Segons l'Ajuntament, el nivell de nitrats a l'aigua de l'aixeta no ha superat els 55 mg/l (CCMA)

Maó no ha tingut aigua potable l'últim mes i, per un error de protocol, la població no ho sabia

El consistori s'escuda en el fet que només una funcionària va rebre l'informe de l'empresa concessionària en què s'alertava de l'excés de nitrats, però ella estava de baixa

RedaccióActualitzat

L'aigua que abasteix la meitat de la població de Maó, a Menorca, fa un mes que no és apta per al consum. Més de 7.000 pisos i cases de la població han continuat rebent a l'aixeta una aigua de boca que superava el límit de concentració de nitrats des del 23 d'agost, però ningú els ha alertat en tot aquest temps que l'aigua no era apta per al consum humà. 

L'empresa subministradora assegura que va informar el consistori de Maó del problema el mateix dia que es va detectar, el 23 d'agost. Però l'administració no ho va traslladar a la població i els habitants de Maó han continuat consumint l'aigua de l'aixeta sense saber que no era apta.

Fonts municipals reconeixen que hi va haver un error de protocol, i que per això no es va comunicar la incidència als usuaris. Una regidora municipal ha explicat que la funcionària encarregada de rebre els informes de l'empresa Hidrobal estava de baixa i ningú més se n'havia assabentat fins ara.

L'Ajuntament de Maó ha aturat temporalment la desnitrificadora de Malbúger, propietat de l'empresa concessionària Hidrobal, que subministra l'aigua. El mal funcionament d'aquesta planta durant l'últim mes és el que ha provocat la presència de nitrats superior als 50 mg/l, molt per sobre del que està permès.

Fonts municipals reconeixen que hi va haver un error de protocol i ho atribueixen al fet que la funcionària que va rebre l'informe estava de baixa (CCMA)

Amb tot, el govern municipal assegura que només s'havia subministrat aigua amb alts nivells de nitrats "en dies puntuals". L'alcalde, el socialista Héctor Pons, defensa que el seu equip actua amb la màxima contundència en aquests casos per prevenció i responsabilitat. Ara l'aigua que subministra la planta de Malbúger no serà apta per beure ni per cuinar fins a nou avís. Sí que es pot fer servir per dutxar-se o per rentar la roba.

L'Ajuntament de Maó ha volgut tranquil·litzar tots aquells usuaris que han consumit aquesta aigua en el darrer mes i assegura que la concentració de nitrats no ha estat mai superior als 55 mg/l. 

L'oposició reclama responsabilitats pels fets a l'alcalde Héctor Pons. El PP demana que, a més de construir una segona desnitrificadora, s'instal·li una planta dessaladora a Maó. I Ara Maó demana que la gestió de l'aigua de boca a tot Menorca torni a ser pública i que es revisin les tarifes vigents. 

 

ARXIVAT A:
ContaminacióIlles Balears
Anar al contingut