictes sexuals a Los Angeles i és també l'objectiu de diverses demandes civils.



 

 

 

 

ARXIVAT A:
Agressió sexualCinema
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut