Els equips mèdics de França i la Xina van estar permanentment connectats telemàticament

Metge a França i pacient a la Xina: per què pot ser útil la cirurgia a distància

És la tercera intervenció quirúrgica transcontinental que s'ha fet fins ara i acosta dos objectius de futur: operar pacients de països poc desenvolupats i formar cirurgians de tot el món
Enllaç a altres textos de l'autor

Purificació Barceló

Redactora de la secció de Societat de Catalunya Ràdio, especialitzada en ciència

@pjbarc
Actualitzat
TEMA:
Salut

L'operació es va fer la setmana passada a Burdeus, a França, on la Societat Europea d'Urologia celebrava la seva reunió anual sobre cirurgia robòtica amb l'assistència d'un miler d'especialistes. Des d'allà, el cap d'Urologia Oncològica de la Fundació Puigvert de Barcelona va extirpar amb èxit un tumor de ronyó a un pacient que estava a Pequín, a la Xina.

El cirurgià, el doctor Alberto Breda, era en una sala del Palau de Congressos de Bordeus i el seu pacient, un home de 37 anys, en un hospital xinès situat a més de 8.000 quilòmetres de distància

El doctor Breda parla de "telecirurgia". Això vol dir que ell movia la consola del robot des de França i les seves ordres arribaven als braços robòtics que hi havia al quiròfan de la Xina, on un equip de metges acompanyava presencialment al pacient.

El doctor Alberto Breda durant l'operació en remot que es va fer el passat 11 de setembre des de Burdeus (Fundació Puigvert)

L'operació, que els assistents al congrés van poder seguir en directe a través d'unes pantalles, va ser un èxit. El tumor es va poder extreure preservant el ronyó, amb una tècnica mínimament invasiva i el pacient va rebre l'alta al cap de tres dies, tal com explica el mateix cirurgià:

"Aquesta és una intervenció molt complexe que a la Fundació Puigvert fem diàriament per salvar ronyons, però mai no s'havia fet una operació tan important en remot" 

Per poder fer aquesta intervenció, el mateix especialista de la Fundació Puigvert es va entrenar al febrer operant un porc. En aquella ocasió, ell era a Orlando, als Estats Units, i l'animal a Shanghai, també a la Xina. La distància encara va ser més gran: 12.800 quilòmetres.  


Per què és important la tele-cirurgia?

Els experts internacionals presents a la trobada que s'ha fet a Bordeus consideren que amb aquesta cirurgia robòtica en remot s'ha fet un pas endavant rellevant en aquest àmbit. Opinió que també comparteix Alberto Breda, que actualment ocupa la presidència de la Societat Europea d'Urologia:

"No es tracta només de que el cirurgià s'assegui a operar a distància i punt. Pot servir per formar metges d'altres hospitals i pot tenir un impacte humanitari"

El doctor Breda subratlla que un dels objectius més importants és poder fer intervencions quirúrgiques en llocs de difícil accés o en països poc desenvolupats des d'un punt de vista sanitari. 


Caldrà l'ajuda de les telecomunicacions

Els experts alerten que per aconseguir operar pacients de qualsevol punt del planeta caldrà anar de bracet amb la tecnologia. En l'operació d'aquest pacient que era a la Xina, "les ordres que s'enviaven des de França a través de la consola arribaven amb un retard insignificant de només 132 mil·lisegons, un temps totalment imperceptible per l'ull humà". 

L'operació es va fer a través d'aquest robot, a més de 8.000 quilòmetres de distància (Fundació Puigvert)

En aquest tipus d'operacions a distància els retards de fins a 200 mil·lisegons es consideren normals, però evidentment és important que no passi gaire temps entre que es dona una ordre i aquesta s'executi. 

Per aquest motiu, el ritme d'implantació de la tele-cirurgia estarà condicionada tant al desenvolupament de les xarxes de telecomunicacions 5G i fibra òptica, com a la sofisticació dels robots


Tercera operació transoceànica de tot el món

La cirurgia robòtica que ha connectat un metge que era a França amb un pacient de la Xina és la tercera d'aquest tipus que s'ha fet fins ara a tot el món. 

La primera es va fer l'any 2000: el cirurgià era a Nova York i el pacient a Estrasburg, a França. El segon cas és molt més recent. Va ser aquest mes de juliol: en aquesta ocasió, el metge era a Roma, a Itàlia, i el pacient a Pequín. Va ser operat de la pròstata.

 

ARXIVAT A:
Salut
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut