Col·lectius de treballadores domèstiques dubten de com s'aplicarà la nova norma (Burst)

Més drets per a les treballadores de la llar: reconeixements mèdics i avaluació de riscos

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts fer un pas més per millorar les condicions laborals d'aquest col·lectiu, integrat majoritàriament per dones i persones migrants

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Esther Ortega

Redactora de la secció d'Economia de TV3

Actualitzat

El govern espanyol ha aprovat aquest dimarts un text que busca que les treballadores de la llar desenvolupin la seva tasca en un entorn més segur

La mesura afectarà un total de 367.900 treballadores de la llar, la majoria migrants i d'entre 40 i 50 anys, que fins ara no optaven a molts drets laborals.

La nova normativa es farà efectiva a partir del 2026.
 

Avaluació dels riscos laborals a les cases

Els particulars que contractin personal de la llar hauran d'avaluar els riscos laborals de casa seva. 

Serà obligatori fer aquestes avaluacions, que s'hauran d'actualitzar de forma periòdica o quan es produeixin canvis en les condicions laborals.

En el cas que l'avaluació detecti situacions de risc, s'hauran d'adoptar les mesures preventives necessàries per eliminar o reduir aquests riscos. 

La solució que planteja l'executiu és fer-ho a través d'una aplicació dissenyada per l'Institut Nacional de Seguretat i Salut al Treball (INSST), que, a més, ha elaborat una guia per a la prevenció dels riscos laborals. 
 

Reconeixement mèdic gratuït

Entre els nous drets que tindran aquestes treballadores hi ha també els controls de salut. El col·lectiu tindrà dret a revisions mèdiques, que es faran de forma gratuïta a càrrec del Sistema Nacional de Salut.

El reconeixement mèdic tindrà una periodicitat triennal i serà voluntari i únic, encara que es treballi a diversos domicilis.


Equips de protecció necessaris

Els ocupadors hauran de proporcionar gratuïtament a les persones treballadores de la llar els equips necessaris per al correcte desenvolupament de les seves funcions i també s'encarregaran de reposar-los. 

L'avaluació de riscos determinarà quins equips són necessaris en cada cas. 
 

Formació per a les treballadores 

Les treballadores hauran de fer una formació obligatòria en matèria preventiva en el moment de la contractació. L'hauran de fer un sol cop, encara que treballin a diversos domicilis. 

La formació l'hauran de fer dins de la seva jornada laboral o, en cas que no pugui ser, seran compensades amb temps de descans. 
 

Protocol contra l'assetjament

La nova norma també vol posar el focus davant les situacions d'assetjament i violència a la feina. El mateix INSST ha inclòs un protocol per fer front a aquestes situacions quan tinguin lloc als habitatges on treballen. 

A més, l'abandonament del domicili davant d'una situació de violència o assetjament no podrà considerar-se dimissió, ni causa d'acomiadament.  
 

Recels del col·lectiu per l'aplicació de la norma

El Ministeri de Treball assegura que s'ha reunit amb diferents associacions de treballadores de la llar per elaborar la norma, però part del col·lectiu l'està rebent amb cautela

Des del Colectivo Micaela, una cooperativa de dones migrants treballadores de la llar i de la cura de gent gran ubicada al Maresme, són molt crítiques: "Qui farà efectiva aquesta llei?", es pregunta Rocío Echevarría, una de les fundadores. 

Echevarría creu que falten eines i mecanismes perquè es compleixi la norma i planteja la paradoxa que les llars on treballen són llocs privats i, per tant, tenen un tracte diferent dels llocs de treball. 

Representants del col·lectiu de treballadores domèstiques en una reunió al Ministeri de Treball dijous (EFE/Ministeri de Treball) (EFE/Ministeri de Treball)

De fet, segons l'article 18 de la Constitució, "El domicili és inviolable. No s'hi podrà entrar ni fer-hi cap escorcoll sense el consentiment del titular o sense resolució judicial, llevat del cas de delicte flagrant". 

La Rocío recorda que ara, tot i que la llei no ho permet, "ja hi ha contractes donats d'alta que no s'estan complint, com internes que treballen amb contractes de 40 hores", i se'n fa creus de la manera que té l'administració de controlar aquestes situacions: "Pregunten a qui l'ha contractada, no a la treballadora!".
 

Complir amb l'Organització Internacional del Treball

Amb aquest reial decret, el ministeri liderat per Yolanda Díaz espera complir amb el conveni 189 de l'Organització Internacional del Treball, que Espanya va ratificar el 29 de febrer.

Aquest conveni, que regula tota una sèrie de drets i garanties per als treballadors, estableix en l'article 13 que "tot treballador domèstic té dret a un entorn de treball segur i saludable" i que tots els membres "hauran d'adoptar mesures eficaces per assegurar la seguretat i la salut a la feina d'aquests treballadors".

Campanya d
El sector del treball domèstic és caracteritza per la precarietat i està molt feminitzat (Pexels/Rodnae Productions)

És un pas més per atendre les reivindicacions d'un col·lectiu que ara fa dos anys, el setembre del 2022, aconseguia una nova fita: el reial decret llei 16/2022 que es va aprovar llavors reconeixia el seu dret a cobrar una prestació d'atur.
 

Afiliacions a mínims

Queda per veure si aquest reial decret, més enllà de regular la prevenció dels riscos laborals, tindrà algun efecte positiu sobre les afiliacions.

Des de la pandèmia, el nombre de cotitzants en el règim de treballadores de la llar ha anat a la baixa i no s'ha aconseguit capgirar aquesta tendència.

Segons les últimes dades, estan donades d'alta al règim de treballadores de la llar 360.900 persones.

 

           

ARXIVAT A:
Precarietat laboralDrets laborals
Anar al contingut