Josep Lluís Trapero i Núria Parlon en roda de premsa
El nou dispositiu reforçat està previst que es comenci a desplegar ja la setmana que ve en espais públics (ACN)

Més controls al carrer i multes més altes i àgils: nou pla d'Interior contra les armes blanques

El pla preveu identificacions i escorcolls generalitzats en zones d'oci, al transport públic i en entorns escolars i es començarà a aplicar ja la setmana que ve

Redacció / AgènciesActualitzat

El Departament d'Interior ha dissenyat un nou pla de reforç per prevenir la tinença d'armes blanques a la via pública. La consellera Núria Parlon i el director general de la Policia, Josep Lluís Trapero, han presentat aquesta tarda les mesures que substituiran l'actual pla DAGA perquè asseguren que han augmentat els delictes amb arma blanca.

Segons el cos de Mossos d'Esquadra, entre el gener i l'agost han intervingut 6.252 armes blanques. La majoria, retirades a la demarcació de Barcelona. El director general de la Policia, Josep Lluís Trapero assegura que hi ha hagut un augment "insuportable" d'apunyalaments.

En els primers vuit mesos de l'any s'han registrat un total de 2.498 incidents amb arma blanca mentre que durant tot l'any passat, se'n va produir 2.971. La previsió, doncs, és que el 2024 tanqui amb un increment d'incidents respecte a l'any anterior.

Es tracta d'un problema que preocupa al cos i "alarma" la població, ha dit. Per aquest motiu, la conselleria d'Interior ha decidit reforçar el pla Daga, amb un nou dispositiu que preveu més controls per retirar les navalles de la via pública i la implicació de tots els cossos policials de l'estat i també de la seguretat privada. En aquest últim cas, però, només podran fer tasques informatives, i si els agents detecten una situació delictiva hauran d'avisar els Mossos.

El nou dispositiu reforçat està previst que es comenci a desplegar ja la setmana que ve en espais públics de molta afluència de gent.

 

Augmenten les sancions per portar armes blanques

El departament d'Interior i els Mossos consideren que el Pla DAGA aplicat des del 2023 no ha servit prou per parar la proliferació d'armes blanques a l'espai públic i els incidents provocats. La consellera d'Interior, Núria Parlon, ha explicat, que el primer eix del nou pla va dirigit a la població en general.

"L'objectiu és que la ciutadania sàpiga que no pot portar una arma blanca ni exhibir-la a l'espai públic, sigui com sigui aquesta. I les conseqüències seran la infracció administrativa o penal."

I en aquest sentit, s'augmentaran les sancions per portar armes blanques. Actualment, només s'aplica la penalització més baixa, però a partir d'ara la multa anirà en funció del tipus d'arma i si la persona és reincident. La sanció pot arribar a milers d'euros.

La consellera d'Interior ha explicat que les actes policials recolliran si la persona ja ha estat interceptada anteriorment amb una navalla, i això facilitarà, diu, que se li apliqui una falta greu i "es pugui escalar la sanció".

El comissari en cap dels Mossos, Miquel Esquius, també ha alertat que han detectat que "entre determinats col·lectius s'ha normalitzat la seva tinença, sense ser ben bé conscients de les conseqüències que això representa."

Més esforços per localitzar navalles a la via pública

Interior també s'ha compromès a agilitzar la tramitació de les sancions i evitar així sensació d'impunitat. Però l'àmbit en què els Mossos, juntament amb les policies locals, dedicaran més esforços és per localitzar armes blanques.

Si fins ara el pla Daga se centrava a detectar armes blanques quan ja hi havia hagut algun incident violent, el nou pla preveu multiplicar controls policials en zones de gran afluència de gent, amb escorcolls i identificacions generals, sense esperar que hi hagi hagut cap incident ni agressió.

El director general de la Policia, Josep Lluís Trapero, ha advertit de les molèsties que podran ocasionar i demana "comprensió" a la ciutadania.

"La ciutadania començarà a trobar-se, en espais públics, amb controls específics preventius vinculats a aquest pla d'identificació de persones i de recerca d'armes blanques."

 

On es faran els controls policials

Els màxims responsables d'Interior han explicat que es començaran a aplicar ja la setmana que ve controls en "llocs molt visibles". El major Trapero ha detallat que n'hi podrà haver en zones pròximes a escoles i centres educatius, a la xarxa de transport públic i estacions de metro i autobusos.

També n'hi haurà "al voltant de llocs de lleure i discoteques" i entorns d'oci, amb especial incidència a les zones on històricament hi hagi hagut problemes de convivència cívica.

A les festes de la Mercè, a Santa Tecla i al Mercat de Música Viva de Vic ja es notarà l'augment d'aquest tipus de controls. Els Mossos d'Esquadra ja han demanat també més detectors de metall.

El comissari en cap dels Mossos, Miquel Esquius; la consellera d'Interior, Núria Parlón; i el Diretor General de Policia, Josep Lluís Trapero, en la roda de premsa sobre les armes blanques (ACN)
El comissari en cap dels Mossos, Miquel Esquius; la consellera d'Interior, Núria Parlón; i el Diretor General de Policia, Josep Lluís Trapero, en la roda de premsa sobre les armes blanques (ACN)

Quin tipus de ganivets estaran prohibits

El reglament d'armes defineix les navalles de més d'11 centímetres com a armes prohibides. Les navalles de menys d'11 centímetres també les requisaran si s'exhibeixen o el seu ús no es considera justificat.

Queden fora d'aquests supòsits restringits quan es tracti de ganivets per tallar aliments o, per exemple, en el cas que el ganivet o navalla s'acabi de comprar.

Núria Parlon ha explicat que s'han identificat una sèrie d'"espais de protecció reforçada", on hi haurà dispositius de control, "molts d'ells conjunts amb policies locals o bé altres operadors de seguretat", amb l'objectiu de retirar "el màxim nombre d'armes blanques".

El comissari en cap dels Mossos, Miquel Esquius, però, ha explicat que, malgrat que tenen alguns punts problemàtics identificats, caldrà estar alerta perquè són "espais dinàmics", que varien en funció de la pressió policial del moment.

El termini de finalització d'aquest pla reforçat de control no està marcat. Parlon assegura que estarà actiu "fins que s'acabi el problema" que, diu, ve avalat per les dades i l'alarma social que genera.

 


 


 

ARXIVAT A:
Mossos d'Esquadra
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut