Maniobra del PP al Senat per retardar al màxim l'aprovació d'una llei d'amnistia

Els líders conservadors han carregat aquest dijous contra el PSOE per tirar endavant els acords d'investidura amb els partits independentistes

Actualitzat

Mentre l'acord d'investidura de Pedro Sánchez es va acostant amb l'acord d'aquest dijous entre el PSOE i ERC, el Partit Popular està preparant una maniobra legal per a retardar al màxim l'aprovació de la llei d'amnistia al Senat.

Fent valer la majoria absoluta que té al Senat, ha registrat una proposta de reforma del reglament de la cambra alta per donar potestat a la mesa perquè decideixi si cal aplicar el procediment d'urgència a les proposicions de llei, com serà previsiblement el de la llei d'amnistia.

Això n'alentiria la tramitació parlamentària, però no implicaria bloquejar-la. El procediment d'emergència redueix a 20 dies el termini que té el Senat per decidir si veta o esmena una proposició de llei.

El president del Senat, Pedro Rollán
El president del Senat, Pedro Rollán (Europa Press/Alberto Ortega)

Quan no és d'urgència, el procés d'aprovació d'una llei al Senat pot arribar a tardar dos mesos i fins i tot més temps, si coincideix amb vacances com és el cas del mes de gener, que és un més inhàbil al Congrés i al Senat.

La clau de la maniobra és deixar a la mesa del Senat, on el PP també té majoria, la potestat per decidir si una proposició procedent del Congrés es tramita o no pel procediment d'urgència.

En tot cas, perquè aquest canvi fos aprovat pel Senat, primer hauria d'estar admès pel ple, passar per la Comissió de Reglament i finalment aprovat al ple.

El poder judicial conservador, mobilitzat

Els vocals conservadors del Consell General del Poder Judicial han aconseguit forçar un ple extraordinari per debatre un text contrari a la llei d'amnistia, després que aquest dimecres ho demanessin vuit locals conservadors.  

Així, doncs, el màxim òrgan de govern de jutges i magistrats es reunirà dilluns a la tarda malgrat que s'hi oposa l'associació progressista Jutges per a la Democràcia.

Per la seva banda, l'Associació Professional de la Magistratura, conservadora, diu que l'amnistia suposa "el principi de la fi de la democràcia".

"Condemnat per sedició"

Arran de la reunió entre Oriol Junqueras d'ERC i els socialistes Félix Bolaños i Salvador Illa en la qual han tancat un acord d'investidura, els líders del PP han carregat contra el PSOE.

La més contundent ha estat la secretària general del partit i la portaveu del grup parlamentari popular al Congrés, Cuca Gamarra, que ha piulat "per al PSOE sempre hi ha un pas més en la seva pròpia degradació" i ha mencionat tres reunions que els socialistes han fet amb partits independentistes.

La primera amb la diputada de Bildu, Mertxe Aizpurua, a qui la cita com a "condemnada per apologia al terrorisme". La segona amb Carles Puigdemont, a qui cita com a "pròfug de la justícia", i la tercera amb Oriol Junqueras "condemnat per sedició i malversació":


El líder dels populars al Congrés, Alberto Núñez-Feijóo, també ha piulat en aquest sentit:
 

L'expresident espanyol José María Aznar ha qualificat Pedro Sánchez com "un perill per a la democràcia constitucional" i la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha dit que el "silenci del PSOE" davant els pactes per a la investidura "converteix a tots els socialistes en independentistes":

ARXIVAT A:
PPInvestiduraPedro SánchezSenat
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut