La consellera d'Economia i Hisenda, Natàlia Mas Guix, en roda de premsa els resultats de la balança fiscal de Catalunya amb el sector públic de…
La consellera d'Economia i Hisenda, Natàlia Mas Guix, en roda de premsa els resultats de la balança fiscal de Catalunya amb el sector públic de l'Estat.

Mas Guix no anirà al Consell de Política Fiscal i reivindica el "finançament singular"

El Departament d'Economia assegura que "no és un òrgan de debat" i que ja tenen oberta una negociació amb l'Estat per a un "finançament singular"

RedaccióActualitzat

La consellera d'Economia i Hisenda, Natàlia Mas Guix, no anirà a la primera reunió del Consell de Política Fiscal i Financera de la legislatura, que s'ha de celebrar aquest dilluns a Madrid. El secretari general d'Economia, Josep Maria Vilarrúbia, i la directora general de Pressupostos, Esther Pallarols, seran la representació catalana, segons han informat fonts del departament d'Economia.

"No és un òrgan de debat. És una reunió on es transmet informació, però no es debat ni es negocia res, atès que l'Estat gaudeix sempre de la majoria absoluta dels drets de vot", asseguren.  

A més, subratllen que Generalitat i Estat ja tenen oberta una negociació per a un "finançament singular" de Catalunya, un dels punts que ERC i Junts van pactar amb el PSOE per a la investidura de Pedro Sánchez. "Aquesta negociació s'iniciarà al primer trimestre del 2024", precisen des d'Economia i Hisenda.


Què es tracta a la reunió de l'11 de desembre?

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, va convocar els consellers autonòmics a un Consell de Política Fiscal i Financera l'11 de desembre a la seu del ministeri per fixar els objectius de dèficit de cara als pressupostos generals de l'Estat de l'any que ve.

L'ordre per elaborar els nous comptes es va aprovar en el primer Consell de Ministres del nou govern Sánchez.

També s'ha d'abordar la xifra global de les bestretes que rebran les comunitats autònomes, tot i que no de forma individualitzada.

En principi, no està previst que es parli de la condonació del deute amb l'Estat a través de mecanismes de finançament com el Fons de Liquiditat Autonòmica, un dels punts que també van pactar els republicans amb els socialistes.

No és el primer cop que el govern deixa la seva cadira buida en una reunió del Consell de Política Fiscal i Financera. Pere Aragonès tampoc va participar-hi quan ocupava la conselleria d'Economia el 2018.  

ARXIVAT A:
Finançament autonòmic
Anar al contingut