La Maria, el dia del seu 117è aniversari, a la residència d'Olot (EFE/Família de Maria Branyas)

Maria Branyas, la persona més gran del món, ja és la vuitena més longeva de la història

Amb 117 anys i 138 dies, Branyas també és la tercera europea més vella mai documentada, segons l'associació Gerontology Research Group que nodreix la llista de rècords Guinness

Virgínia Arqué NuenoActualitzat

La catalana Maria Branyas, que és la persona més vella del món des de fa un any i mig, ha sumat un nou títol de longevitat en complir els 117 anys i 138 dies. Ja és la tercera dona més longeva d'Europa i la vuitena del món que hagi estat documentada de la història, segons l'associació Gerontology Research Group (GRG), que nodreix la llista dels rècords Guinness verificant dates de naixement i de mort.

Branyas ha superat aquest dissabte l'edat a què va arribar la italiana Emma Morano --que ocupava el vuitè lloc--, que va morir el 2017 després de ser durant uns mesos la persona viva més vella del món. La persona que més ha viscut de la història, segons aquest registre, és la francesa Jeanne Calment, que va viure 122 anys i 164 dies, del 1875 al 1997.

De les set persones que hi ha davant d'ella a la llista, totes dones, tres van viure entre els 117 i els 118 anys, tres més van superar els 119 anys i una, Calment, va arribar als 122.

Filla de pares catalans, Maria Branyas va néixer a San Francisco el 1907 i va venir a Catalunya amb set anys. Viu a la residència Santa Maria del Tura d'Olot des de fa més de dues dècades, on va complir els 117 anys el 4 de març passat.

La seva filla, Rosa Moret, va explicar llavors que la seva mare, que pateix "una davallada lenta" des de l'estiu passat, havia "anat baixant els últims mesos", però que "no li fa mal res, no té cap malaltia". Ha perdut visió, oïda i una mica de memòria, a banda de la mobilitat, perquè no pot caminar sola.

Maria Branyas té un compte d'"X" anomenat Súper Àvia Catalana on publica les seves reflexions i records.

Branyas recorda el retorn de la família a Catalunya, el 1914, en ple esclat de la primera Guerra Mundial, durant la qual va morir el seu pare i ella es va quedar sorda d'una orella per un accident:

"Vam arribar en vaixell. A causa de la guerra, Alemanya atacava el nord i no podies travessar els mars nòrdics, vam haver d'anar per les Açores i per Cuba."

Maria Branyas es va casar amb el traumatòleg Joan Moret el 1931, amb qui va tenir tres fills, i té 11 nets i 11 besnets. Havia exercit d'infermera i va treballar a la consulta del seu marit fins que ell va morir, el 1976.

Maria Branyas i l'investigador Manel Esteller, que estudia el seu ADN (Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras)

Estudien el seu ADN per trobar el secret de la longevitat

Maria Branyas també és la persona més gran del món que ha superat la covid, amb 113 anys. Fa temps que participa en una investigació liderada pel doctor Manel Esteller, que busca el secret de la longevitat estudiant el seu ADN.

La Maria Branyas "no ha tingut cap de les malalties pròpies de l'edat, com les cardiovasculars, l'Alzheimer o el càncer", segons el doctor Manel Esteller, que fa uns mesos explicava que té "el cervell i els vasos arterials perfectes" i una edat biològica deus anys inferior a la cronològica.

Entre els elements que expliquen la seva longevitat, l'investigador destaca que Maria Branyas "ha rebut un bon genoma, amb variants genètiques que li donen un avantatge evolutiu, com ara menys inflamació crònica i una bona reducció calòrica", i la dieta, molt rica en iogurts, per exemple, que expliquen la composició diferent del seu microbioma.

També que ha portat una bona vida social, amb un bon cercle familiar i d'amistats, i aficions com la música i la lectura, que han afavorit un envelliment saludable.

 

ARXIVAT A:
Residències gent gran
Anar al contingut