Flames de l'incendi de Ciutadilla, a l'Urgell, entre zona forestal i camps agrícoles
Un incendi a Ciutadilla, a l'Urgell, ha afectat més de 200 hectàrees aquest dimecres (ACN/Anna Berga)

Més de 100 municipis en perill extrem d'incendis en l'últim dia d'onada de calor

Es mantenen les restriccions d'accés a cinc espais naturals, després que hi hagi hagut més de 60 incendis a Catalunya des de dilluns

RedaccióActualitzat

Catalunya afronta avui l'últim dia de l'onada de calor, que ha deixat temperatures de més de 40 graus a moltes comarques del país, amb un màxim de fins a 43,2 graus a Cabanes, a l'Alt Empordà. Tot i que es preveu que l'episodi comenci a afluixar, encara s'espera que avui els termòmetres s'enfilin de valent i que es mantingui un elevat perill d'incendi forestal

Per això, el cos d'Agents Rurals manté activat el nivell màxim del pla Alfa, el nivell 4, en 104 municipis de 14 comarques. En aplicació d'aquest nivell continua restringit l'accés a cinc espais naturals de Catalunya: la serra de Montsant, les muntanyes de Tivissa-Vandellòs, les serres de Cardó-el Boix, la Baronia de Rialb i la Ribera Salada.


En paral·lel, 141 municipis de 17 comarques estaran en nivell 3, per perill molt alt d'incendi forestal.
 

Més de 60 incendis des de dilluns

L'onada de calor va començar dilluns i, des d'aleshores i fins aquest dijous al migdia, s'han declarat 64 focs a Catalunya. Els Bombers avisen que arrenca el pitjor moment de l'estiu i que s'allargarà -com a mínim- fins a mitjans d'agost.

L'incendi ja controlat de Ciutadilla, a l'Urgell, ha afectat des d'aquest dimecres més de 270 hectàrees en el que ha estat l'incendi més important del que portem d'estiu

El foc ha afectat sobretot terrenys agrícoles i ha obligat a confinar els veïns de Ciutadilla, Nalec i Verdú per precaució. Una guspira d'una màquina recol·lectora hauria originat l'incendi, segons els Agents Rurals. 

Les altes temperatures i la baixa humitat, sumades al vent de mestral, han afavorit la propagació de les flames. El llançament de focus secundaris a més de 100 metres del cap de l'incendi ha complicat les tasques dels Bombers, que han mobilitzat més de 80 dotacions.

Els pagesos, amb la seva maquinària, també han ajudat a contenir el foc llaurant camps i removent la vegetació cremada.

 
Incendis a Sant Feliu de Guíxols, Subirats i Maçanet de la Selva

Mentre els Bombers treballaven per estabilitzar l'incendi de Ciutadilla, també han hagut d'actuar en un altre foc a Sant Feliu de Guíxols, ara ja extingit, i al Baix Empordà, que havia començat en una zona d'hortes i canyes, prop de massa forestal.

En aquest cas, l'incendi ha obligat a confinar durant un parell d'hores els veïns de la urbanització Mas Trempat. Finalment, el foc ha acabat sent petit i ha deixat al voltant d'una hectàrea afectada. 

Els Bombers també han hagut d'intervenir en dos incendis més vora l'AP-7 que han ocasionat molts problemes de trànsit. A Subirats, un vehicle incendiat al voral ha encès la vegetació dels marges i ha acabat cremant cinc hectàrees. 

Unes hores més tard, una furgoneta incendiada al voral a Maçanet de la Selva ha acabat agafant massa forestal i ha fet confinar la urbanització Bellavista i el polígon industrial Can Roure. Ha cremat unes dues hectàrees i mitja. 

 

ARXIVAT A:
Incendis
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut