Cartell de la manifestació unitària 'Prou! Posem límits al turisme'
Cartell de la manifestació unitària 'Prou! Posem límits al turisme'

Més de 200 noms del món científic i cultural signen un manifest que demana posar "límits" al turisme

Actualitzat

ACN Barcelona - Més de 200 noms del món científic i cultural han presentat un manifest que demana reduir l'activitat turística i posar-hi "límits". A les portes d'un estiu on s'espera un rècord de visitants, diverses organitzacions han volgut remarcar que cal dir "prou" i han criticat la "turistització" de Barcelona. "Darrerament sentim cants de sirena de l'ajuntament parlant de reduir i gestionar, però eludint el necessari decreixement", ha etzibat l'activista Daniel Pardo, portaveu de l'Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible (ABTS) de Barcelona. En la presentació també s'ha fet una crida a participar en la manifestació unitària convocada el pròxim 6 de juliol, que ja aplega el suport d'una vuitantena d'organitzacions socials i ecologistes.

El manifest publicat aquest dimecres defensa que l'arribada "massiva" de turistes "agreuja situacions crítiques" com la crisi mediambiental, les desigualtats socials o l'accés a l'habitatge. "És un model econòmic que atempta directament contra la vida", han assegurat durant la roda de premsa. "Barcelona no és una ciutat d'èxit, una ciutat d'èxit és una ciutat on la gent pot viure", han agregat.

Entre els signants hi ha l'antropòloga Yayo Herrero, la comunicadora Natza Farré, l'exdiputat de la CUP David Fernàndez, l'activista Simona Levi, l'exfutbolista Oleguer Presas o l'empresari Sergi Ferrer-Salat. Del món cultural hi ha Clara Peya, Maria Arnal, Anna Pacheco, Blanca Llum Vidal o Martí Sales. També ressalten els nombrosos noms del món de la comunicació i el periodisme, entre ells Joel Díaz, Laura Grau, Laura Aznar, Natza Farré o Manel Vidal. A més, en la presentació s'hi ha pogut veure la portaveu de BComú a l'Ajuntament de Barcelona, Janet Sanz; i l'exdiputada de la CUP Eulàlia Reguant.

El document insta als diferents governs a actuar i posar fi a la promoció turística amb diners públics. També reclama aturar l'ampliació de les infraestructures -el port i l'aeroport- i macroesdeveniments com la Copa Amèrica, reduir l'oferta d'allotjament turístic, reduir progressivament els creuers fins a eliminar-los i millorar les condicions laborals del sector turístic. En aquesta línia, aposta per una "reorientació i diversificació" de l'economia, prioritzant per altres activitats.

En la roda de premsa els signants també han lamentat el "pseudogir" que consideren que últimament han fet algunes administracions a l'hora de parlar del turisme, admetent que ha arribat al seu límit. "Ens estan dient que no ens preocupem, que ja ho gestionen ells. Portem 30 o 40 anys així i ja veiem on ens han portat", ha criticat Pardo.

Manifestació el dissabte 6 de juliol a Barcelona i Girona

En la mateixa línia que el manifest, en la presentació s'ha fet una crida a participar en la manifestació unitària 'Prou! Posem límits al turisme' el pròxim dissabte 6 de juliol, que pretén seguir el camí de les marxes multitudinàries que s'han fet darrerament a les Canàries i les Balears. A Barcelona, la mobilització arrencarà a la Rambla, a Drassanes, i recorrerà el litoral. Aquest dimecres les organitzacions també han anunciat que hi haurà una convocatòria el mateix dia a la mateixa hora a la plaça del Vi de Girona.

La manifestació comparteix els mateixos arguments que el document sobre la "necessitat" de canvi de model econòmic i de "decreixement" turístic. "Cal d'alguna manera apretar per no deixar a l'administració que faci sola les polítiques al voltant del turisme, perquè mai les fa sola, les fa de bracet del sector turístic", ha sentenciat Pardo.

Anar al contingut