Marlaska: "A Catalunya hi ha hagut una violència de molt més impacte que al País Basc"
El ministre de l'Interior en funcions, Fernando Grande-Marlaska, en una roda de premsa a la Moncloa

Marlaska: "A Catalunya hi ha hagut una violència de molt més impacte que al País Basc"

Algunes víctimes i familiars de víctimes d'ETA han qualificat de "mentida" i "banalització del terrorisme" les paraules de Marlaska

Actualitzat

El ministre de l'Interior en funcions, Fernando Grande-Marlaska, ha afirmat que en els aldarulls que hi ha hagut a Catalunya després de la sentència del procés hi ha hagut "una violència de molt més impacte que la del País Basc":

"Sabíem que hi hauria violència. Però tots els operatius han dit que hi va haver una violència de molt més impacte que la del País Basc, per exemple. No s'havien enfrontat mai a una violència d'aquesta naturalesa per com buscaven el cara a cara, a més dels mitjans que han utilitzat."

En una entrevista al diari "La Razón", Marlaska ha apuntat que, malgrat que la violència els "sorprengués", això "no vol dir que no es preveiés adequadament i es respongués com s'havia de fer".

 

 

Crítiques de víctimes d'ETA i de polítics

Algunes víctimes i familiars de víctimes d'ETA han criticat les paraules de Marlaska. És el cas de l'expresident de l'Associació Catalana de Víctimes d'Organitzacions Terroristes (ACVOT) i ferit en l'atemptat d'Hipercor, Robert Manrique, o de Rosa Lluch, filla de l'exministre assassinat per ETA:

 

 


El conseller d'Interior, Miquel Buch, ho ha criticat i condemnat a la roda de premsa que ha fet diumenge al matí i també a través de Twitter.

 

 


També han criticat les declaracions Carles Puigdemont, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i l'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà.

 

 

 


També s'hi ha referit Jéssica Albiach, portaveu d'En Comú-Podem al Parlament de Catalunya.

 


I Oriol Junqueras, des de la presó.

 

 

Els incidents després de la sentència

A la mateixa entrevista, Marlaska ha afirmat que el dispositiu "va estar ben mesurat", però una altra cosa és "que la violència exercida fos més intensa i més greu del que esperàvem". Ha afegit que entre Policia Nacional, Guàrdia Civil i Mossos "no hi ha hagut diferències d'uniformes sinó un de sol".

Afirma que "sempre es pot millorar, però el dispositiu va ser el correcte per actuar amb proporcionalitat i garantir la seguretat de tots els catalans i dels agents implicats". I s'ha referit a l'ús de la força:

"Els cossos policials només utilitzen la força legítima per garantir la seguretat de tots en cas que sigui necessari. Són els únics que en un Estat de Dret poden utilitzar la força en termes de legitimitat."


L'autoritat judicial és qui decideix sobre els presos

A la pregunta de quin missatge envia als que temen "que Torra obri les portes de les presons als polítics independentistes condemnats pel Suprem", Marlaska respon que el compliment de les penes "gravita en l'autoritat judicial":

"En tots els àmbits relatius a execucions de la pena privativa de llibertat intervé en un sentit o un altre l'autoritat judicial, amb la qual cosa el marge de maniobra de la Generalitat és molt limitat."

ARXIVAT A:
Fernando Grande-MarlaskaProcés catalàJudici procés
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut