Streep a l'esdeveniment per a les dones afganeses a l'ONU (EFE/Olga Federova)

Meryl Streep alça la veu per les dones afganeses: "Un esquirol té més drets que una nena"

L'actriu americana ha criticat el govern dels talibans en un esdeveniment al marge de l'Assemblea General de l'ONU que té lloc a Nova York
Redacció/Agències Actualitzat
TEMA:
Afganistan

Aquest dimarts comença l'Assemblea General de l'ONU a Nova York. Entre els temes de més debat hi ha l'escalada al Líban, la guerra de Gaza, així com el conflicte d'Ucraïna.

En aquest context, l'actiu Meryl Streep ha aixecat la veu davant la necessitat de no oblidar la resta de greus violacions de drets humans al món. Ha posat l'exemple de l'Afganistan, en què ha estat així de gràfica:

"Un esquirol té més drets a l'Afganistan que una nena, perquè els talibans han tancat l'accés als parcs per a les dones i les nenes. Un ocell pot cantar a Kabul, però una nena no i una dona tampoc, en públic. Això és insòlit, és una supressió de la llei natural."


Streep ha fet aquestes declaracions en un esdeveniment al marge de l'Assemblea General de l'ONU per fomentar la inclusió de les dones en el futur de l'Afganistan.

Es tractava d'un esdeveniment titulat ''La inclusió de les dones en el futur de l'Afganistan", organitzat per Irlanda, Qatar, Suïssa, Indonèsia i el Fòrum de Dones de l'Afganistan.

Al seu torn, la ministra d'exteriors d'Indonèsia, Retno Marsudi, també ha intervingut dient que ella "és una dona, mare, àvia i musulmana" i que això no impedeix que "tingui accés a tots els drets".

Streep acompanyada de la ministra d'exteriors d'Indonèsia i l'exministra d'Afers de la dona d'Afganistan (EFE/Olga Fedorova)

També ha pres la paraula l'exministra d'Afers de la dona d'Afganistan, Fawziya Koofi, que ha explicat que les seves "germanes han sigut esborrades de la societat" i que "no es pot construir el futur de l'Afganistan excloent la meitat de la societat."

El secretari general de l'ONU, António Guterres, també ha volgut posicionar-se a favor de les dones afganeses:  

"Sense dones educades, sense dones ocupades, fins i tot en funcions de lideratge, i sense reconèixer els drets i les llibertats de la meitat de la seva població, l'Afganistan no ocuparà mai el lloc que li correspon a l'escenari mundial"


Els drets de les dones, cada cop més limitats a l'Afganistan

Els talibans van prendre el poder l'agost del 2021 quan les forces dirigides pels Estats Units es van retirar després de 20 anys de guerra.

Han prohibit la majoria de les noies de l'escola secundària i les dones de la universitat. El grup ha tancat els salons de bellesa i ha restringit els viatges de les dones sense tutor masculí.

Aquest agost, a més, es va aprovar una llei que prohibeix que la veu de les dones tingui presència a l'espai públic, especialment davant de micròfons, recitant poesia o cantant acompanyades de música.

Dones afganeses fan cua per rebre ajuda humanitària a Kabul (Reuters/Ali Khara)

La llei, que va implementar el Ministeri per a la Propagació de la Virtut i la Prevenció del Vici, també inclou la prohibició que les dones surtin al carrer sense tapar-se completament.

Els talibans diuen que respecten els drets d'acord amb la seva interpretació de la llei islàmica.

ARXIVAT A:
Afganistan Talibans
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut