Collboni, Trias, Colau, Maragall i Sirera, el dia de la constitució de l'Ajuntament
D'aquesta imatge amb els líders dels cinc partits principals de l'Ajuntament només en queda un (Europa Press/Alberto Paredes)

Maragall, Trias i Colau: com queda ara l'Ajuntament de Barcelona i què impliquen els canvis?

Janet Sanz, Elisenda Alamany i Jordi Martí Galbis són les noves cares dels tres partits que poden fer oposició a Collboni, facilitar-li l'aprovació dels pressupostos o fins i tot entrar al govern

Gemma Aragall i Trepat

Després d'Ernest Maragall i de Xavier Trias, ara ha estat l'exalcaldessa de Barcelona, Ada Colau, qui ha anunciat que abandona l'Ajuntament de Barcelona. Marxarà a l'octubre.

Però què implica aquesta sortida? Algunes fonts socialistes apuntaven a Colau com el principal obstacle que impedia que el PSC negociés l'entrada dels Comuns al govern municipal. Colau ho nega i responsabilitza Collboni de no haver fet res per aconseguir un acord tripartit, malgrat la seva insistència.

Ara caldrà veure si la sortida de Colau provoca el mateix efecte que l'adeu d'Ernest Maragall d'Esquerra. Un cop Elisenda Alamany va agafar les regnes, el grup municipal d'ERC va acabant pactant els pressupostos i l'entrada al govern de Collboni, que encara no s'ha produït.

Després de més d'un any de legislatura, l'estratègia dels Comuns ha canviat i asseguren que no entraran al govern. L'exalcaldessa va anunciar que es queden a l'oposició per crear una alternativa de cara a les eleccions del 2027.

Quan Colau marxi, el seu lloc l'ocuparà Janet Sanz. Però Colau tornarà per ser, novament, la candidata? Ella no ha dit que no. Fonts dels Comuns expliquen que les estratègies i els lideratges no s'acabaran de decidir fins al congrés del juliol del 25.

Ada Colau deixarà l'Ajuntament de Barcelona a l'octubre
Ada Colau deixarà l'Ajuntament de Barcelona a l'octubre (ACN/Marta Vidal)

Mentrestant, Ada Colau diu que treballarà a escala internacional per repensar el discurs dels partits d'esquerra davant l'avanç de l'extrema dreta. 


ERC, pendent d'entrar al govern 

Des d'ERC respecten la marxa de Colau i, ara per ara, no veuen la possibilitat d'un tripartit. En aquest sentit, la presidenta del grup municipal, Elisenda Alamany, reafirma el missatge dels Comuns: "Mai no hi ha hagut un tripartit sobre la taula."

Esquerra va pactar els pressupostos del 2024 amb els socialistes i amb el no dels Comuns es van evidenciar les tensions entre les dues formacions. Ara, amb el partit en plena lluita pel lideratge, el grup municipal espera el moment per tornar a convocar les bases de Barcelona per decidir l'entrada al govern que encapçala Collboni.

Fan balanç del primer any i consideren que Esquerra ha aconseguit acostar un govern socialista investit pel PP a les polítiques i el model de ciutat que defensen els republicans. I si els socialistes volen el suport d'ERC per als pròxims comptes, insisteixen en les prioritats: el català, el model turístic, protegir el comerç tradicional, garantir les inversions de barri o que no hi hagi la percepció que "Barcelona només és una catifa vermella, un aparador d'esdeveniments que es van succeint" sense que se sàpiga què hi guanya la ciutat. En aquest sentit, recorden que van negociar el retorn de 10 milions d'euros per a la Barceloneta amb motiu de la Copa Amèrica. 


Collboni, en minoria, va fent via

Mentrestant, el govern amb menys regidors --només 10-- que ha tingut l'Ajuntament de Barcelona va fent via. Collboni i el seu equip volen projectar una imatge allunyada de la paràlisi.

En sintonia amb el govern socialista de la Generalitat, el president Salvador Illa ja li ha garantit a l'alcalde els diners per començar a construir més de 600 habitatges protegits, dels 1.700 compromesos.

L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni
L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni (ACN/Maria Asmarat)

Collboni vol tornar a la Barcelona dels grans esdeveniments, però, alhora, fa anuncis per limitar el turisme, com ara l'eliminació de 10.000 pisos turístics de la ciutat l'any 2028.  

El batlle ja ha posat els nous pressupostos com a prioritat, però ja ha fet servir un dels dos jòquers que té per aprovar-los: pot recórrer a la qüestió de confiança només dues vegades.

Potser per evitar gastar el segon jòquer, poc després que Colau confirmés que plega i que el seu grup es queda a l'oposició, l'alcalde es va afanyar a dir que manté la mà estesa als Comuns per arribar a pactes o formar una majoria progressista. 


Jordi Martí Galbis: oposició "dura i implacable" 

Jordi Martí ha agafat el relleu de Xavier Trias tot assegurant que són els hereus dels valors dialogants de l'exalcalde, però, alhora, marca distància anunciant una oposició "dura i implacable".

La seva voluntat és fer propostes amb vocació d'utilitat a la ciutadania per ser alternativa el 2027. L'objectiu és propiciar el canvi que "no s'ha produït per l'egoisme de ser alcalde a qualsevol preu", en al·lusió al fet que Collboni va ser alcalde gràcies als vots de Comuns i PP, que van servir per desbancar Xavier Trias.  

Per Martí, el govern de Collboni és "el de Colau sense Colau" i assegura que ha fracassat perquè la ciutat té els mateixos problemes.

Junts denuncia problemes de seguretat a la ciutat i en responsabilitza el PSC. Un govern, diuen, de "moltes fotos", i posa d'exemple el pla Endreça, que qualifica de calaix de sastre "per fer veure que fan coses".

Els nous membres del grup Junts per Barcelona
Els nous membres del grup Junts per Barcelona

Els de Trias consideren que Colau representa el passat i que la seva sortida pot facilitar la formació del tripartit. Tot i això, adverteixen que els seus 11 regidors (que sumarien majoria absoluta amb els 10 del govern) no seran "el salvavides" de l'alcalde.

I, en el cas que li manquin suports per aprovar els pressupostos, asseguren que molt haurien de canviar els comptes per aconseguir el suport de Junts, fet que ara per ara no veuen possible. 

Martí no ha aclarit si ell serà el pròxim candidat i, de moment, mantindran el nom de Trias al grup municipal, amb canvis més endavant. 
 

Daniel Sirera: "A Collboni li tremolen les cames" 

Qui sí que ha confirmat al 324.cat que repetirà com a candidat és Daniel Sirera, del PP. Amb els seus vots, va contribuir a fer alcalde Collboni, del qual ara diu que "li tremolen les cames" i no aposta clarament pel creixement econòmic de la ciutat.

Sirera titlla de "bajanada" l'anunci d'eliminar els pisos turístics i és taxatiu: "Tant hi fa si Colau es queda o si marxa, però les seves polítiques no poden tornar, perquè han destrossat Barcelona." 

El president del grup municipal del PP li demana a l'alcalde que continuï en minoria i que treballi per arribar a pactes amb la resta de grups polítics. No vol sentir a parlar de la incorporació dels Comuns ni d'ERC al govern i, si passa, avisa: "Collboni que no compti amb mi, ni ara ni d'aquí a tres anys."  

ARXIVAT A:
Ada ColauJaume Collboni Ajuntament de Barcelona
Anar al contingut