Les dones amb menors i nens a coll fugen del centre de detenció

Membres d'una secta jueva fonamentalista s'escapen d'un centre de detenció a Mèxic

Lev Tahor és una secta ultraortodoxa jueva, considerada un "culte perillós" per la justícia israeliana, que practica el matrimoni infantil i càstigs durs
TEMA:
Mèxic

Un grup d'uns 20 membres d'una secta jueva fonamentalista es van escapar d'un centre de detenció mexicà al sud de l'estat de Chiapas dimecres a la nit, segons un periodista de Reuters que va filmar l'incident.

El grup estava detingut pel Sistema Nacional per al Desenvolupament Familiar Integral de Mèxic, DIF, després que divendres, 23 de setembre, la policia mexicana fes una incursió contra Lev Tahor, una estricta secta jueva que practica els matrimonis infantils i obliga les dones a cobrir-se el cos sencer des que tenen 3 anys.

Les dones amb menors i nens a coll fugen del centre de detenció (Reuters/Jose Torres)

Ni la policia mexicana ni el DIF, ni l'oficina de la Fiscalia General de Mèxic, han donat més informació de l'operació policial, segons aquesta agència.

Dimarts, el ministeri d'Afers Exteriors d'Israel va emetre un comunicat sobre l'operació, dient que "va tenir lloc després que la policia mexicana reunís proves incriminatòries contra diversos membres del culte sota sospita de tràfic de drogues, violació i altres".

El comunicat israelià diu que dos membres de Lev Tahor van ser arrestats per tràfic de persones i delictes sexuals greus. El document del ministeri afegeix que molts dels membres eren ciutadans israelians.

En la batuda policial, explica el comunicat, hi va participar un antic membre de la secta que volia recuperar el seu fill de 3 anys. Segons el comunicat, pare i fill es van poder reunir i han tornat a Israel.

La incursió va acabar amb la detenció de dues persones i l'ingrés d'altres membres del grup al centre de detenció, el DIF. Segons mitjans locals, els membres de la secta havien protestat contra la seva detenció des de la seva arribada, amb disturbis i agressió al personal.

Membres de la secta estan perseguits per tràfic de persones i delictes sexuals greus (Reuters/Jose Torres)

 

La fugida del centre de detenció

Unes 20 persones de la secta, entre els quals hi havia nens i dones amb nadons, van aconseguir escapar-se per la força del centre de detenció. El vídeo de l'incident, enregistrat per un periodista de Reuters, mostra els membres de la secta dominant els guàrdies i forçant la sortida per una porta del recinte on estaven detinguts.

"No ens deixaven marxar", va dir David Rosales, membre de la secta, després de la fugida. "Això és una violació de la llibertat i dels drets religiosos".


No és clar on ha anat el grup. Associated Press ha dit que els va recollir un camió i es dirigien cap a la frontera amb Guatemala, mentre que el diari digital mexicà El Heraldo deia que van anar a peu durant diversos quilòmetres abans de desaparèixer en la nit.

Operació policial internacional

El grup sectari vivia en un recinte, a 17,5 km al nord de Tapachula, a l'estat de Chiapas. Una unitat policial d'elit va assaltar el lloc després d'una operació d'investigació i vigilància de mesos que va implicar autoritats mexicanes i guatemalteques i un equip privat de quatre homes d'Israel, inclòs l'antic Mossad i agents d'intel·ligència nacionals.

Al recinte s'hi van trobar 26 persones, entre les quals n'hi havia de nacionalitat israeliana, amb doble nacionalitat, com ara del Canadà, els Estats Units i Guatemala, segons va confirmar el ministeri d'Afers Exteriors d'Israel.

La secta obliga les dones a tapar-se tot el cos des dels 3 anys (Reuters/Jose Torres)


El grup vivia a Guatemala des del 2014, però al gener els membres van creuar il·legalment a Mèxic i es van instal·lar a la selva. Nou dels membres de la secta van ser acusats a Guatemala per un cas de segrest el 2018, i quatre van ser condemnats.

A principis d'any, dos líders de Lev Tahor van ser condemnats als Estats Units a 12 anys de presó per delictes de segrest i tràfic sexual.


Secta ultraortodoxa i itinerant

Lev Tahor --que significa "cor pur" en hebreu-- va ser fundada el 1988 per l'israelià Shlomo Helbrans. Els seus membres practiquen una forma ultraortodoxa de judaisme. Tot i que el grup sovint es descriu com a ultraortodox, segueix les seves pròpies regles i ha estat declarat un "culte perillós" per un tribunal israelià.

La secta Lev Tahor és coneguda per pràctiques extremistes i per imposar un règim estricte als seus seguidors. Defensa el matrimoni infantil i infligeix càstigs durs fins i tot per transgressions menors.

De fet, Lev Tahor s'ha enfrontat a múltiples acusacions de segrest, matrimoni infantil i maltractament físic des que es va fundar als anys vuitanta.

Lev Tahor és una secta ultraortodoxa jueva que practica el matrimoni infantil (Reuters/Jose Torres)

Es creu que la secta pot tenir fins a uns 350 membres, segons un grup d'exsectaris. El grup s'ha vist obligat a moure's d'un país a un altre en els últims anys, cada vegada que s'han vist controlats per les autoritats locals. S'han mogut pels Estats Units, Israel, el Canadà, Guatemala, Mèxic i llocs d'Europa.

Actualment, s'estenen entre Israel, els Estats Units, Macedònia del Nord, el Marroc, Mèxic i Guatemala, on encara queden entre 70 i 80 membres.

ARXIVAT A:
Mèxic Religió Policial
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut