Més de 2.000 docents de baixa als centres públics en la tornada a l'escola

En plena sisena onada de la pandèmia de la covid, aquest dilluns s'ha reprès el curs escolar

RedaccióActualitzat

Després de més de dues setmanes a casa per les vacances de Nadal, aquest dilluns s'ha reprès el curs escolar, en plena sisena onada de la pandèmia.

Aquest primer dia s'ha viscut entre la normalitat i els primers entrebancs, amb 2.088 mestres i professors de baixa entre els docents de l'escola pública. Això ha obligat el Departament d'Educació a contractar avui mateix 1.517 nous substituts, que se sumen als 571 nomenats el divendres.

Segons les dades publicades per la conselleria, la regió on hi ha hagut més nomenaments és la del Maresme - Vallès Oriental amb 257, seguida pel Vallès Occidental (218) i el Baix Llobregat (211).

Durant aquesta primera setmana de trimestre i la que ve es preveu fer nomenaments telemàtics cada dia. A partir d'ara, es cobriran les baixes de cinc o més dies i no a partir dels set com es feia. A més, també es podran fer nomenaments excepcionals d'urgència si hi ha centres amb més de tres baixes inferiors a cinc dies.

Amb tot, els centres no saben si hi haurà prou substituts, ni tampoc prou especialistes.

Exterior de l'Escola de Les Aigües, a Barcelona, aquest dilluns
Exterior de l'Escola de les Aigües, a Barcelona, aquest dilluns (ACN/Eli Don)


Canvis en les quarantenes

Les dificultats dels centres per gestionar les baixes se suma al canvi en el criteri sobre les quarantenes, que es deixen de fer a infantil i primària si no hi ha almenys cinc alumnes positius a l'aula.

A secundària, en cas de detectar un contagi al grup, els vacunats o els que hagin superat la malaltia els últims tres mesos podran fer classe amb normalitat si donen negatiu en un test d'antígens. En canvi, els que no estiguin immunitzats hauran de fer una quarantena de 7 dies i no se'ls farà cap prova.

Així s'ha viscut el primer dia després de les vacances a l'escola Montessori de Rubí i als instituts Guindàvols de Lleida i Martí Franquès de Tarragona:

 

Crítiques dels sindicats al canvi en les quarantenes

Els sindicats USTEC-STEs i CCOO han insistit a rebutjar el nou protocol de quarantenes, que consideren que és "una temeritat". Segons els sindicats, l'alumnat de 12 anys "ni tan sols té la possibilitat de tenir la pauta completa de vacunació" i "haurà d'assistir a l'escola tot i que en el seu grup bombolla s'hagin donat casos de covid".

Per als sindicats, es tracta d'una decisió "incomprensible en un moment de màxima incidència de contagis", que "deixarà la comunitat educativa indefensa amb el pes de la responsabilitat d'evitar més contagis" i perjudicarà el control de la pandèmia.

Aquest és el mapa d'incidència de la covid a les escoles, a partir de les dades del portal Traçacovid:

 

 

 

 

 

ARXIVAT A:
Educació Covid-19Coronavirus Òmicron
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut