"Jo, dona. A Lili Elbe", de Marta Carrasco, es podrà veure al TNC

Menú teatral amb una tria de 15 propostes als grans escenaris públics catalans

Cinc títols seleccionats de les programacions de cadascun dels tres grans teatres públics: TNC, Teatre Lliure i Mercat de les Flors

Ibana Piñero / Toni PuntíActualitzat

Aquesta setmana s'obre la Sala Gran del Teatre Nacional de Catalunya (TNC) amb l'espectacle "La Víctor C.". És l'inici de la nova etapa del TNC, ara dirigit per Carme Portaceli.

En paral·lel, també es posen en marxa les programacions per a la temporada 2021-2022 dels altres dos equipaments escènics públics, el Teatre Lliure, que dirigeix Juan Carlos Martel, i el Mercat de les Flors, la casa de la dansa que lidera la coreògrafa Àngels Margarit.

Ibana Piñero i Toni Puntí han seleccionat cinc espectacles de cada un dels tres grans teatres.


TEATRE NACIONAL DE CATALUNYA

1. "La Víctor C.", del 30 de setembre al 7 de novembre

La nova directora del TNC, Carme Portaceli, obre la Sala Gran amb un espectacle de creació dirigit per ella mateixa. "La Víctor C." és un espectacle que fa protagonista l'escriptora Caterina Albert, Víctor Català. Anna Maria Ricart ha construït una dramatúrgia a partir dels tres volums de "Tots els contes" i del llibre "Mosaic. Intimitats", publicats per Club Editor. El protagonisme de Rosa Renom és tota una garantia.

Imatge de "La Víctor C." (TNC)

2. "Jo, dona. A Lili Elbe", del 14 al 31 d'octubre

Un espectacle que representa el retrobament amb el públic de la coreògrafa i ballarina Marta Carrasco. Un espectacle plantejat com un homenatge a Lili Elbe, la primera persona transgènere en sotmetre's a una cirurgia de reassignació de sexe l'any 1930. Una de les propostes que, s'adiuen amb un dels fils conductors de la nova etapa del TNC, "La diferència".


3. "La casa del dolor", del 20 de gener al 22 de febrer

Un de les noves veus que sentirem aquesta temporada és la del dramaturg valencià Víctor Sánchez Rodríguez. "La casa del dolor" és una producció del TNC en col·laboració amb el Teatre Principal de València. Un melodrama familiar a partir de la desaparició del Juli, un jove brillant a punt d'entrar a l'edat adulta.


4. "Desig", del 27 de gener al 6 de març

Sílvia Munt dirigeix Laura Conejero, Carles Martínez, Raimon Molins i Anna Sahun en una nova posada de l'obra "Desig", de Josep Maria Benet i Jornet, mort l'abril de 2020. Un homenatge a una de les figures principals de la dramatúrgia contemporània a partir d'un dels seus textos més críptics i suggeridors.


5. "Il nous ont oubliés", 12 i 13 de març

Carme Portaceli ha volgut que el TNC que ella comença a dirigir sigui també "Una porta al món". "Ils nous ont oubliés" és una coproducció del TNC amb teatres francesos, un espectacle a partir de l'obra "El forn de calç", de Thomas Bernhard, una brutal reflexió sobre la condició de l'home modern i de la seva por (la nostra por) al desconegut.

 

TEATRE LLIURE

1. "Aquell dia tèrbol que vaig sortir d'un cinema de l'Eixample i vaig decidir convertir-me en un om (Les verges suïcides, 20 anys després)", del 14 d'octubre al 14 de novembre

La directora Alícia Gorina dona veu a les cinc germanes Lisbon de la pel·lícula "Les verges suïcides", de Sofia Coppola. Cinc personatges femenins idealitzats que van marcar el cinema dels finals del 90, la història de les quals s'explicava només des del punt de vista masculí. Ara, cinc actrius adolescents intentaran imaginar què els passava pel cap en una temporada que el Lliure vol posar l'accent en "l'escolta".

"Aquell dia tèrbol que vaig sortir d'un cinema..." (Teatre Lliure)

2. "Misericòrdia", del 28 al 30 de desembre

Per Nadal, arriba al Lliure un dels èxits teatrals de l'últim Festival d'Avinyó. L'obra de la directora siciliana Emma Dante és una faula contemporània sobre la maternitat, la identitat i la violència masclista i, sobretot, un homenatge a les dones i a les mares.


3. "Terra baixa", del 18 de febrer al 6 de març

El Lliure dedica la temporada a un dels seus fundadors, l'escenògraf Fabià Puigserver, mort ara fa 30 anys. I l'acte central serà la revisió que farà Roger Bernat d'un dels seus muntatges més mítics, "Terra Baixa" d'Àngel Guimerà. Només n'ha transcendit que el públic serà un actor més d'aquesta proposta.


4. "Crim i càstig", del 23 de febrer al 3 d'abril

El tàndem Pau Carrió, com a director, i Pol López, com a actor, esperen repetir l'èxit de les adaptacions que van fer de "Hamlet" i "Enric V". El repte és monumental: adaptar al teatre "Crim i càstig", la gran novel·la de Dostoievski.


5. "Síndrome de gel", del 23 de març al 24 d'abril

L'autora de "Mare de sucre" i "Una gossa en un descampat", la dramaturga Clàudia Cedó s'ha submergit en l'estranya malaltia que afecta joves refugiats que viuen a Europa i que temen que els retornin als seus països d'origen. Deixen de comunicar-se i menjar i entren en una mena de coma que es coneix com la "síndrome de la resignació". Un muntatge, dirigit per Xicu Masó, que segur que remourà consciències.


MERCAT DE LES FLORS

1. "Framing time", de Cesc Gelabert, del 8 al 10 d'octubre

Una de les perles de la temporada del Mercat. "Framing Time" és una peça que Cesc Gelabert va crear i estrenar en una residència al Baryshnikov Arts Center de Nova York. Aquesta és una oportunitat única, i potser l'última, de reviure aquest solo que destil·la tot el mestratge de Cesc Gelabert.

"Framing Time" (Cesc Gelabert)

2. "Likes", "Spiritual Boyfriends" i "Cyberexorcisme" de Núria Guiu, del 4 al 7 de novembre i del 6 al 8 de maig

Núria Guiu s'estrena com a artista resident al Mercat presentant dues de les seves obres. "Likes" i "Spiritual Boyfriends" s'han representat amb èxit en festivals com el Grec o la Bienal de Dansa de Lió i han col·locat Núria Guiu com un dels talents emergents de la dansa a Europa. Al maig, veurà la llum una peça de grup "Cyberexorcisme" que Núria Guiu crearà durant aquest any de residència al Mercat.


3. Constel·lació Deborah Hay, del 27 de novembre al 4 de desembre

La pandèmia ha obligat a cancel·lar dues vegades aquest cicle dedicat a una de les ballarines i coreògrafes més influents de la dansa del segle XX: la nord-amerciana Deborah Hay. La companyia sueca Cullberg interpretarà dues de les seves coreografies de grup: "The Match" (2004) i "Figure a Sea" (2015), amb música de Laurie Anderson. Però també veurem ballar la mateixa Hay, que amb 80 anys interpretarà dos solos en dues úniques funcions a la sala Pina Bausch.


4. "Grip" i "Dance on", de Jan Martens, del 16 al 20 de març

El belga Jan Marten és un dels ballarins i coreògrafs més de moda a Europa. Al Mercat es podrà veure la seva última creació, una peça de gran format, que es va estrenar al passat Festival d'Avinyó i que compta amb disset ballarins d'entre 16 i 69 anys damunt de l'escenari.


5. Circ d'Ara Mateix, del 20 de maig al 5 de juny

El Mercat posa el focus en el millor circ de creació contemporània amb aquest cicle. Propostes de petit i mitjà format amb un llenguatge propi i compromès que conviden el públic a obrir la ment i a canviar el concepte tradicional de circ.

ARXIVAT A:
Teatre
Anar al contingut