Un manifestant aixeca un cartell on denuncia la complicitat de Netanyahu en l'assassinat del primer ministre israelià Yitzhak Rabin i els atacs de Hamas del 7 d'octubre

Manifestants arreu del món exigeixen un alto el foc en la quarta setmana de guerra a Gaza

Hi ha hagut manifestacions a Tel-Aviv, Londres, París i Washington per exigir un alto el foc, mentre la Franja s'endinsa ja en la quarta setmana de bombardejos de l'exèrcit israelià

Uns 500 activistes s'han concentrat a Tel-Aviv en contra del govern de Benjamin Netanyahu i per un alto el foc a Gaza, mentre la Franja s'endinsa ja en la quarta setmana de bombardejos de l'exèrcit israelià. També exigeixen el retorn dels ostatges.

Inicialment, havia de ser una manifestació pels carrers de la ciutat israeliana, però els organitzadors ho han descartat per seguretat. Durant la concentració, un grup de ciutadans extremistes han increpat els manifestants.

Als voltants de la residència del primer ministre israelià, hi havia un cordó de seguretat que la marxa ha aconseguit trencar, amb crits contra Netanyahu, i ha hagut càrregues policials.

 

Si bé 500 manifestants no és una xifra gaire nombrosa, expressar en públic el rebuig a l'ofensiva de Gaza no és una tasca fàcil a Israel. Ho va explicar l'enviat especial de 3Cat Xesco Reverter en aquest reportatge: s'han prohibit i reprimit les poques manifestacions antiguerra que hi ha hagut des del 7 d'octubre.

A Tel-Aviv també s'ha fet una manifestació per demanar la llibertat dels 241 ostatges israelians en mans de Hamas que continuen retinguts dins de la Franja de Gaza. Tot això, mentre el secretari d'Estat nord-americà, Antony Blinken, és al Pròxim Orient per frenar una escalada bèl·lica a la regió.

"Alto el foc ara" i "Acord pels presoners ara" a les pancartes d'aquest dissabte a Tel-Aviv (3Cat)
Moment en què han increpat els manifestants a favor d'un alto el foc a Gaza (3Cat)

Precisament, a Washington, una multitudinària marxa ha arribat fins a les portes de la Casa Blanca amb el clam d'un alto el foc a Gaza i que els Estats Units deixin de proveir armes a Israel.

Els manifestants han portat taüts embolicats amb la bandera palestina, simbolitzant les més de 9.400 víctimes pels bombardejos a la Franja. Les protestes, però, han agafat el president Joe Biden lluny de la capital nord-americana, ja que es troba de viatge oficial a l'estat de Delaware.

Manifestació al Capitoli de Washington (AFP)

 

Marxes a París i Londres

Aquest dissabte també hi ha hagut manifestacions en algunes capitals europees. A primera hora de la tarda, a París, 6.000 persones han sortit als carrers convocades per organitzacions i partits d'esquerres com La França Insubmisa. Han exigit que s'aturi l'ofensiva a Gaza i una posició més ferma del govern d'Emmanuel Macron a favor de l'alto el foc.

Milers de persones s'han manifestat aquest dissabte a París (EFE/Teresa Suárez)

Els manifestants han cridat lemes com "Gaza, Gaza, París està amb tu" o "L'única solució és la fi de la colonització". Alguns han exhibit imatges de palestins víctimes dels atacs israelians.

"Atureu la massacre" es llegeix en aquest farcell que simbolitza la mortalla d'un infant palestí durant la manifestació de París (EFE/Teresa Suárez)

A Trafalgar Square de Londres, milers de manifestants han iniciat una marxa de la campanya "Solidaritat amb Palestina". A la cèntrica Picadilly Circus hi ha hagut tres detinguts: segons el relat de la policia metropolitana, han desplegat una pancarta amb un missatge que podria constituir un delicte d'odi. A l'estació de tren de Charing Cross, milers de persones han fet una seguda exigint un alto el foc a Gaza.

Seguda a l'estació de Charity Cross de Londres (EFE/Andy Rain)

També hi ha hagut marxes en altres ciutats del Regne Unit com Manchester, Liverpool, Belfast i Edimburg.

La manifestació a Trafalgar Square de Londres (EFE/Andy Rain)

A Barcelona, mig miler de persones s'han manifestat per reclamar de nou a Israel que aturi el que consideren un "genocidi" contra la població palestina.

La protesta ha començat a la Rambla del Raval i ha evolucionat fins a la Delegació del govern espanyol a Catalunya, a l'Eixample.

Des de l'escalada de la guera a Gaza que s'han reproduït diverses manifestacions de rebuig al conflicte a Catalunya, sobretot a Barcelona. A la d'aquest dissabte s'ha reivindicat la lluita del poble palestí i s'ha acusat Israel d'assassinar amb el patrocini d'Europa.

La manifestació a la Rambla del Raval de Barcelona (ACN/Marta Vidal)

 

ARXIVAT A:
Israel envaeix Gaza
Anar al contingut