Els veïns de Sant Martí de Tous i Santa Maria de Miralles han passat la nit confinats per l'avanç del foc

Aixequen el confinament per l'incendi a Sant Martí de Tous, Santa Maria de Miralles i Bellprat

Més de 170 persones han hagut de ser desallotjades des que va començar l'incendi, però algunes ja han pogut tornar a casa

RedaccióActualitzat

Els Bombers i els equips d'emergència que treballen en l'incendi que crema a la Conca de Barberà i l'Anoia des de dijous ja han aconseguit estabilitzar el 90% del perímetre del foc després de treballar tota la nit de forma molt intensa. Per això, aquest dilluns al matí, s'ha aixecat el confinament a casa seva dels veïns de Sant Martí de Tous i Santa Maria de Miralles.

El confinament era preventiu i voluntari, davant l'avanç del foc cap als nuclis urbans, masos i finques agrícoles d'aquestes poblacions. L'inspector en cap dels Bombers de la Generalitat, David Borrell, ha tornat a demanar que ningú s'acosti a la zona per veure els focs.

"Demanem que no hi hagi ciutadans que surtin a visitar l'incendi per poder treballar amb tranquil·litat."

Aquest diumenge al vespre el cap de l'incendi s'ha obert en dos fronts i s'ha apropat a a les poblacions de Sant Martí de Tous (1.200 habitants) i Santa Maria de Miralles (120 habitants), a banda i banda de la serra de Miralles, que han quedat confinades tota la nit. També es va evacuar la urbanització Ca n'Aubareda, a uns sis quilòmetres de Sant Martí de Tous.

El foc, que ja ha cremat 1.657 hectàrees (la majoria de les quals, de superfície forestal), ha obligat a evacuar desenes de persones els últims dies i d'altres han marxat de manera voluntària.

Diumenge al matí ja s'havien desallotjat diferents masos de Tous -unes 46 persones- i una quarantena d'infants i monitors de la casa de colònies La Censada de Santa Margarida de Montbui. En aquesta població també s'ha evacuat els menors d'un centre d'acollida d'infants i joves.

Veïns de Sant Martí de Tous veient com l'incendi saltava la carena en la seva direcció
Veïns de Sant Martí de Tous veient com l'incendi saltava la carena en la seva direcció

Unes vuitanta persones han passat la nit fora de casa

Dissabte es van evacuar 82 persones, que van passar la nit fora de casa, i diumenge se'n van desallotjar 86. Les van acollir a l'edifici Ateneu de Sant Martí de Tous, a Santa Coloma de Queralt, i al Local Social de Santa Maria de Miralles.

Els desallotjats eren de masies i cases aïllades dels municipis de Bellprat, Santa Maria de Miralles i Sant Martí de Tous. Alguns d'ells van passar la nit a casa d'amics i familiars i no van anar als centres d'acollida habilitats.

Uns nens d'una casa de colònies van haver de ser evacuats ahir per precaució
Uns nens d'una casa de colònies van haver de ser evacuats per precaució

També es van desallotjar 12 nens i monitors que feien colònies a la casa Ca n'Aubareda a la zona i que ja han tornat cap a Barcelona.

A Sant Martí de Tous, van poder descansar i menjar, atesos per voluntaris i per efectius de la Creu Roja.

 

Zones agrícoles i explotacions afectades

El foc ha afectat conreus i explotacions ramaderes. En algunes finques de la zona, els veïns van haver de marxar de pressa i corrents davant l'avançament de les flames.

És el cas del propietari d'un mas de Santa Coloma de Queralt, la finca Cal Meliton. Van haver de fugir corrents quan les flames de l'incendi van arribar fins a molt pocs metres de la finca. Van emportar-se els tres cavalls que tenen i, per sort, tot va quedar en un ensurt i finalment no han hagut de lamentar cap pèrdua material ni personal.


L'alcalde de Sant Martí de Tous, David Alquézar, fa una crida a la prudència i recorda que la prioritat és evitar qualsevol dany personal.

Interior demana a la població "minimitzar" l'activitat al medi natural per no comprometre els efectius dels Bombers. També demana no acostar-se a la zona.

ARXIVAT A:
Incendis
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut