La manifestació contra la política econòmica de Piñera ha omplert la plaça Itàlia de Santiago de Xile (EFE)
La manifestació contra la política econòmica de Piñera ha omplert la plaça Italia de Santiago de Xile (EFE)
Santiago de Xile

Més d'un milió de xilens marxen a Santiago per exigir canvis socials i econòmics

El president, Sebastián Piñera, assegura que ha escoltat el missatge d'1.200.000 participants en una manifestació històrica a Santiago de Xile

RedaccióActualitzat

Santiago de Xile ha viscut, aquest divendres, la que es considera la manifestació més gran que hi ha hagut mai en democràcia. La policia municipal de Santiago ha quantificat en 1.200.000 els xilens que han sortit al carrer en una manifestació històrica a la capital per reclamar reformes socials que acabin amb les actuals desigualtats. Molts dels manifestants també reclamen la dimissió del president, Sebastián Piñera.


A l'hora de l'inici de la convocatòria, les cinc de la tarda hora local, la immensa plaça Itàlia estava completament plena de manifestants. Desenes de milers de manifestants, que no podien accedir a la plaça han omplert les avingudes que conflueixen en aquest punt neuràlgic.

La multitudinària manifestació ha transcorregut de manera pacífica, en contrast amb la violència que hi ha hagut aquesta setmana al país i que ha acabat amb la mort d'almenys 19 persones. Unes 600 persones han resultat ferides i hi ha més de 6.000 detinguts.

Dues gegantesques pancartes han ocupat el centre de la plaça. Una amb el lema de la revolta "Xile desperta" i una segona amb la frase "No estem en guerra", en al·lusió a les declaracions de Piñera que va dir que estava en guerra amb els manifestants que havien provocat els aldarulls més violents els últims dies.

 

El govern manté l'estat d'emergència a Santiago. Aquests últims dies, i per intentar frenar les protestes, l'executiu s'ha fet enrere en la pujada del metro o de la llum i ha anunciat aportacions al sistema de pensions. 

El president del país, Sebastián Piñera, assegura que ha escoltat el missatge d'una marxa que descriu com "multitudinària, alegre i pacífica" i que obre "camins de futur i esperança":

 

 


Aquesta gran manifestació que ha culminat una setmana de greus protestes a Xile arriba quan falten tres setmanes perquè el país sigui la seu de la cimera de líders de Fòrum Econòmic Àsia-Pacífic (APEC), a què assistiran Donald Trump, Vladímir Putin i el president xinès, Xi Jinping.

Santiago de Xile serà també la seu de la final de la Copa Libertadores i de la cinquena cimera mundial del clima que, aquest mes de desembre, aplegarà més de 12.000 persones.

 

 

ARXIVAT A:
Xile
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut