Dos agents patrullen davant d'una tanca amb el logo dels Jocs de París 2024
Dos agents patrullen davant d'una tanca amb el logo dels Jocs de París 2024 (Reuters)

Més de 75.000 agents i una zona grisa: París es blinda per garantir la seguretat dels Jocs

El dispositiu de seguretat sense precedents ha desfermat crítiques de bona part dels parisencs, que consideren que no està justificat

RedaccióActualitzat

El dispositiu de seguretat a París pels Jocs Olímpics és ingent. Alguns creuen que exagerat. En tot cas, sense precedents. La capital francesa mai havia viscut un desplegament com el d'aquests dies en temps de pau.

El moment és únic. Tant, que el president francès, Emmanuel Macron, ha defensat fermament que estaran "a punt al llarg dels Jocs" i ha dedicat nombrosos elogis al seu ministre de l'Interior, Gérald Darmanin: "Gràcies per haver mobilitzat unes forces de seguretat com mai hem vist. No només per la cerimònia d'obertura, sinó durant tota la temporada olímpica."

Efectivament, la cerimònia d'obertura és l'esdeveniment més exigent. Es farà al llarg del riu Sena i l'exèrcit s'hi ha desplegat per controlar que no hi passi res. Hi tindrà ulls a terra, mar i aire: amb drons vigilants i inhibidors de drons i amb bussejadors i sonars al fons del riu.

Barca de la policia francesa davant de la torre Eiffel
La gendarmeria ha col·locat barreres fluvials al llarg del riu i sonars al fons del Sena (Reuters)

El coronel Olivier, del batalló d'Ivry-Charenton, ha explicat que disposen d'"actualitzacions permanents de les dades als llocs de comandament".

"Hem posat barreres nàutiques al llarg del riu per controlar la part fluvial. I també tenim elements a la part terrestre, evidentment. I, pel que fa a la tercera dimensió, estem en estreta coordinació amb l'exèrcit de l'aire."

Desplegament d'efectius sense precedent i tres perímetres de seguretat

El desplegament d'efectius també serà de gran magnitud. Fins a 45.000 policies i gendarmes patrullaran els dies punta. Això sense comptar els 2.500 agents que han enviat altres països per garantir la seguretat de les seves delegacions, els 20.000 agents de seguretat privada i els 10.000 militars mobilitzats per l'operació antiterrorista "Sentinella".

 

Al centre de la ciutat s'han establert diversos perímetres de seguretat. Al voltant del riu Sena, s'han delimitat dues àrees de restricció: la vermella i la grisa. En la primera, no hi podran accedir vehicles motoritzats, i en la segona, l'accés estarà també restringit a vianants i ciclistes, i només hi podran entrar aquells que disposin d'una acreditació QR facilitada per la prefectura de París.

Aquest salconduit el podran aconseguir aquells ciutadans que disposin de tiquets per a esdeveniments dels Jocs o bé reserves en restaurants, establiments i hotels situats dins les zones restringides. També s'han tallat carrers i ponts al Sena, s'han tancat algunes estacions de metro i s'han col·locat més de 40.000 tanques metàl·liques per delimitar-hi l'accés. Una situació que ha aixecat polseguera entre veïns, comerciants i restauradors, afectats per les restriccions de mobilitat.

Dos agents supervisen com es col·loca el logo dels Jocs Paralímpics a l'Arc de Triomf de París
Dos agents supervisen com es col·loca el logo dels Jocs Paralímpics a l'Arc de Triomf de París (Reuters)


El partit Israel-Mali, la primera prova de foc

Aquest dimecres, els Jocs de París han viscut el primer gran repte de seguretat amb el partit de futbol que disputaven les seleccions d'Israel i Mali. Per a l'esdeveniment del Parc dels Prínceps s'hi han destinat més d'un miler d'efectius de la gendarmeria i d'unitats antiterroristes.

En el context de la invasió israeliana a Gaza, la delegació hebrea té un protocol de seguretat reforçat i també ha mobilitzat a París agents del Shin Bet, els serveis d'intel·ligència interior d'Israel.

Altres delegacions també disposaran d'efectius propis de seguretat, com és el cas de Qatar, que ha desplegat vehicles policials propis al centre de la capital francesa, o d'Espanya, que ha enviat a París un centenar d'agents de la Guàrdia Civil.

 

 

 

ARXIVAT A:
Jocs OlímpicsFrança
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut