La ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, amb el president del Consell de Menorca, Adolfo Vilafranca

Menorca demanarà la declaració de zona catastròfica pels danys provocats per la dana

La ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, anticipa que "el més probable" és que el Consell de Ministres accepti fer la declaració per tal de restituir els danys provocats pel temporal
Redacció Actualitzat
TEMA:
Illes Balears

El Consell de Menorca demanarà al govern estatal que es declari l'illa de Menorca com a zona catastròfica.

El seu president, Adolfo Vilafranca, ha explicat en declaracions a mitjans que presentaran un inventari dels danys materials ocasionats pel pas de la dana per tramitar la petició via la delegació insular del govern de l'estat a Menorca.

Vilafranca ha valorat els danys materials de la dana en una visita amb la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, al municipi des Mercadal, un dels més afectats pel temporal. Ribera ha avançat que "és més que probable" que el Consell de Ministres accepti la declaració:

"Hem estat en contacte amb el president i el ministre de l'Interior i sabem que l'afectació ha estat important i concentrada. No es pot prejutjar el resultat de l'avaluació, però és més que probable que arribi al Consell de Ministres"

Vilafranca també ha explicat que preveuen obrir una línia d'ajuts des del Consell amb fons propis per als municipis amb l'objectiu de restituir els danys ocasionats.

La ministra ha recordat que aquests fenòmens, típics del clima mediterrani, cada cop són més comuns i virulents a causa de l'emergència climàtica i que cal anticipar-se: "Això ens obliga a pensar de manera anticipada què representa de cara a les infraestructures, fins i tot de l'urbanisme o de les instal·lacions elèctriques i de subministrament d'aigua".

En declaracions al canal 324, l'alcalde des Mercadal, Joan Palliser, ha explicat que els esforços estan posats en la reconstrucció de les infraestructures municipals i carreteres i ha insistit en la necessitat d'implantar la zona catastròfica: "Els danys són evidents per fer aquesta declaració".


Actuacions a Es Mercadal i Alaior

Després de tres dies consecutius de patir els efectes de la dana, els cossos de protecció civil treballen per restituir els danys materials ocasionats per les inundacions i els nombrosos desperfectes materials.

Vilafranca ha admès que hi ha més afectacions de les que tenien previstes, tot i que ha celebrat que no hi hagi danys personals. 

Un carrer d'Alaior negat per l'aigua (EFE)

Durant aquest divendres, els cossos de protecció civil estan actuant als municipis des Mercadal i Alaior per retirar l'aigua de carrers i soterranis inundats per les precipitacions, així com les diverses carreteres de l'illa que han quedat negades.

Un carrer des Mercadal, a Menorca, després de les intenses pluges (EFE)

La meteorologia ha donat una treva als veïns des Mercadal, que treballen per retirar l'aigua dels soterranis dels habitatges i el fang que ha malmès els mobles de les cases. Els ponts que travessen el torrent encara es mantenen tancats per precaució. Les botigues i els bars que no han quedat afectats ja han pogut obrir amb normalitat. 

La cuina d'una casa des Mercadal afectada pel temporal (EFE)

A Alaior, la Guàrdia Civil va haver de practicar diversos rescats. El temporal va inundar els poliesportius del poble i dues escoles, així com el centre de dia, i va obligar a reubicar una desena d'usuaris en un altre indret.

També hi ha talls d'aigua per avaries i alguna urbanització ha patit talls en subministrament elèctric. La residència per a gent gran ha traslladat els 31 usuaris a la primera planta perquè la segona encara està molt afectada pels aiguats.

Durant el matí, dues carreteres municipals s'han mantingut tallades, la carretera de Torre-solí, a Alaior, i la carretera de Tramuntana, d'Es Mercadal. Les autoritats ja les han pogut restituir. Només en queda una amb afectacions, la de Sant Jaume, que necessitarà un parell de dies per reparar-se.

La carretera principal, l'Me-1, es va tancar pel desbordament de torrents, i va fert impossible la connexió entre Ciutadella i Maó. El trànsit es va poder obrir aquest dijous al vespre.

Durant el dijous, els Bombers van estar practicant nombrosos rescats en nuclis de població aïllats, sobretot de persones grans, i van retirar vehicles que bloquejaven l'aigua. 

 

ARXIVAT A:
Illes Balears Meteorologia
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut