Rovira a la seu d'ERC durant el Consell Nacional després de tornar de l'exili (ACN/Bernat Vilaró)

Marta Rovira reivindica el concert econòmic per guanyar "espais de sobirania" al consell d'ERC

Enmig del pols intern pel lideratge republicà, Rovira ha assegurat que no serà candidata a res, "i menys contra Oriol Junqueras" i ha apostat per reconstruir l'estratègia independentista i avançar cap a un referèndum pactat

RedaccióActualitzat

La secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha apostat pel concert econòmic com "un espai de sobirania" que permeti a Catalunya estar més preparada per a avançar cap al referèndum.

Ho ha dit aquest divendres al Consell Nacional del partit, el primer que presideix des de Catalunya en més de sis anys d'exili, i després d'haver participat en l'Executiva d'ERC una estona abans.


Reconstruir la majoria social a favor d'un referèndum

La dirigent republicana ha fixat el rumb de la formació i ha assegurat que ERC ha de liderar "l'articulació d'un espai a favor d'un referèndum" i ha fet una crida a reconstruir l'estratègia independentista.

Ho ha expressat en un discurs personal i emotiu, on ha defensat la feina feta des de l'exili i l'ha posat en valor, però sobretot amb un fort contingut polític.

En un moment complicat per la formació, quan s'està debatent el seu futur i també la renovació de la cúpula, Rovira ha abordat el cicle electoral que travessa ERC.

Rovira ha estat ovacionada en el seu primer consell nacional presencial a Catalunya en sis anys i mig (EFE/Quique García)

"No seré candidata a res, i menys contra Junqueras"

La dirigent ha intentat calmar les aigües internes deixant clar que no vol repetir com a secretària general d'Esquerra i no es presentarà com a candidata en unes hipotètiques eleccions: "No seré candidata a res, i menys contra Oriol Junqueras. He de passar el relleu", ha insistit.

Això sí, Rovira ha justificat la necessitat de renovar els òrgans de gestió del partit, una manera implícita de marcar el camí a Oriol Junqueras i emplaçar-lo a no ser un obstacle en el congrés del mes de novembre.

Recordem que de moment Junqueras té intenció de presentar-se a la reelecció per tornar a ser el president d'ERC.

"No hi ha crisi, si no debat"

La secretaria general dels republicans ha demanat que el partit es conjuri per "debatre sense patir", i que es prioritzi l'organització: "us volia demanar que ens conjurem, que si veieu actituds d'autocrítica destructiva hi poseu fi", ha dit.

Tot plegat, per deixar ben clar que, per més que es digui, no hi ha crisi al partit, si no "debat":

"En aquest partit no hi haurà una crisi si nosaltres no volem, i oi que no volem? Doncs no hi serà!".

Una Rovira que ha assegurat que té ganes de tornar a recórrer el país per entendre, ha dit, per què ERC ha encadenat tres patacades a les urnes: "Tinc moltes ganes d'entendre perquè el país no ens fa confiança".


Sectors d'ERC proposen a Forcadell com a presidenta d'ERC

Precisament aquest divendres s'ha sabut que diversos sectors d'ERC han proposat a l'expresidenta del Parlament i de l'ANC, Carme Forcadell, que assumeixi la presidència del partit a partir del congrés del 30 de novembre.

La secretària general d'ERC considera que Forcadell pot ser una figura de consens intern, i que és el nom idoni per a una presidència que pugui aglutinar les diferents sensibilitats del partit.

La proposta ja s'ha fet arribar a Forcadell, que va ser empresonada després de permetre les votacions de la 'desconnexió' del 2017.

Marta Rovira, al costat dels encausats per Tsunami, Marta Molina, Ruben Wagensberg i Xavier Vendrell al Consell Nacional (EFE/Quique García)

La primera reunió presencial a Catalunya

Rovira ha arribat a la seu del partit del carrer Calàbria de Barcelona flanquejada per la plana major del partit i del president Pere Aragonès, amb qui s'ha retrobat per primera vegada des que Rovira ha posat els peus a Catalunya.

Un Aragonès que aquest matí no hagi assistit al primer acte públic de Rovira a Cantallops, on sí que hi ha anat Oriol Junqueras.

La secretària general d'ERC, Marta Rovira, arribant a la seu d'ERC amb la plana major del partit (ACN/Blanca Blay)

En creuar la porta de la seu d'ERC, Rovira ha estat ovacionada pels companys de la direcció i els treballadors d'Esquerra.

Al pati interior, han penjat un cartell amb una foto de Rovira i el lema "Benvinguda Marta".

Un cartell de benvinguda a Marta Rovira presideix el pati de la seu d'ERC (3Cat)
ARXIVAT A:
IndependènciaERCOriol JunquerasMarta Rovira
Anar al contingut