Fracassa el segon intent d'evacuar Mariúpol: Rússia i Ucraïna s'acusen mútuament

L'Ajuntament de Mariúpol havia anunciat que a partir de les 11 del matí s'establiria un corredor humanitari després del primer fracàs de dissabte
Redacció Actualitzat
TEMA:
Ucraïna

Les 200.000 persones que havien de sortir de Mariúpol i les 15.000 de Volnovakha pels corredors humanitaris anunciats aquest dissabte segueixen atrapades sota les bombes sense poder sortir. Avui s'havia de fer el segon intent de fer-les sortir del país, però les dues parts es tornen a culpar del fracàs de l'operació.

"El segon intent d'un corredor humanitari per a civils a Mariúpol ha acabat novament amb bombardejos per part dels russos", ha assenyalat l'assessor del ministeri de l'Interior ucraïnès Antón Heràsxenko.

L'Ajuntament de Mariúpol també ha donat per fet que aquest diumenge no es podrà fer l'evacuació. Ho han fet en un comunicat emès cap a tres quarts de tres de la tarda en què asseguren que el comboi d'autocars buits que ha sortit a primera hora del matí de Zaporíjia, el destí final de l'evacuació, encara no havia arribat a Mariúpol.

L'evacuació ja es va suspendre aquest dissabte després que els dos bàndols s'acusessin mútuament del fracàs. Segons Ucraïna, Rússia no va respectar l'alto el foc anunciat. Segons Rússia, el batallons nacionalistes ucraïnesos van impedir l'evacuació de la població.

L'Ajuntament de Mariúpol havia anunciat que es tornaria a provar aquest diumenge. Segons havia informat a Telegram, l'operació havia de començar a les 11 del matí, hora d'aquí. Segons el cap de l'administració civil i militar regional de Donetsk, Pavel Kirilenko, l'alto el foc s'havia d'allargar des de les 9 del matí fins a les 8 del vespre.

Segons fonts prorusses l'operació només ha servit per evacuar unes 300 persones. També han assegurat que ha estat la banda fidel al govern ucraïnès la que no hauria respectat l'alto el foc.


En cotxes i autobusos

La intenció és que l'evacuació es dugui a terme des de tres punts amb autobusos organitzats per l'Ajuntament. Alguns dels vehicles han sortit de Zaporíjia per anar a buscar els habitants de Mariúpol, però no hi han pogut arribar. La idea és que quan es tiri endavant l'operació també es podrà sortir amb transport privat, i la Creu Roja acompanyarà el comboi.

El corredor que surti de Mariúpol hauria de seguir la ruta per Portovskoie, Manhush (esquivant Nikolski), República, Rozovka, Bilmak, Pologi, Orekhov i tindrà final a Zaporíjia. Paral·lelament, s'organitzaria un altre corredor per evacuar la ciutat de Volnovakha.

 

 

Una ciutat sota les bombes

La realitat és que dissabte cap ciutadà va arribar a sortir pel corredor de Mariúpol i uns 400 ho van fer pel de Volnovakha, segons el govern ucraïnès. La situació de les dues ciutats és cada cop més greu. Una imatge s'ha convertit en la cara més visible del drama. És la d'uns pares que porten el seu fill de 18 mesos mort a un hospital després dels atacs a Mariúpol aquest divendres.

Centenars de persones s'havien aplegat als punts de Mariúpol des d'on s'havia de fer l'evacuació amb autobusos municipals i vehicles particulars quan l'alcalde de la població, Vadim Boitxenko, va aturar l'operació. "No ens podíem arriscar", va assegurar.

Assegura que la seva ciutat està "constantment sota el foc despietat dels ocupants", i és per això que assegurava que "no hi ha més remei que ens deixin marxar amb seguretat".

Ni a Mariúpol ni a Volnovakha hi ha subministrament d'aigua i s'estan quedant sense menjar. Així ho corrobora Alex Wade, coordinador d'emergències de Metges sense Fronteres a Lviv, Ucraïna: "La nostra preocupació més gran avui és la situació a Mariúpol. Ha estat fortament bombardejada de dia i de nit els darrers dies. (...) Fins i tot hi ha hagut supermercats que han estat atacats. La població no té aliments. El mateix passa amb les farmàcies."

Tampoc hi ha electricitat, per tant. tampoc hi ha calefacció i la gent diu que "no saben on poden aconseguir aigua. La gent està bebent aigua de la pluja o recollint neu per beure. Fins i tot la treuen dels sistemes de calefacció per rentar-se les mans."

Wade avisa que si no s'aborda la situació immediatament avui o demà l'emergència "seria greu i un potencial desastre". Assegura que els subministraments de l'organització estan gairebé totalment esgotats i que la seva prioritat és aconseguir-ne més per fer-los arribar als hospitals de primera línia.

 

S'intensifica el cercle a Kíiv

Mentrestant, l'exèrcit rus segueix l'ofensiva a Kíiv i en les últimes hores estreny el cercle sobre la capital atacant les ciutats pròximes. Una de les més afectades és Txerníhiv, al nord de la capital, on Rússia ha llançat bombes molt potents sobre zones residencials.

Segons un funcionari regional, els atacs es fan amb armes que normalment s'usen contra instal·lacions militars industrials i estructures fortificades.

Txerníhiv ara mateix és una zona envoltada del tot per tropes russes, i en les pròximes hores podria caure. També a Irpín, l'artilleria russa i els bombardejos hi fan estralls. Els habitants abandonen la població a peu i entre les infraestructures derruïdes de la ciutat.

Els corredors humanitaris es van pactar dijous en la segona reunió de negociacions entre Rússia i Ucraïna.

La pròxima trobada està prevista per a aquest dilluns a la frontera entre Polònia i Bielorrússia.

ARXIVAT A:
Ucraïna Rússia
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut