Mataró proposa canvis estructurals a la Policia Local per combatre un absentisme laboral del 24%

ACN Mataró - Les tensions entre la plantilla i la direcció política de la Policia Local de Mataró viuen un nou episodi en relació a l'absentisme. Segons dades de l'Ajuntament, el 2021 es va registrar un absentisme del 24,3%, que s'enfila fins al 35,2% pel que fa als agents del torn de nit. El regidor de Seguretat, Juan Carlos Jerez, diu que la nocturnitat té afectacions sobre la salut i creu que la "rigidesa" de l'organització explica part de les dades. En aquest sentit, planteja fer canvis estructurals que s'haurien de negociar amb la part social, durament enfrontada amb la cúpula política. El Sindicat de Policies Locals, de fet, demana la dimissió del regidor per airejar unes dades que considera falses i atribueix part dels problemes al clima laboral.

L'anàlisi de les dades sobre absentisme a la Policia Local de Mataró indica que mentre el torn del matí se situa per sota de la mitjana (20,3%), la resta de franges horàries incrementen l'índex d'absentisme a mesura que avancen les hores del dia. Així, a la tarda l'absentisme és del 29,9%; en l'anomenat quart torn (19 h a 3 h) arriba fins al 31,8% i a la nit al 35,2%.

Joan Carlos Jerez detalla que aquestes dades han anat en augment en els darrers anys i que Mataró ja està per sobre de les xifres d'absentisme d'altres poblacions similars de les comarques de Barcelona. "Tenim un problema i és evident", es lamenta el regidor, que es proposa afrontar-lo malgrat les tensions existents amb els representants sindicals.

La principal diferència entre les parts és en l'anàlisi subjectiu de les dades i en les solucions a implementar. Per Jerez, part dels problemes de salut tenen l'origen en la feina pròpia del torn de nit i proposa canviar els criteris d'accés i permanència al torn. Actualment són places fixes i indefinides i sempre són els mateixos agents els que hi treballen sense possibilitat de rotació.

Aquesta realitat, explica el regidor, xoca també amb els "expectatives" dels agents més joves que "entren normalment al torn de tarda" i saben que els costarà molt passar al torn de nit, on es cobra un complement econòmic a la nòmina superior a la resta d'agents, o al torn de matí, on la conciliació familiar és més fàcil, per culpa de la "rigidesa" de l'organització.

D'altra banda, Jerez creu que també hi ha una part de l'absentisme que s'ha de treballar amb coses que no tenen "res a veure" amb els metges: "Tots hem vist pel·lícules on el policia surt a treballar després de rebre un tret. Això hauria de passar, però quan amb una grip el policia pot venir a treballar o no i opta per no fer-ho, cal treballar la implicació del policia amb el servei".

Amb tot, l'Ajuntament demana a la part social obrir un debat però per ara ha topat amb l'enuig del sindicat, que nega les dades d'absentisme que dona l'Ajuntament i diu que estan falsejades amb l'objectiu d'intentar "desprestigiar" la plantilla: "És lamentable, però podem constatar que la mentida s'ha convertit en la seva manera habitual d'expressar-se".

Segons el sindicat, Jerez ha airejat "dades falses" en relació amb l'absentisme "per intentat tapar la seva pèssima gestió, derivant la responsabilitat al cos com si la cosa no anés amb ell". Amb tot, consideren que bona part dels problemes rauen un en clima labora enrarit que ha provocat "problemes gravíssims" de salut a la plantilla.

Una de les crítiques recurrents del sindicat és l'existència de casos "d'assetjament laboral" i retreuen a l'Ajuntament no haver fet "res" en els darrers anys per intentar solucionar-ho. "S'han fet accions per millorar la situació laboral, però tenen el recorregut que tenen", respon el regidor, que insisteix en la veracitat de les dades i en la necessitat de fer front al problema posant sobre la taula tots els possibles factors que hi hagin pogut influir.

Anar al contingut