Manifestants ultres del Regne Unit ataquen un hotel on s'allotgen sol·licitants d'asil

Hi ha prop de 400 detinguts en protestes contra la immigració impulsades per l'extrema dreta

RedaccióActualitzat

Al Regne Unit continuen els greus aldarulls --els pitjors en més d'una dècada-- en diverses ciutats instigats per l'extrema dreta, i aquest diumenge un grup ultra ha intentat calar foc a un hotel que allotja sol·licitants d'asil a Rotherham, al nord d'Anglaterra.

Durant tota la setmana passada, hi va haver manifestacions violentes després que un noi de 17 anys assassinés tres nenes a la ciutat de Southport.

Moviments d'extrema dreta han cridat a la mobilització difonent mentides i desinformació sobre l'atacant, assegurant que era un migrant que havia arribat en pastera quan en realitat va néixer a Cardiff.

El lema dels aldarulls és "Ja n'hi ha prou", en referència a l'arribada de migrants que creuen el canal de la Mànega amb pneumàtics de vaixells lleugers.

Aquest diumenge, la policia havia detingut més de 90 persones i el balanç ja s'acosta als 400 arrestos. També hi ha desenes de policies ferits.

Escena posterior als aldarulls a l'hotel de Rotherham
Almenys deu agents han resultat ferits en els aldarulls a l'hotel de Rotherham (Reuters/Hollie Adams)

Atacs a un hotel amb migrants

La protesta a prop d'un hotel de Rotherham on s'allotgen migrants sol·licitants d'asil va començar al migdia. Poc després, els aldarulls es van tornar violents, amb manifestants llançant projectils contra les finestres i la policia i intentant incendiar l'edifici. 

Almenys deu agents han resultat ferits, però cap membre del personal de l'hotel ni dels hostes, segons la policia local.

La ministra de l'Interior, Yvette Cooper, ha qualificat l'atac d'"absolutament espantós" en una publicació a X: 


Les protestes s'han estès per tot el país

A Weymouth, al sud d'Anglaterra, desenes de manifestants d'ultradreta també s'han enfrontat a la policia aquest diumenge. En altres ciutats del nord, com Bolton o Liverpool, s'han encarat amb ciutadans musulmans.

L'onada de violència s'ha estès per diverses ciutats del Regne Unit durant la setmana (Reuters/Hollie Adams)

Diverses mesquites del país han estat objecte dels atacs. Els líders religiosos de Liverpool, en representació de diferents comunitats, han publicat un comunicat demanant unitat i Downing Street ja ha anunciat que reforçarà la protecció policial de les mesquites

En algunes ciutats també s'han convocat protestes antiracistes, amb un clima molt tens entre assistents a manifestacions de signe contrari.


Starmer: "Us en penedireu"

El primer ministre britànic, Keir Starmer, s'ha mostrat contundent contra els manifestants: "Us garanteixo que us en penedireu." Starmer ha dit que farà "tot el que calgui per portar aquesta colla de criminals davant la justícia". 

"Sigui quina sigui la motivació, això no són protestes, és violència. I no tolerarem atacs contra mesquites ni contra les nostres comunitats musulmanes."

Keir Starmer afronta la primera gran crisi quan fa un mes que lidera l'executiu (Reuters/Henry Nicholls)

"Assenyalar la gent pel color de la pell o la seva religió és d'extrema dreta", ha afegit el laborista, que només fa un mes que lidera l'executiu. Starmer ha reunit aquest dilluns el comitè d'emergència per fer front a la situació. 

El país no ha vist un brot de violència d'aquesta magnitud des del 2011, després de la mort d'un noi mestís, Mark Duggan, assassinat per la policia al nord de Londres.

ARXIVAT A:
MigracionsExtrema dretaRegne Unit
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut