
Més consum, més negoci i més morts per drogues, segons l'informe mundial de l'ONU
Les dades presentades per les Nacions Unides també recullen el fracàs generalitzat de la prevenció i el tractament de la drogoaddicció
El consum de drogues causa més morts que mai al món i el mercat il·legal d'aquestes substàncies ha arribat a uns màxims històrics.
Ho constata l'Informe Mundial sobre Drogues de l'Oficina de Nacions Unides contra la Droga i el Delicte (ONUDD), que s'ha presentat aquest dimecres.
El director executiu de l'ONUDD, Yuri Fedotov, explica en el pròleg de l'informe que el panorama és cada vegada més complex.
"Els resultats de l'Informe Mundial sobre les Drogues d'aquest any completen i compliquen encara més el panorama global dels desafiaments de la droga que encarem, i subratllen la necessitat d'una cooperació internacional més ampla per poder anticipar respostes equilibrades i integrades, des dels àmbits de la salut i de la justícia, a l'oferta i la demanda."
En termes generals, l'informe de l'ONUDD constata un major consum d'opioides a l'Àfrica, Àsia, Europa i Amèrica del Nord, i del consum de cànnabis a Amèrica del Nord, Amèrica del Sud i Àsia, en comparació amb fa 10 anys.
En xifres concretes, les dades presentades, corresponents a l'any 2017, parlen d'unes 585.000 persones mortes arreu del món a causa del consum de drogues. Són un 30 per cent més que dos anys abans, el 2015, quan es calcula que les drogues van causar unes 450.000 morts.

A banda de les morts, també ha augmentat el nombre de persones amb trastorns greus derivats del consum de drogues, que necessiten tractament, que ja són uns 35 milions arreu del món.
Un dels pocs aspectes positius de l'informe és la constatació que s'ha sabut contenir la propagació de les anomenades noves substàncies psicoactives, drogues químiques amb propietats similars al cànnabis o l'èxtasi, però elaborades sintèticament. L'acció legislativa i el control dels elements químics necessaris per elaborar-les han aconseguit frenar-ne l'expansió inicialment previsible.
L'Informe Mundial sobre les Drogues s'ha fet el Dia Internacional de la Lluita contra l'Ús Indegut i el Tràfic Il·lícit de Drogues, que diversos països, sobretot asiàtics, han commemorat cremant públicament partides decomissades.

Les autoritats de Birmània han fet una crema de droga valorada en uns 265 milions d'euros (Reuters/Stringer)
Els opioides, els més letals
Des de l'ONUDD també s'apunta que l'augment de les morts té l'origen en noves dades del consum d'opioides procedents de l'Índia i Nigèria, dos països molt poblats.
I és que els opioides -l'heroïna- són, de lluny, les substàncies més letals, responsables de dues terceres parts de les morts per consum de drogues.
Tenen, a més, un perill afegit pel fet de ser injectables: la transmissió de malalties com l'hepatitis C o la sida mitjançant la reutilització de xeringues.
Les xifres fetes públiques per l'ONU, d'altra banda, podrien ser encara més elevades, perquè els experts reconeixen que els continuen faltant dades, sobretot de països en vies de desenvolupament.
Més consumidors que fa deu anys
L'augment de morts, d'altra banda, no té una relació directa amb l'augment de consumidors, que no ha canviat de manera significativa respecte a l'últim càlcul.
El nombre de consumidors de drogues, però, sí que ha crescut, un 30 per cent, durant l'última dècada.
Així, els consumidors de droga arreu del món, l'any 2017, van ser uns 271 milions de persones, un 5,5 per cent de la població mundial d'entre 15 i 64 anys.

Presentació de l'Informe Mundial sobre Drogues de l'ONU, aquest dimecres, a Viena (EFETV)
El cànnabis, la droga més consumida
La droga més estesa al món és el cànnabis, consumit per uns 188 milions de persones.
Els experts de l'ONU adverteixen, a més, que la legalització del cànnabis en diversos estats dels Estat Units podria estar al darrere de l'augment del consum de la marihuana.
"Si bé és massa d'hora per avaluar l'impacte final de la legislació que permet un ús no medicinal del cànnabis al Canadà, l'Uruguai i alguns estats dels EUA, algunes de les primeres tendències són dignes d'un seguiment estret."
Màxims històrics de cocaïna
El nombre de consumidors de cocaïna és molt més baix, uns 18,1 milions de persones, però manté una tendència constant a l'alça. Amèrica del Nord n'és el principal mercat, al davant d'Europa.
La producció de la coca ha anat augmentant, fins a assolir màxims històrics: 2.000 tones el 2017. Colòmbia n'és el principal productor amb diferència, seguit a distància pel Perú i Bolívia.

Crema de droga decomissada a Cambodja (Reuters/Pring Samrang)
Un dels pocs aspectes positius al respecte seria l'augment de l'efectivitat en la lluita contra la droga, a través d'una millor aplicació de la llei i l'enfortiment de la cooperació internacional, que han permès decomissar quantitats més grans.
Augmenten, també, la producció i el consum d'estimulants sintètics com les amfetamines o l'èxtasi, que han anat baixant de preu. Són les drogues més consumides a Àsia. Es calcula que al món hi ha uns 29 consumidors d'amfetamines i altres estimulants similars, i uns 21 milions de consumidors d'èxtasi.
Fallen la prevenció i el tractament
L'informe de l'ONU constata, d'altra banda, que la prevenció del consum de drogues i els tractaments contra l'addicció acostumen a fallar: només una de cada set persones amb problemes greus de drogoaddicció rep tractament.
- ARXIVAT A:
- Drogues