Més pistoles i 69 tirotejos: el cultiu de marihuana dispara el tràfic d'armes de foc

L'any passat a Catalunya hi va haver 69 tirotejos, més de la meitat sense ferits

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Roger Rovira

Periodista de la secció de Societat de TV3 especialitzat en tribunals

@RogRovi
Actualitzat

Any rere any els Mossos constaten un augment de les armes de foc a Catalunya. L'any passat en van decomissar 445, de les quals un 45% són armes curtes --principalment pistoles-- i el 55% armes llargues: escopetes i, en algun cas, armes de guerra com kalàixnikovs.

Tot i que molt poques d'aquestes armes de foc estan vinculades a tirotejos, és un fet que preocupa els Mossos. Els últims mesos hi ha hagut diversos intercanvis de trets, l'últim a Terrassa, i d'altres al barri de la Mina, a Sant Adrià de Besòs. Una setantena de casos coneguts, segons dades dels Mossos.

Així ho explica el cap de la Divisió d'Investigació Criminal, el comissari Ramón Chacón, en una entrevista a TV3:

"Gairebé en tot el que deriva d'armes de foc, homicidis i altres incidents, al darrere hi ha tràfic de drogues, impagament de deutes, revenges entre grups criminals..."


D'aquests tirotejos coneguts durant el 2024, més de la meitat, el 56%, van acabar sense ferits.

El boom de la marihuana i l'augment d'armes de foc        

De tràfic de drogues n'hi ha hagut sempre. Fa uns anys a Catalunya la droga més traficada i consumida era la cocaïna, l'haixix o drogues de síntesi. I segons explica el comissari Chacón, "no es veia el fenomen de les armes de foc: estaven vinculades a altres delictes com l'atracament de bancs i clans criminals, però els narcotraficants no les necessitaven". Quan Catalunya es converteix en "l'horta d'Europa" pel que fa al cultiu de marihuana, el paradigma canvia.

Les màfies que la cultiven, per defensar-se dels altres grups que els assalten per sostreure la marihuana, comencen a adquirir armes de foc. I llavors es produeix un fenomen que els Mossos anomenen la "sociabilització de les armes de foc" entre els criminals. Els delinqüents pensen que "si tothom té armes i el respecten, jo en vull tenir una".

En el cas de les màfies que traficaven amb cocaïna o haixix, era més difícil saber per on i quan entrava la droga a l'Estat i, per tant, que els altres grups criminals els poguessin robar.

Ara, amb la marihuana, això no és així, perquè els narcotraficants poden esbrinar on hi ha les plantacions i on es guarda la mercaderia. I això provoca el fenomen conegut com els "narcoassalts", en l'argot policial, o "vuelcos", en l'argot de les bandes de delinqüents, un fenomen en auge i que ha provocat que tots els narcotraficants hagin començat a adquirir armes de foc, assaltar-ne d'altres o bé per protegir-se. 

Això també ha provocat que les bandes criminals disparin a l'aire per atemorir les altres bandes i a tall d'advertiment. Així ho explica el portaveu del Sindicat de Caps i Comandaments de Policies Locals de Catalunya, Valentí Anadón:

"Els grups de narcotraficants moltes vegades fan exhibicions d'armes de foc, fan detonacions com a mostra de força per delimitar el seu territori i per marcar la resta de grups rivals. En alguna ocasió s'han arribat a recollir fins a 150 beines."


Els Mossos adverteixen que estan a sobre del fenomen, amb operacions habituals, per evitar que es puguin donar situacions, com passa en alguns barris dels afores de París, on la policia no entra. O altres zones de França, com a Marsella, on és més habitual per les bandes l'ús d'armes de foc d'alta capacitat.

Quines són les armes més utilitzades pel crim organitzat?

El mercat negre de les armes de foc ha canviat els últims anys. Els grups criminals últimament acostumen a utilitzar armes de foc que han estat modificades. Principalment, els Mossos es refereixen a armes de fogueig que han estat transformades en armes de foc real, unes armes que provenen principalment de l'estranger, de països com Turquia o Eslovàquia, i arriben a Catalunya en petites quantitats en cotxe.

Els Mossos constaten que a Catalunya no hi ha traficants d'armes com a tal, tot i que en alguna operació --com ara homicidis o tràfic de drogues-- han pogut desarticular alguna xarxa que es dedicava a la importació d'armes. El comissari Ramon Chacón explica que la situació ha canviat, perquè abans costava molt trobar armes "netes":

"Fa deu anys no se'n trobaven. Una arma de foc, el que anomenen una pistola 'neta', és a dir, que no estigués vinculada a cap crim, podia arribar a costar-te 6.000 euros o més. Amb aquest boom de les armes de foc, el preu baixa, i baixa tant que algunes armes curtes es poden arribar a trobar per 500 o 600 euros."

 

ARXIVAT A:
PolicialDroguesMarihuanaCànnabis
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut