Més delictes a Barcelona: el 50% són furts, però els robatoris amb força a botigues es disparen

Pugen en total un 8% i creixen tant les estafes com les agressions sexuals

RedaccióActualitzat

Augment generalitzat dels delictes a Barcelona, que han crescut el 2023 un 8,6% respecte al 2022. Sobretot ho fan els robatoris amb força en botigues (40%), les estafes (35%), les agressions sexuals (25%) i els delictes d'odi i discriminació (22,4%).

Els delictes majoritaris, prop de la meitat, segueixen sent els furts. És a dir, robatoris sense violència, majoritàriament a la via pública. 

Són dades que han fet públiques la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona, que s'han reunit aquest dijous en el marc de la Junta Local de Seguretat. La reunió l'ha presidit l'alcalde, Jaume Collboni, i hi han participat el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, cossos policials, judicatura i Fiscalia.
 

Un any marcat per la tornada "en massa" de turistes

Els cossos policials assenyalen que el 2023 va ser l'any de la tornada "en massa" de turistes i situen la reducció dels furts i robatoris, així com les agressions sexuals, entre les actuacions prioritàries.

Els delictes contra el patrimoni augmenten un 9,5% a la ciutat. Els furts han pujat un 6%, pràcticament igual que els robatoris al carrer que sí que tenen lloc amb violència.

Pel que fa a aquest últim tipus, la majoria de víctimes (70%) no pateixen cap lesió. L'objecte més robat és el mòbil, amb més de la meitat de casos, i després, les carteres o bosses de mà. Els robatoris de rellotges són el 8% del total.

Pugen els robatoris amb força en botigues; baixen en llars i cotxes

D'altra banda, els robatoris amb força en botigues han crescut un 40%. Són aquells en què els lladres atempten contra l'espai físic per accedir-hi, com seria l'encastament de vehicles en joieries. El Departament d'Interior remarca que en aquests casos les detencions han crescut un 60%. 

Per contra, destaca la reducció dels robatoris amb força en llars i també en cotxes. També baixen, de manera més pronunciada (13%), els robatoris amb violència en botigues (és a dir, els que atempten contra les persones). Hi ha hagut un 23% més de detencions i augmenta un punt l'índex de resolució d'aquests casos.

D'altra banda, també pugen de manera considerable les estafes, un 35%. Al voltant del 70% es produeixen per internet. 

Un operatiu conjunt de Mossos i Guàrdia Urbana en un club nocturn a l'avinguda de Sarrià de Barcelona
Un operatiu conjunt de Mossos i Guàrdia Urbana en un club nocturn a l'avinguda de Sarrià de Barcelona (ACN/Mossos d'Esquadra)

Els delictes sexuals pugen un 25%

Un altre delicte que experimenta un creixement pronunciat són els de tipus sexual. Les denúncies per agressions sexuals són el 8% de les totals que s'han registrat a Barcelona en l'últim any.

En total, han experimentat un creixement del 24,5% respecte al 2022.

Per la seva banda, els detinguts en aquest àmbit han pujat al voltant del 30%. Interior destaca que l'índex de resolució de casos se situa al 83%. 

Els delictes d'odi i discriminació també segueixen a l'alça, amb un 22,4% més que l'any passat. Passen de 170 a 208 casos. 

Pel que fa a les drogues, els delictes en aquest àmbit han augmentat un 6%. Mossos i Guàrdia Urbana han desactivat 186 punts de venda a la ciutat. En total, han recuperat 59 domicilis que actuaven com a "narcopisos" i han detingut 284 persones.

Més de 500 multireincidents a la ciutat

A Barcelona hi ha 526 persones qualificades de multireincidents, dels quals 487 han estat actius en l'últim any. Se'ls imputa un total de 6.169 delictes. És a dir, 11 delictes de mitjana per cada un.

Els cinc delinqüents que més delictes han comès acumulen 228 antecedents; 45 per persona de mitjana. La majoria, furts i robatoris amb violència.

ARXIVAT A:
Mossos d'EsquadraSeguretatAjuntament de Barcelona
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut