Manifestacions arreu del món per exigir la "veritat" en les eleccions a Veneçuela

A Barcelona, la manifestació per reclamar claredat en els resultats de les eleccions que van donar el triomf a Maduro ha aplegat unes 3.000 persones a l'Arc de Triomf

RedaccióActualitzat

L'oposició a Nicolás Maduro torna a fer una demostració de força al carrer per reivindicar la seva victòria a les eleccions presidencials de fa tres setmanes a Veneçuela.

Exigeix la publicació de les actes, cosa que també reclama bona part de la comunitat internacional, inclosa la Unió Europea. Com ja va passar fa quinze dies, el chavisme ha reaccionat convocant també els seus seguidors.

A Caracas, milers de manifestants han arribat al lloc de la convocatòria amb banderes nacionals, pancartes contra l'actual president i còpies de les actes electorals, com havia demanat l'oposició.

Precisament, els documents electorals s'han convertit en el símbol de la gran coalició opositora, la PUD, que reivindica la victòria del seu candidat Edmundo González Urrutia després d'haver reunit, asseguren, el 83,5% de les actes oficials.

Diversos països i organitzacions internacionals, així com les missions d'observadors electorals de l'ONU i el Centre Carter, han demanat una revisió transparent i independent dels resultats que donen el triomf a Maduro.

Un manifestant exhibeix una còpia d'una acta electoral a la manifestació de Caracas, aquest dissabte(REUTERS/Leonardo Fernandez Viloria)

Reapareix Corina Machado i el chavisme respon als carrers

Qui ha estat present en la manifestació a Caracas és la líder opositora María Corina Machado. Després de dues setmanes amagada per por a represàlies, aquest dissabte ha reaparegut per liderar la marxa i reivindicar "la veritat" sobre les eleccions presidencials.

A Corina Machado l'ha escortat una caravana de motoritzats, com va succeir durant la campanya electoral.  

En un missatge a X, González Urrutia ha demanat als veneçolans que es mantinguin "ferms", i que siguin la veu dels "milions a qui pretenen silenciar amb persecucions, empresonaments, assassinats i censura".

"Tenim els vots, tenim les actes i hem demostrat al món que vam guanyar. Estem treballant incansablement perquè tornin a una Veneçuela de progrés i benestar", ha reivindicat.

Corina Machado ha reaparegut durant la marxa opositora a Caracas (REUTERS/Leonardo Fernandez Viloria)

Amb tot, el chavisme també ha reivindicat la seva victòria electoral, amb una marxa que ha transcorregut des de l'est de la capital veneçolana fins al palau de Miraflores. Durant el recorregut, han fet crides de suport a Maduro, en defensa de la "pàtria" i en contra de la "violència".  

Les manifestacions es produeixen en plena crisi política a Veneçuela, on l'oposició titlla de frau les eleccions -- una tesi que recolzen diversos governs estrangers --, mentre que Maduro es blinda denunciat un "cop d'estat" i les ingerències promogudes, diu, pels Estats Units.

Alguns líders progressistes de l'Amèrica Llatina, com el president colombià Gustavo Petro o el brasiler Lula da Silva, han intentat fer de mediadors en la crisi, sense cap avenç significatiu.

La concentració de l'oposició veneçolana que s'ha fet aquest dissabte a l'Arc de Triomf de Barcelona (3Cat)

Manifestacions arreu del món i Barcelona

L'oposició també ha convocat manifestacions en 350 ciutats d'arreu del continent americà i del món. Hi ha hagut actes a París, Brussel·les i Londres, entre altres capitals europees on hi ha radicada la diàspora veneçolana:

A Barcelona, la convocatòria ha estat especialment concorreguda: 3.000 persones --segons l'organització i també la Guàrdia Urbana-- s'han concentrat a l'Arc de Triomf per reivindicar la victòria del candidat opositor. Han exhibit còpies de les actes electorals i han demanat posar fi a la repressió del govern de Maduro.

Segons l'Idescat, a Catalunya hi ha censades 40.000 persones de nacionalitat veneçolana. Però només 7.700 van poder inscriure's a l'ambaixada i votar a les eleccions del seu país.

Aquest divendres, 22 països -- entre els quals Espanya – i la Unió Europea van firmar una declaració exigint la publicació de totes les actes  i la verificació independent dels resultats de les presidencials.

Una imatge de la protesta a Barcelona, aquest dissabte (3Cat)
ARXIVAT A:
Veneçuela
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut