Gairebé un de cada cinc habitants a Bangladesh està desocupat (Europa Press)
Gairebé un de cada cinc habitants a Bangladesh està desocupat (Europa Press)

Almenys 50 morts en una revolta estudiantil a Bangladesh que ha derivat en greus incidents

Malgrat que les forces de seguretat han prohibit totes les concentracions i reunions a Dhaka i han detingut el líder del partit de l'oposició, milers de manifestants continuen plantant cara a la policia

RedaccióActualitzat

Les protestes massives en campus universitaris d'arreu de Bangladesh aquesta última setmana han acabat amb almenys una cinquantena de morts i més d'un centenar de ferits.

Les manifestacions dels estudiants, que han derivat en greus incidents en diversos punts del país, volen posar fre al sistema de quotes en la contractació del sector públic del país, un fet que il·lustra la greu problemàtica per la manca de llocs de feina en la setena potència demogràfica mundial.

Els instigadors de les mobilitzacions reclamen reformes al controvertit sistema de quotes, que reserva més de la meitat dels llocs de feina al sector públic a determinats col·lectius, com ara les dones, persones amb discapacitat o bé els descendents dels veterans de la guerra d'independència de Bangladesh.

Aquest divendres, la policia ha detingut a Dhaka un dels líders del Partit Nacionalista de Bangladesh, Ruhul Kabir Rizvi Ahmed. Segons les autoritats, el líder opositor s'enfronta "a centenars de càrrecs", però no han especificat les raons de la seva detenció i si està directament relacionada amb la revolta dels estudiants.

Una barricada crema en una intersecció de carrers a la ciutat de Chittagong
Una barricada crema en una intersecció de carrers a la ciutat de Chittagong (Europa Press)

Des de dijous es viuen escenes especialment violentes als carrers, i almenys 10 persones han mort en enfrontaments amb la policia a Dhaka, la capital.

Els manifestants també han calat foc a les oficines de la televisió pública del país. El mitjà ha alertat que hi havia "diversos" treballadors atrapats dins l'edifici en el moment de l'incendi.

A més de desplegar les forces de seguretat a les grans ciutats, les autoritats han bloquejat internet. Són les primeres grans manifestacions a què s'enfronta la primera ministra, Sheikh Hasina, des que va tornar a guanyar les eleccions a principis d'any; repeteix mandat per quarta vegada consecutiva.


El sistema de quotes, la gota que fa vessar el got

El Tribunal Suprem del país va ordenar restituir les quotes el mes passat, després que el govern les abolís el 2018. Els privilegis als descendents dels veterans, que tenen reservades un terç de les places públiques, ha estat la gota que ha fet vessar el got d'un jovent que pateix altes quotes d'atur, com assegura el professor de la Universitat de Dhaka Rashed Titumir.

"El moviment contra les quotes s'explica principalment per la precarietat, o la persistent inseguretat pel que fa a l'ocupació i els ingressos que tenen els sectors més joves."


Gairebé un de cada cinc dels 170 milions d'habitants que hi ha a Bangladesh estan actualment sense feina o formació. Els graduats universitaris són, alhora, els qui pateixen els índexs d'atur més elevats. Per això, una de les demandes principals dels estudiants és que els criteris per accedir a places públiques es basin en la meritocràcia.

 

Anar al contingut