Carles Puigdemont a Barcelona
Carles Puigdemont a Barcelona, el dijous (ACN)

Marlaska responsabilitza els Mossos i diu que no van demanar ajuda per detenir Puigdemont

En l'informe demanat per Llarena diu que va oferir-la i que en l'operatiu posterior a la desaparició del president, la Policia Nacional i la Guàrdia Civil no el van trobar

RedaccióActualitzat

El Ministeri de l'Interior responsabilitza els Mossos d'Esquadra de l'operatiu que no va aconseguir detenir el president Carles Puigdemont, i els acusa de no haver acceptat l'ajuda de la Policia Nacional ni de la Guàrdia Civil.

Ho afirma l'informe que aquest Ministeri, encapçalat per Fernando Grande-Marlaska, ha elaborat per encàrrec del jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena i que s'ha fet públic aquest dimarts.

Aquest informe remarca que els Mossos són "la policia integral" de Catalunya, i que per això els dos cossos policials dependents del Ministeri no van organitzar operatius paral·lels.

També que els van oferir el "suport operatiu" que necessitessin la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil, oferta que no va ser aprofitada pels Mossos:

"No van ser requerits aquests suports més enllà dels habituals prestats a través de la mesa de coordinació operativa i d'intercanvi d'informació i intel·ligència."


Reforços de Policia Nacional i Guàrdia Civil

Segons la nota de premsa del Ministeri sobre l'informe, un cop es va saber que Puigdemont havia desaparegut, Policia Nacional i Guàrdia Civil van establir reforços de vigilància a ports, aeroports i carreteres pròximes a la frontera.

També que aquests reforços no van detectar-lo enlloc, i afegeix que la seva detenció continua sent un objectiu operatiu que consta a la base de dades d'"assenyalaments nacionals" des del 2017.

L'informe destaca que el tractat de la Unió Europea estableix que no hi hagi controls a les fronteres, i que només s'han restablert en circumstàncies molt excepcionals, com una cimera de l'OTAN.

Llarena també ha demanat un informe als Mossos, però segons fonts de dins del cos i a diferència del del Ministeri, encara hi estan treballant, tot i que preveuen tenir-lo acabat pròximament.

 

El president Puigdemont, al jardí de la Casa de la República, a Waterloo (3Cat) 

 

ARXIVAT A:
Carles PuigdemontMossos d'EsquadraPablo LlarenaGovern espanyol
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut