Puigdemont ha aparegut a les 8.55 a prop d'Arc de Triomf (EFE/ Alberto Estevez)

On és Puigdemont? Cerca infructuosa dels Mossos després del cop d'efecte a Arc de Triomf

Els Mossos mantenen controls esporàdics per detenir l'expresident de la Generalitat, a qui han perdut la pista després del seu discurs a prop de la Ciutadella

RedaccióActualitzat

El parador de Carles Puigdemont continua sent una incògnita després de la breu aparició que l'expresident de la Generalitat ha fet aquest dijous al matí a l'Arc de Triomf de Barcelona, desafiant l'ordre de detenció vigent contra ell per la malversació del procés.

Els Mossos d'Esquadra preveien detenir Puigdemont si intentava accedir al Parlament i assistir al ple que ha investit Salvador Illa president de la Generalitat, però finalment s'ha esfumat després de baixar de l'escenari ubicat al passeig de Lluís Companys i no ha entrat a l'hemicicle. 

La policia catalana no ha pogut localitzar l'expresident, malgrat que ha mantingut l'operació gàbia activada durant hores i que manté controls esporàdics, especialment en zones frontereres.

El seu advocat, Gonzalo Boye, ha assegurat que Puigdemont se n'ha anat cap a casa, però ha evitat concretar si es troba en algun punt de Catalunya, a França o en algun altre país.


Dos mossos detinguts acusats d'ajudar-lo a marxar

D'altra banda, hi ha dos agent dels Mossos d'Esquadra detinguts per la seva presumpta col·laboració en la fugida de Carles Puigdemont. Un d'ells seria el propietari del vehicle amb què hauria marxat de l'acte de l'Arc de Triomf.

Les defenses dels dos agents consideren il·legal la detenció per part dels Mossos i han presentat peticions d'"habeas corpus" al jutjat perquè les deixin sense efecte de forma immediata. La magistrada ho ha descartat per al primer agent, però ha acordat deixar-lo en llibertat

En un comunicat, la policia catalana ha explicat que ha intentat aturar el vehicle amb què ha fugit Puigdemont, però que els agents no ho han aconseguit. La investigació continua oberta i es preveuen noves detencions, segons Mossos.

De moment, la policia catalana ha confirmat que busca Jordi Turull per citar-lo a declarar i que aclareixi la seva suposada col·laboració en la fugida de Carles Puigdemont aquest dijous al matí. La policia no ha aconseguit localitzar el secretari general de Junts.

Control policial a l'avinguda Meridiana en el marc de l'operació Gàbia (Reuters/Lorena Sopena)

Puigdemont: "Encara som aquí"

A les 8.55 hores d'aquest dijous, s'ha vist Carles Puigdemont a Catalunya per primera vegada després de set anys d'exili.

Així ha estat el moment de l'arribada de Puigdemont des d'un carrer proper al passeig de Lluís Companys:


Poc després d'arribar, l'expresident ha pujat ràpidament a l'escenari de l'Arc de Triomf, des d'on ha pronunciat un breu discurs davant milers de persones convocades per Junts i les entitats independentistes. "Avui hem vingut a recordar-los que encara som aquí", ha declarat des del faristol.

"No sé quan ens tornarem a veure, però, passi el que passi, que quan ens tornem a veure puguem cridar junts ben fort: 'Visca Catalunya lliure!'", ha dit per tancar la seva intervenció.

Aquest ha estat el discurs sencer de Carles Puigdemont:

No se l'ha vist anant al Parlament

La intenció de l'expresident era assistir a la sessió d'investidura, amb la gran incògnita de si la policia l'arrestaria abans en aplicació de l'ordre de detenció que manté contra ell el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena per la causa del procés.

Just després de la intervenció de Puigdemont, una comitiva formada per unes 400 autoritats polítiques encapçalades pel president del Parlament, Josep Rull, i milers d'assistents s'han adreçat cap a la cambra, on ha arrencat el ple d'investidura de Salvador Illa a les deu del matí, l'hora prevista.

A Puigdemont no se l'ha pogut veure entre la capçalera de la mobilització i la seva localització continua sent una incògnita.

L'expresident ha trencat el seu silenci dijous a la tarda amb una publicació enigmàtica al seu compte d'Instagram, on ha publicat un recull d'imatges del seu discurs a Barcelona, juntament amb dues de les frases que ha pronunciat a Arc de Triomf: "Encara som aquí! Visca Catalunya lliure!"

L'expresident Puigdemont ha acabat el seu discurs amb un crit de "Visca Catalunya lliure" (Europa Press)

Acte de rebuda a primera hora

Milers de persones han assistit a l'acte de l'Arc de Triomf a partir de les vuit del matí per rebre l'expresident, que va confirmar ahir el seu retorn a Catalunya per assistir al ple d'investidura de Salvador Illa al Parlament. S'hi han aplegat unes 4.500 persones, segons els Mossos, i 10.000 segons els convocants. 

Tant Junts com diverses entitats independentistes --el Consell de la República, Òmnium, l'Assemblea, els CDRs i l'AMI-- havien fet una crida a ser al passeig de Lluís Companys, a Barcelona, a partir de les vuit del matí. A més, tal com havien anunciat, representants d'Esquerra i la CUP també hi han assistit.

Els primers manifestants han arribat a les 8 del matí a prop de l'Arc de Triomf (3Cat)

Abans de la seva arribada, s'han repartit cartolines amb la cara del líder de Junts, entre crits de "Puigdemont, president".

Per la seva banda, Vox havia demanat al Tribunal Suprem que prohibís l'acte perquè considera que "entorpeix l'execució de la decisió judicial" de detenir-lo i ha convocat una contramanifestació a les 9.30 per rebre Puigdemont "com es mereix". La crida era a concentrar-se a la porta més propera a l'estació de França amb banderes espanyoles, al crit de "Puigdemont a la presó".

Als voltants del parc de la Ciutadella s'han viscut moments de tensió entre manifestants i agents, que han llançat gas pebre per dispersar-los. Una trentena de persones han estat ateses pels serveis d'emergències. Els Mossos han detingut dues persones i han denunciat penalment una quinzena de persones més per aquests fets. 

Un cop acabat el discurs, els manifestants s'han dirigit en massa al Parlament (EFE/Alberto Estevez)

Un Parlament blindat per la policia

El desig del líder de Junts era ser a l'hemicicle durant el ple d'investidura de Salvador Illa com a president de la Generalitat amb els vots del PSC, ERC i els Comuns. Puigdemont confiava que, entrant al Parlament, evitaria ser detingut perquè un protocol de la cambra estableix que "en cap cas, la policia judicial no pot accedir al Palau del Parlament per practicar la detenció d'un diputat".

Però, ahir al vespre, els Mossos d'Esquadra ja van blindar tot el parc de la Ciutadella per reforçar-hi la seguretat de cara la investidura, ateses les mobilitzacions per rebre'l i la contramanifestació de l'extrema dreta, però també per evitar que entrés al Parlament.

A la cambra només s'hi ha pogut accedir per l'entrada que queda més a prop de l'estació de França, la del carrer del Marquès de l'Argentera. Els Mossos només hi han deixat entrar diputats, personal acreditat del Parlament i periodistes correctament identificats.

Tanques metàl·liques preparades al parc de la Ciutadella per al dispositiu del ple d'investidura (ACN/Mariona Puig)

Rull va garantir que no el detindrien dins l'hemicicle

En el cas que l'expresident de la Generalitat accedís al Parlament, el president del Parlament, Josep Rull, és qui hauria d'autoritzar l'entrada i l'escorcoll de la policia judicial a la cambra. Rull ha insistit diversos cops que "cap diputat no podrà ser detingut ni retingut per la policia" mentre ell en sigui el president.

En tot cas, davant d'una detenció de Puigdemont fora o dins del Parlament, Junts ja ha avançat que demanarà suspendre el ple d'investidura, previst per a les 10.00.

El de l'ajornament és un escenari que ja es va viure el 30 de gener del 2018, quan Carles Puigdemont aspirava a ser investit president per via telemàtica. Els advertiments del Tribunal Constitucional, però, van portar l'aleshores president de la cambra, Roger Torrent, a ajornar el ple de manera indefinida fins que pogués ser "efectiu i amb garanties".

Amb tot, la investidura de Salvador Illa no es podria ajornar més enllà del 26 d'agost, perquè aquell dia farà dos mesos que es va activar el rellotge per investir un president o repetir les eleccions.

Els accessos al Parlament de Catalunya estaran blindats pels Mossos per evitar que hi entri Puigdemont (Europa Press/David Zorrakino)

Què passarà si és detingut?

En cas que Puigdemont sigui detingut, haurà de ser traslladat al jutjat de guàrdia del partit judicial en què s'hagi dut a terme l'arrest, probablement a la Ciutat de la Justícia de Barcelona. Allà, el jutge de guàrdia ho comunicarà al Tribunal Suprem.

La defensa de l'expresident podria optar per plantejar un habeas corpus perquè la detenció quedi sense efecte en considerar-la il·legal, una petició que hauria de resoldre el mateix jutge de guàrdia.

En cas de ser denegada, seria el jutge instructor del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, qui hauria de decidir si li pren declaració per videoconferència, si el convoca per a un altre dia o, el més probable, si el trasllada a Madrid per celebrar una vista.

Un cop a Madrid, Llarena decidiria si envia Puigdemont a presó provisional, una mesura que es pot aplicar quan es considera que hi ha risc de fugida si alguna de les parts ho sol·licita. I Vox ja ha anunciat que ho farà.

En cas de rebuig de l'habeas corpus, però, la defensa de l'expresident podria presentar un recurs davant el Tribunal Constitucional perquè la sala de vacances es pronunciï de forma urgent sobre la possible aplicació de la llei d'amnistia.

Les causes judicials pendents de Puigdemont

L'ordre de detenció que pesa sobre Carles Puigdemont correspon a la causa del procés, pel referèndum de l'1-O. Aquest és un procediment que instrueix el jutge Llarena i en el qual Puigdemont afronta acusacions greus com la malversació. És un delicte que el Suprem no veu amnistiable i que podria suposar fins a dotze anys de presó a l'expresident.

L'altre delicte inclòs en aquesta mateixa causa del procés és la desobediència. En aquest cas, els jutges del Suprem han plantejat fer una consulta al Tribunal Constitucional perquè resolgui si aquí sí que Puigdemont pot beneficiar-se de l'amnistia.

Puigdemont encara té oberta una altra causa: la suposada trama russa del procés, batejada com a operació Volhov. Aquí es podria enfrontar als delictes de traïció, malversació i organització criminal. El jutge que porta el cas a Barcelona, Joaquín Aguirre, també va rebutjar aplicar-li l'amnistia i va remetre la causa al Suprem, que ha de decidir si jutjarà Carles Puigdemont per aquest assumpte.

 

 

ARXIVAT A:
JuntsInvestiduraCarles Puigdemont
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut