Serveis d'emergències atenent un afectat per les explosions, aquest dimecres a Kerman, al sud de l'Iran
Serveis d'emergències atenent un afectat per les explosions, aquest dimecres a Kerman, al sud de l'Iran (EFE)

Més de 80 morts en un atemptat a l'Iran durant l'homenatge a un militar mort pels EUA

Dues bombes han explotat amb pocs minuts de diferència prop de la tomba on milers de persones s'havien aplegat per homenatjar-lo quatre anys després

RedaccióActualitzat

Un doble atemptat amb bombes ha provocat aquest dimecres desenes de morts i més de 200 ferits a l'Iran durant una cerimònia d'homenatge a Qasem Soleimani, l'alt càrrec militar mort fa quatre anys. En un primer moment, es parlava de més d'un centenar de morts, tot i que el ministre de l'Interior iranià, Ahmad Vahidi, ha rebaixat la xifra de víctimes mortals a 84.

Les bombes han explotat amb pocs minuts de diferència a uns centenars de metres de la tomba de Soleimani, situada al Jardí dels Màrtirs de la ciutat de Kerman, al sud del país.

Segons fonts iranianes, les bombes eren en bosses col·locades a la zona on s'havien concentrat milers de persones per a l'homenatge, i les haurien detonat per control remot.


De moment, ningú ha reivindicat els atemptats i el ministre de l'Interior de l'Iran ha dit que respondran de manera contundent, però no els ha atribuït a cap autoria concreta.

Segons alguns analistes iranians, els promotors l'atemptat, el més mortífer al país des del 1979, podrien ser Estat IslàmicIsrael, amb la intenció de provocar una resposta de l'Iran que arrossegui els Estats Units.

Potser per això tant l'aiatolà Khamenei com el president Ebrahim Raisi s'han limitat a emetre comunicats i no han fet compareixences públiques que podrien esperonar la població a exigir una reacció violenta.

Ambulàncies i cotxes afectats per les explosions, aquest dimecres a Kerman, al sud de l'Iran (EFE)


Assassinat pels Estats Units fa quatre anys a Bagdad

Qasem Soleimani, general de l'exèrcit de l'Iran, va ser assassinat el 3 de gener del 2020 a la capital de l'Iraq, Bagdag, amb un atac amb dron organitzat i executat pels Estats Units.

Soleimani era el responsable de la Força Quds, encarregada d'operacions militars clandestines a fora de l'Iran, i se li atribueix un paper destacat en la guerra contra Estat Islàmic a Síria i a l'Iraq.

També estava lligat al suport iranià a Hezbollah al Líban i a Hamas a la Franja de Gaza, per la qual cosa els Estats Units l'havien considerat terrorista i el tenien com a objectiu a abatre.

Va ser el llavors president Donald Trump qui va donar el vistiplau a l'operació per assassinar Soleimani, que també va matar responsables militars proiranians a l'Iraq.

Durant aquests quatre anys en aquest país s'han emès desenes d'ordres d'arrest contra alts càrrecs dels EUA, i fa un mes un tribunal va condemnar aquest país a pagar 50.000 milions de dòlars per l'atac de Bagdad.

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsIran
Anar al contingut