Marcapassos amb control remot per fer el seguiment dels pacients fora de l'hospital

Qualsevol anomalia o arítmia que detecti el marcapassos arriben directament a l'Hospital de Sant Pau i s'avisa el pacient

Actualitzat

Els Hospitals de Sant Pau i de Bellvitge són pioners en una tècnica nova que permet controlar els pacients que porten un marcapassos. Qualsevol anomalia que detecti l'aparell arriba directament a l'hospital i s'avisa immediatament el pacient. Això evita retards en els tractaments i dona seguretat al malalt.

Des de primer d'any, tots els pacients implantats amb marcapassos a l'Hospital de Sant Pau estan controlats a distància les 24 hores. És el cas d'Omar Zafra, que porta al seu mòbil tot l'equip de cardiologia de l'hospital. Això li dóna tranquil·litat:

"No t'has de preocupar per res, davant de qualsevol esdeveniment o arítmia o el que sigui, estan pendents i qualsevol cosa et truquen i et diuen vine a l'hospital i si t'han de tocar els paràmetres o el que sigui t'ho fan amb un moment i ja està."

La tecnologia va evolucionant i els marcapassos cada cop són més petits:

"S'ha aconseguit miniaturitzar-ho tot, això ja no es posa amb cables. Això ja és una càpsula de la mida d'una pastilla gran, d'un antibiòtic o un analgèsic gran."

S'ha aconseguit fer els marcapassos de mida molt petita
S'ha aconseguit fer els marcapassos de mida molt petita


El pacient, o la seva família o cuidadors, saben que posant aquest aparell o el mòbil al costat, es poden moure per on vulguin, que si passa alguna cosa ho saben els especialistes immediatament. Abans, entre una visita i l'altra, no sabien si el malalt havia patit una arítmia; ara sí. Ho explica Xavier Viñolas, director del servei de Cardiologia de l'Hospital de Sant Pau:

"Si, per exemple, el malalt desenvolupa una fibril·lació auricular que té risc de fer una embòlia, la detectarem abans, li trucarem i li direm que contacti amb el seu metge de capçalera perquè probablement haurà de començar amb un anticoagulant per evitar aquest ictus. Tindrem un major control, no només del dispositiu, sinó de la pròpia malaltia del pacient."

 

 

Aquest canvi de model d'assistència cardíaca elimina visites periòdiques a l'hospital per només uns minuts de consulta. I es fa en unes instal·lacions singulars.

"A pesar que veuen una cosa de dos grams també es poden controlar remotament, es necessiten unes sales d'intervencionisme més sofisticades, un sistema de raigs X més sofisticat, no és només el control remot, és una reorganització del nostre sistema d'estimulació cardíaca", explica el doctor Viñolas.

L'equip de Sant Pau ha fet posar-se d'acord les empreses de marcapassos o desfibril·ladors, i només han pagat quan hi ha hagut bons resultats clínics.

ARXIVAT A:
SalutTecnologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut